Schreef ik eerder nog over het móeten hebben van hydrofiele doeken voor je kids, lijkt het of de wereld een beetje doorgeslagen is in wat je nodig hebt voor een baby. In tijden van enorme paklijsten, een overvloed aan ‘musthaves’ voor je newborn en het schuldgevoel over of je je baby wel genoeg geeft zet ik het voor je op een rijtje. Dit heb je echt nodig voor een baby. Zonder poespas. Mét een dikke knipoog.

Slaapplek

Je baby heeft een plekje nodig om te slapen. Of dat nu een wiegje, een co-sleeper een ledikant of een plekje tussen jullie in is, dat maakt niet uit. Kies een van deze opties, wat jullie fijn vinden. Bij ons lag Nova de eerste weken tussen onze hoofdkussens in, op een voedingskussen in een kussensloop. Zo kon ze er niet in wegzakken en lag ze wat hoger dan wijzelf, dus was de kans dat ze onder de dekens zou komen heel klein. Ik vond het fijn om haar zo dichtbij me te hebben. En zij vond het fijn zo dichtbij ons. Na een week of 6 ging ze in haar eigen wiegje slapen, bij ons op de kamer. En nu slaapt ze sinds een week of 3 in haar wiegje op haar eigen kamer. Die baby’s dus in principe helemaal niet nodig hebben. Op jullie kamer kan het ook prima, maar dat moet je willen, hè.

Wasplek

Baby’s moeten ook op z’n tijd een beetje schoon worden. Baby’s kotsen melk, dat wordt zuur. Wassen is dus echt wel van belang. Niet te vaak, want hun huidje vindt dat nog niet zo leuk. Goed, terug naar de wasplek. Je baby kan ik een hyperdeluxe (lees: vooral dúúr) babybadje op standaard of je neemt het lekker mee onder de douche of je gaat samen in bad. Vroeger werden baby’s gewoon in de gootsteen gewassen, dus dat is ook gewoon nog een optie.

Kleding

Oké, nu komen we op een puntje wat toch wel echt nodig is. Baby’s houden zichzelf niet echt lekker warm nog. Ze zullen dus kleertjes aan moeten. Het ligt er een beetje aan hoe vaak jij de wasmachine laat draaien hoeveel kleertjes je nodig hebt voor je baby. Maar het minimum is toch wel voor elke dag van de week een setje. Een setje aan en een setje in de was is eventueel een optie, maar dan moet je wel even kijken wat je doet bij poepexplosies.

Verzorging

Een baby wil een luier (wegwerp of wasbaar, wat jij wil) om z’n billetjes, knuffels van mama en/of papa en eten. En wat jij ‘m te eten geeft, moet je ook lekker zelf weten. Borstvoeding is gratis, maar is niet voor iedereen weggelegd. Flesvoeding is makkelijk maar kost weer centjes. Kies waar jij je prettig bij voelt. Verder hebben baby’s helemaal geen crèmetje zus en crèmetje zo nodig. Zorg voor een potje Sudocrem of Bepanthen (of vergelijkbaar) en voor de rest gooi je simpele babyolie in het badwater. Je moet je baby juist niet helemaal vol smeren met crème, dat is helemaal niet goed voor het huidje.

Alles wat je verder koopt is bijzaak en echt niet nodig

Wat alle winkels, reclames en Instagramaccounts ook beweren: al die ‘musthaves’ heb je helemaal niet nodig. Het is bijzaak. Het is uiteraard leuk om te hebben. En leuk is goed. Maar leuk is niet verplicht. Bedenk gewoon maar even dat je het allemaal zo gek kan maken als je zelf wilt.

Wat vind jij echt onmisbaar in de babyuitzet? En ben je het met me eens dat we wel een klein beetje doorslaan in wat een baby echt nodig heeft? Laat het me weten in een reactie!

liefs Kirsten