Je weet dat als je ouder wordt er dingen gaan veranderen. En dat dingen niet meer hetzelfde zijn als ze ooit waren. En dat is oké. Je hebt daar ook voor gekozen (meestal). Maar niemand kan je voorbereiden op hoe het echt gaat zijn. Hoe het voelt. Hoe het is als je er midden in zit. In deze gastblog vertelt slaapcoach Heleen hoe een verandering in je gezin ervoor kan zorgen dat je aandacht verdelen, ook die aandacht voor jezelf, lastig kan zijn.

Je merkt dat er ruimte is in je hoofd en hart voor een tweede kindje

En er komt een moment dat je denkt dat je wel je draai hebt gevonden met je eerste kindje. Je durft het misschien niet hardop uit te spreken, maar je rockt het best aardig. En dan denk je, als er dadelijk een tweede komt, dan gaat dat goed komen. Dat lukt je wel. Je hebt er al 1 en die doet het ‘best aardig’, dus dat komt goed. En je ziet natuurlijk die mierzoete foto’s al voor je van grote broer/zus met de nieuwe baby. Hemels. 

En toen was nummer 2 daadwerkelijk een feit. Hoe verdeel je je aandacht tussen twee of meer kinderen?

Maar wat een tegenvaller kan nummer 2 dan zijn. Aan den lijve ondervonden. En wat ik dan nog het meest vond tegenvallen was de bizarre tweestrijd waarin je je bevind als het gaat om het verdelen van je aandacht. Want waar je bij nummer 1 nog even je partner kunt aankijken en kunt vragen om de baby over te nemen zodat je even je handen vrij hebt en ‘jezelf’ kan zijn, gaat dat bij nummer 2 toch anders. 

Wat nummer 2 zo anders maakt

Want ook bij baby nummer 2 kun je de baby wel aan je partner geven. Maar zodra je je omdraait om de deur uit te gaan en even de broodnodige tijd voor jezelf te pakken, struikel je over nummer 1. Want die staat altijd heel onhandig achter je, net buiten je gezichtsveld waardoor je ze niet altijd meteen ziet en eroverheen valt. Maar dan zie je dus die uitgestrekte armpjes, de vraag om een kus, knuffel of een verhaaltje. En daar geef je dan toch maar aan toe. 

En wie schiet er bij in?

Dus daar sta je dan. In je mooiste outfit (of in ieder geval een schone outfit), klaar om de deur uit te gaan. Maar je draait je toch maar om. En tilt nummer 1 op en loopt naar de bank of speelhoek. Is niet erg. Hoort erbij. Dat doe je waarschijnlijk ook gewoon. Maar toch. Stiekem is het eigenlijk ook geen tweestrijd maar minimaal een driestrijd. Want degene die er bij inschiet ben jezelf. Je offert jezelf op. En dat is vaak oké. Het wordt vaak een probleem als je dat keer op keer blijft doen. Want het is o zo belangrijk om jezelf niet te vergeten. Want ook jij verdient aandacht. Om te doen wat je wilt doen omdat JIJ het wilt. 

Lees ook: 4 tips om vaker en makkelijker nee te zeggen

Ook kleine momenten kunnen het verschil maken

Het is heel erg lastig om te zorgen voor genoeg aandacht en tijd voor jezelf. Maar wel belangrijk om daar in te investeren. Dit kan op heel veel manieren. Voel jij je klem zitten omdat je baby eigenlijk moet slapen, maar dat jij daardoor ‘weer’ niet weg kan? Misschien is een dutje in een wandelwagen (of draagzak) dan al een goed alternatief. Je kunt dan toch gaan en je ding doen en door de bewegingen grote kans dat het slapen van je kindje ook goed gaat. Door met kleine dingen te beginnen worden de grote dingen ook gemakkelijker. En geloof me, dat is het waard. 

Hulp vragen is helemaal oké

Dutjes kunnen ook een ding zijn. Zeker als je eerste kindje een voorbeeldige slaper was en het bij de tweede wat minder fijn loopt. Veel ouders gaan dan aan zichzelf twijfelen en zich nog schuldiger voelen. Wat doen ze verkeerd? Op mijn website geef ik ouders tips voor veelvoorkomende ‘slaapproblemen’ in mijn artikelen. Maar lopen ouders helemaal vast als het gaat om slapen zijn er ook mogelijkheden tot verschillende coach calls of een persoonlijk slaapplan. Belangrijk vind ik dat ouders beseffen dat ze niet alleen zijn. Dat hulp vragen oké is. En dat ik er ben om ouders te helpen. Op een duidelijke, praktische en vooral liefdevolle manier.


Hi. Ik ben Heleen van Beers. Slaapcoach en founder van One Two Dream. Daarnaast ben ik mama van 3 kindjes van 7, 5 en bijna 6 maanden. Drie schatten van kinderen die me soms tot het uiterste weten te drijven. Ik ben een gestructureerde chaoot die heel graag mensen helpt. Mijn missie als slaapcoach is dan ook om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar fijne slaapgewoonten en een gezond slaapritme. Waarbij ik ga voor duidelijk, praktisch en vooral liefdevol. Want er is bijna niets zo mooi als een slapend kindje (na een vermoeiende dag). De liefde die je dan voelt, maakt het het allemaal waard. 

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Check vooral mijn website www.onetwodream.nl of volg mij op mijn socials; @onetwodream_slaapcoach op instagram.