De kosten voor kaartjes voor een pretpark of dierentuin rijzen de pan uit. Alles wordt nu eenmaal duurder en dus ook de kosten voor het openhouden van een park. Desalniettemin is er een hele slimme manier om goedkoper uit te zijn voor jouw dagje uit. In deze blog vertel ik je over het voordeel van een abonnement op een pretpark of dierentuin.

Waarom neem je een abonnement op een pretpark of de dierentuin?

Als je regelmatig een uitstapje maakt naar de dierentuin, pretpark of een indoor speeltuin ben je met een abonnement een stuk goedkoper uit en in de huidige dure tijd, is dat toch wel fijn voor de portemonnee. Natuurlijk kost een abonnement in aanschaf best een flinke duit, maar als je ieder jaar de afweging maakt wat voordeliger is, kan het je een hoop geld besparen. In deze blog zal ik je diverse voorbeelden geven van abonnementen en je uitleggen wanneer het goedkoper is om een abonnement of juist een los kaartje te kopen.

Met een abonnement ga je vaker op pad

Zelf hebben we abonnement op Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Dat is bij ons ongeveer 15 minuten rijden vandaan. Een prima afstand om vaker heen te gaan, ook een woensdagmiddag of in de zomer na schooltijd en het park langer open is. Juist doordat we een abonnement hebben, gaan we dus ook vaker ‘want we hebben het toch al betaald’. Behalve een paar euro die het kost om te parkeren, hebben we dus een goedkoop uitje, zeker als je zelf wat te eten en te drinken meeneemt. Een abonnement kan dus ook een steuntje in de rug zijn om er vaker met het gezin op uit te gaan en bij ons is dat zeker zo. De kinderen vinden Blijdorp, zelfs na de 20e keer, nog steeds leuk en interessant en wij vinden het heerlijk om gewoon lekker een stuk te lopen en te zien dat de kinderen zich vermaken.

Voordelen van een abonnement:

  • Je gaat vaker een dagje weg – het is een ‘gratis’ uitje geworden omdat je niet opnieuw toegang hoeft te betalen
  • Het is, als je meer de 3 keer per jaar gaat vaak al flink goedkoper
  • Je hoeft ook niet gelijk de hele dag. Met een abonnement kun je ook een kort bezoekje brengen.
  • Met een abonnement krijg je vaak ook andere voordelen of korting bij andere parken

Nadelen van een abonnement:

  • Het is in een keer een grote aanschaf (al kun je bij diverse parken ook maandelijks betalen)
  • Je gaat vaker naar hetzelfde park waardoor het minder bijzonder wordt

Lees onderaan deze blog ook de veelgestelde vragen over het hebben van een abonnement op pretpark, dierentuin of indoor speeltuin.

Een abonnement op de dierentuin of pretpark

Dierentuinen

Ik heb de prijzen van abonnementen van een aantal bekende dierentuinen even voor je opgezocht en een kort rekensommetje gemaakt op basis van een gezin van 4 personen. Voor de losse tickets houd ik de online prijzen aan, die zijn vaak net iets goedkoper dan een kaartje aan de kassa. Alles prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van 2023.

Diergaarde Blijdorp:

Ons gezinsabonnement kost €240,- voor een jaar. Met dit abonnement kunnen 2 volwassenen met maximaal 5 kinderen het park binnen (Let op: het abonnement is persoonsgebonden – je hoeft dus niet op hetzelfde adres te wonen, maar je kunt dus niet iedere keer 5 andere kinderen meenemen). Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen. Een los kaartje voor Blijdorp kost (online) €25,- voor volwassenen en €20,- voor kinderen (kinderen t/m 3 jaar zijn gratis). Een bezoek met het hele gezin kost dus €95,-. Dat wil zeggen dat wij het abonnement er al ‘uit hebben’ als we 3 keer met het hele gezin een dagje gaan. En geloof me, dat abonnement is in ons geval echt een koopje.

