Maak je graag foto’s van je gezin? Maar denk je soms, hmm, deze had mijn kleuter ook gemaakt kunnen hebben? Ga dan aan de slag met de tips hieronder, dan zijn je foto’s het voortaan stuk voor stuk waard om aan de muur gehangen te worden. 

Melissa Muilwijk is fotografe en legt gezinnen vast op de gevoelig plaat. Haar expertise: foto’s maken van het normale gezinsleven. Een manier om ook die echte herinneringen vast te leggen in plaats van de geposeerde kiekjes. Melissa is daarom ook gestart met ‘Jouw jaar in beeld’, een programma waarbij je iedere week een opdracht krijgt om je gezin, maar zeker ook jezelf, eens op de foto te (laten) zetten. En daar doe ik zelf dus ook aan mee. Ik vroeg Melissa om eens een blog te schrijven met tips hou jij zelf je gezin beter op de foto kunt zetten en zij bedacht daarvoor de volgende tips.

Een gastblog van Melissa Muilwijk

Tips om betere foto’s te maken van je gezin

Houd je telefoon eens horizontaal

Hoewel we heel erg into de portretmodus zitten door apps als Instagram en TikTok, is het maken van horizontale foto’s (landscape modus) vaak een beter plan voor een betere compositie. Het kijkt vaak lekkerder (net als je tv en bioscoopschermen ook zijn aangepast aan hoe we natuurlijk kijken). Sommige situaties vragen om een verticale foto, maar heel vaak ook niet. Experimenteer en kijk wat je het mooiste vindt bij het moment dat je wil vastleggen.

horizontaal foto's maken van je gezin
verticaal fotograferen als de situatie daarom vraagt.

Maak ongeposeerde foto’s

De mooiste herinneringen zijn meestal niet de schoolfoto en de geposeerde foto met z’n allen in het restaurant op vakantie. Het zijn juist de momenten waarop je bezig was met elkaar, interactie had of ergens helemaal in opging. Hoe fijn is het om dat terug te kunnen geven aan je kinderen? Of om zelf op terug te kijken. Dus, vraag niet om een duimpje omhoog. Of: “even lachen”! Laat je kinderen lekker doorspelen en beweeg om hen heen met je camera of telefoon. Je zult merken dat, wanneer ze lekker in hun spel zitten, je echt niet achter de plant hoeft te gaan zitten om ongemerkt een foto te kunnen maken. 

Hoe je betere foto's kunt maken van je gezin door Melissa Muilwijk
De echte momenten zijn nooit geposeerd.

Varieer in je standpunt.

Iedereen heeft een “voorkeursafstand” om te fotograferen. De één staat op een afstandje, de ander duikt er juist altijd bovenop. Probeer te variëren: Ga dichterbij, verder weg, klim op een krukje voor een bovenaanzicht of ga op de grond liggen om van beneden naar boven te schieten. De variatie in perspectieven maakt het straks veel leuker om door je foto’s te scrollen. 

Je ziet, een heel ander beeld met een bijzondere focus op hetgeen het kind doet, in plaats van altijd maar op het gezichtje.

Neem de tijd

Leuke opdracht voor een moeder, ik weet het. Maar het kan echt. Je gaat je kind fotograferen met dingen die hij/zij graag doet. Je mag er echt op vertrouwen dat het niet na een paar seconden al over is. Gebeurt dat toch, dan komt het moment vandaag of morgen echt nog wel een keer terug. Dat geeft je de tijd om te bedenken waarom je hier nou graag een foto van wil maken. Gaat het om de interactie tussen je kinderen? De schattige vingertjes die zo aan het priegelen zijn? De enorme zooi die ze in 2 minuten weten te maken van alle auto’s? Bedenk dat eerst en probeer precies dat te laten zien op je foto. 

Neem de tijd voor een goede foto

Maak detailfoto’s

Dingen die je zo leuk/lief/mooi/schattig vindt aan je kind. Maar ook van dingen die nu bij jullie levensfase horen. De herfsttafel misschien? De hal vol met sporttassen? De berg rijst op de grond rondom de kinderstoel? Wat maakt jullie jullie? Zet dat op de foto. Dan zijn het geen kiekjes meer die je maakt, maar herinneringen.

Detailfoto van je gezin maken
Die wimpers… daar wil je toch naar blijven kijken? En dat kan. Als je er een foto van maakt 😉

Wil jij ook meer foto’s maken van je gezin waar je zelf óók op staat?

Dan nog een laatste overweging: het feit dat jij deze tekst helemaal gelezen hebt, betekent waarschijnlijk dat je foto’s belangrijk vindt. En heel waarschijnlijk ook dat jij de fotograaf in huis bent. Klopt dat? Dan denk ik dat ik het antwoord op de volgende vraag al weet…

Kijk eens terug in je camera roll. Hoe ver moet je zoeken naar een foto waar je kroelend op staat met je kind(eren)? Selfies tellen niet mee.

Moest je ver zoeken? Dan is het hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Want jij hoort er ook bij…toch? Schakel je partner in, spreek desnoods een teken af dat je geeft als je wil dat hij/zij een foto van je maakt, gebruik de zelfontspanner op je telefoon als je voorleest of kroelt met de kinders of vraag de visite een foto van jullie te maken. En andersom: pak eens spontaan je camera/telefoon als je met een collega-moeder hebt afgesproken en ze doet iets schattigs met haar kind. Kleine moeite, maar zo waardevol!

Over Melissa

Ik ben Melissa Muilwijk en ik ben fotograaf. Mijn missie is: meer moeders met hun kinderen op de foto. Ik maak die foto’s graag voor je, maar op al die dagen dat ik er niet bij ben, maken jullie samen ook prachtige herinneringen. Ik help je graag om die zelf vast te leggen. Voor jezelf en voor je kinderen. Want je weet nooit hoe het loopt…

Je kunt meedoen aan “Jouw jaar in beeld”, waarbij je een jaar lang unieke opdrachten krijgt waarmee je in een paar minuten per week minimaal 52 foto’s maakt die laten zien hoe jullie leven nu is. En gegarandeerd sta jij een jaar lang ook op de foto met je kinderen. Speciaal voor drukke moeders zoals jij. Kan gewoon met je smartphone. Iedereen kan dit. 

Als je hier meer over wil weten, kun je kijken en je gelijk aanmelden op deze pagina:

Tip van Kirsten: DOEN! Want het is zo ontzettend waardevol!

Vind jij het leuk om ook eens een gastblog te schrijven op Mamagisch? Stuur me gerust een mailtje via het contactformulier!