Zou je gezin uit 2 volwassenen en 3 kinderen bestaan (2x €25,- + 3x€20,- = €110,-) ga je dus 2 keer en een beetje voordat je voordeel hebt van je abonnement.

Wanneer je gezin uit meer leden bestaat, heb je het er dus nog sneller uit!

Burgers Zoo:

Een abonnement kost €67,50 voor volwassenen en €63,50 voor kinderen van 4 t/m 20 jaar. Totaal: €262,-. Een los kaartje voor het gezin kost (2x 26,50 en 2x €24,-) €101,- + parkeren à 8,-. Dat betekent dat je 3 keer naar Burgers Zoo moet gaat om je abonnement eruit te hebben.

Overigens kun je hier als abonnementhouder ook een jaarkaart kopen voor het parkeren à €19,-. Lijkt me ook een no-brainer!

Wildlands Emmen:

Wildlands is in verhouding een ‘dure’ dierentuin als het om losse kaartjes gaat. Vanaf 10 jaar betaal je daar de volle mep à €26,50. Kinderen van 3 t/m 9 jaar betalen €23,50. (Er is een speciaal 65+ tarief à €25,50). Een dagje met ons gezin kost dan (2x €26,50 + 2x €23,50) €100,- maar als je al wat oudere kinderen hebt, loopt het dus wel wat meer op.

De abonnementen zijn daarentegen een stuk leuker geprijsd. Per jaar betaal je vanaf 10 jaar €65,- en voor een kind t/m 9 jaar €40,-. (Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis toegang).

Maar… Bij Wildlands kun je zelfs ook nog een voordeelabonnement afsluiten. Voor een gezin (2 volwassenen en 2 tot max. 4 kinderen) betaal je dan €198,- Als je dan 2 keer bent geweest heb je je abonnement al terugverdiend!

Pretparken

Efteling

In een blog over pretparken kan natuurlijk de Efteling niet ontbreken. Zelf vinden wij de Efteling ontzettend leuk om heen te gaan maar verbazen ons iedere keer weer over de hoge toegangsprijzen. Ook de abonnementsprijzen liegen er helaas niet om. Een abonnement is voor iedereen tussen de 4 en 64 jaar €215,-

Een los ticket kost ongeveer €42,- (afhankelijk van geldigheid) en dat betekent dat je je abonnement er ‘pas’ uit hebt als je 5 keer het park bezoekt. Daarnaast zijn er ook specifieke data dat je abonnement niet geldig is (max. 14 dagen per jaar).

Het parkeren kost los 12,50 per auto. Bij een abonnement kun je voor €40,- een parkeerabonnement aanschaffen.

Drievliet

Familiepark Drievliet is geopend van april tot en met oktober. Een seizoenspas kost per persoon €62,50. Een los kaartje (vanaf 1 meter lengte!) kost online €25,50. Ook hier heb je dus na 3 bezoeken je abonnement eruit. Let er wel op dat dit dus wel in een kortere periode moet plaatsvinden.

Zelf had ik vroeger ook een seizoenskaart op Drievliet en omdat we redelijk in de buurt woonden, konden we er gewoon op de fiets naartoe. We hebben dan ook regelmatig de woensdagmiddag in het familiepark doorgebracht.

Abonnement Drievliet

Walibi

Zijn je kinderen al wat ouder en echte thrillseekers? Dan is een abonnement op Walibi Holland wellicht iets voor jullie. Voor een familieabonnement voor 4 personen betaal je €320,- (€65,- pp). Een los kaartje voor het pretpark kost ons met het gezin (2x €42,50 + €32,50 + €21,25) €138,75. Ook hier moet je dus 3 keer gaan voordat een abonnement voordeliger is.

Avonturenboerderij Molenwaard

Is het echt een pretpark? Nou ja, mijn kinderen hebben er in ieder geval heel veel pret! Avonturenboerderij Molenwaard is leuk voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. Een jaarabonnement kost (vanaf de leeftijd van 2 jaar) €49,95 per persoon. Een los kaartje is €16,95. Als je dus 3 keer bent geweest is een abonnement voordeliger.

Maar….

Voor de Avonturenboerderij zijn er altijd diverse kortingsacties. Bijvoorbeeld via Jumbo, ING Rentepunten, ANWB etc. Dan krijg je een kaartje met soms wel 50% korting en dan is het kopen van losse kaartjes natuurlijk voordeliger dan het aanschaffen van een abonnement.

Abonnement avonturenboerderij

Indoor speeltuin

Hoewel we natuurlijk allemaal weten dat indoor speeltuinen de hel op aarde zijn voor ouders, zijn ze het Utopia van menig kind. Mijn meiden kunnen zich altijd heerlijk vermaken en omdat ze inmiddels oud genoeg zijn om zelf te spelen, kan ik weer andere dingen doen. Een blogje typen of een boek lezen. Zolang je maar oordoppen meeneemt om niet gillend gek te worden.

Ballorig

Bij Ballorig heb je de mogelijkheid om een abonnement aan te schaffen voor €120,- per kind per jaar. Je kind heeft dan onbeperkt toegang, ook in het weekend, vakanties en feestdagen (mits de vestiging geopend is). Let wel op: een abonnement op Ballorig is persoonsgebonden maar ook locatiegebonden. Je kunt dus alleen maar terecht bij de locatie waar je het abonnement koopt. Maar he, als het niet je doel is om voor het eind van het jaar alle vestigingen te bezoeken en de dichtstbijzijnde is gewoon hartstikke leuk, is het natuurlijk prima. Een los kaartje kost normaal €9,95, dus als je iedere maand een keer gaat, heb je je abonnement er uit.

Tip: Bij veel andere indoor speeltuinen kun je een voordelige 10-rittenkaart kopen. Dat bespaart ook zeker op de kosten!

Veelgestelde vragen

Waarom schrijf je een blog over abonnementen op pretpark, dierentuin of indoor speeltuin aan het eind van het jaar?

Heel simpel. Het is aannemelijk dat de abonnementsprijzen in het nieuwe jaar weer omhoog zullen gaan. Wil jij dus extra profiteren van je abonnement, koop je ‘m dit jaar nog voor het ‘oude’ tarief. Slim verdiend!

Wanneer is een abonnement voordeliger?

Gemiddeld genomen is het aanschaffen van een abonnement al goedkoper als je 2 á 3 keer een bezoek aan hetzelfde park brengt. Afbeelding toevoegen

Gaat steeds hetzelfde uitstapje niet vervelen?

Mijn ervaring is dat we, na 3 jaar een abonnement op Blijdorp, nog steeds iedere keer onze ogen uitkijken. Er is steeds wel weer wat nieuws te zien of te ontdekken. Doordat we het abonnement hebben (en dus niet steeds toegang hoeven te betalen) vinden wij het ook niet ‘zonde van de tijd’ als de meiden een uur in de speeltuin willen spelen en wij op een bankje zitten te kletsen of een boek lezen.

Is een abonnement echt altijd voordeliger?

Nee. In sommige gevallen zijn er kortingsacties waar je gebruik van kunt maken die een stuk goedkoper zijn dan een abonnement. Althans, tot een zeker aantal bezoeken. Ga je meer dan 6 keer naar een park is een abonnement in de meeste gevallen toch wel goedkoper.

Ik wil geen abonnement – waar koop je goedkope losse tickets?

Afgelopen zomer ben ik voor diverse tickets (of kortingsvouchers) goed geslaagd bij ANWB, Social Deal en via de Rentepuntenwinkel van ING. Sowieso is een rondje Google met de naam van het park plus het woordje korting altijd een goed idee!

Heb jij ook nog een vraag? Stel ‘m hieronder in de reacties!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links krijg ik daar een kleine vergoeding voor.