‘Waarom heb je in vredesnaam twaalf van die doeken nodig?’, vroeg ik me nog naïef af, toen ik het zoveelste baby-uitzetlijstje bekeek. Hoeveel hydrofiele doeken kan zo’n klein mormeltje nou vies maken. Ik heb toch een wasmachine?

Hoeveel hydrofiele luiers heb je nodig?

Oh, boy was I wrong. Ik kocht tijdens mijn eerste zwangerschap netjes 12 van die doeken. Zéér sceptisch overigens. Want hoeveel van die dingen zou je nou eigenlijk vies maken? Dat leerde ik snel genoeg. Mijn baby was er een die het grappig vond haar volledige voeding gewoon weer terug te projectielkotsen en het liefst dwars over me heen. Of rechtstreek mijn, op dat moment volupteuze, decolleté in. Die doeken werden sneller smerig dan dat ik naar boven kon lopen om een was aan te zetten. We hadden aanvulling nodig.

Leuke kleurtjes en printjes

Toen ik verder ging kijken dan de driepak witte hydrofielen van de welbekende grote babywinkel, zag ik dat er veel keus was. Ik vroeg ze als kraamcadeau, ik kocht ze zelf te pas en te onpas (‘oh, wat leuk! ik moet echt nog een roze doek met stippen’) en zo groeide mijn verzameling. Bij de eerste had ik één hydrofiele multidoek gekocht die we eigenlijk alleen maar gebruikten om ons babyhummeltje in te wikkelen. Het was koud die winter! Pas toen ze wat ouder en groter werd, zag ik het nut van die enorme dingen in.

Een hydrofiele doekenverslaving?

Inmiddels is er nog een baby geboren en is mijn verzameling aardig uitgebreid. Overal waar ik kijk zie ik leuke doeken. Heel eerlijk, er zit wel verschil in kwaliteit tussen de ‘goedkopere’ doeken en de wat duurdere. Je kunt snel genoeg aan de stof voelen of ze makkelijk vocht opnemen of juist erg stug blijven. Doeken met printjes zijn vaak iets minder absorberend. Bij toeval kreeg ik een setje hydrofiele doeken van bamboe. En die zijn me toch heerlijk zacht! Ook nemen ze ontzettend goed vocht op. Inmiddels heb ik er nog een extra setje bijgekocht, want ik gebruik ze zelf dus ook graag!

Hoeveel heb je er dus nodig?

Ik denk dat ik inmiddels een stuk of 30 kleine hydrofiele doeken heb en een stuk of 10 multidoeken. Dat zal wellicht in vergelijking met anderen nog best meevallen maar ik vind het best een flink aantal, voor iemand die er in eerste instantie zo sceptisch over was. Ik denk dat 12 wel echt het absolute minimum is. En als je ‘net begint’ is het ook handig om 1 of 2 multidoeken aan te schaffen. En een flinke stapel kleine hydrofiele spuugdoekjes. Geloof me, eigenlijk kun je er nooit teveel hebben!

Waarvoor gebruik je hydrofiele doeken?

Wij gebruiken hydrofiele doeken inmiddels echt voor vanalles. Ik heb het maar even onderverdeeld in voor baby’s, kinderen en ikzelf.

Baby

 • Als spuugdoek na een voeding.
 • Als bescherming van je bank, bed of aankleedkussen tijdens het verschonen.
 • Als onderlegger voor het hoofd in de kinderwagen of wieg, ter bescherming van je matrasje wanneer je kindje veel opgeeft. Maar ook wanneer het warm is, dan zweet je kindje minder onder het hoofd.
 • Ik heb altijd een doek aan mijn kinderwagen geknoopt hangen om ongelukjes snel op te lossen. En ik doe ook altijd specifiek een roze. (WANT JA HET IS EEN MEISJE!)
 • Ook handig als de zon schijnt, dan knoop je snel even een zonneschermpje voor je kindje.

Kinderen

 • Tijdens het avondeten als slab, je knoopt ze zo om!
 • Multidoeken gebruiken we om af te drogen na het douchen en badderen.
 • Multidoeken gaan ook mee naar het zwembad of het park om op te zitten.
 • Ze werken ook prima als dekentje op de bank of in de auto.
 • Een extra hydrofiel in de tas mee naar de speeltuin om de schommel of de glijbaan even droog te maken. Oh, en vergeet het bankje niet waar je wilde gaan zitten!
 • Een hydrofiel onder het autostoeltje beschermt de autobekleding en als je een keer een ongelukje hebt, is niet gelijk de bekleding vies.

Zelf

 • Ik legde aan het eind van de zwangerschap een hydrofiel in mijn eigen bed om vlekken van lekkende borsten te voorkomen. Dat zweet namelijk een heel stuk minder dan wanneer je zo’n matrasbeschermer uit je kraampakket op je matras legt.
 • En aan het begin van het geven van borstvoeding tijdens de voeding zo’n doek in je bh aan de kant waar je kindje niet drinkt. Hoera voor stuwing, toeschietreflexen en lekkende tieten!
 • Hydrofiele washandjes gebruik ik graag om mijn gezicht schoon te maken. Scrubben werkt dan ook heel prettig! En ze werken ook prima om je make-up mee af te halen in plaats van een wattenschijfje.
 • En natuurlijk zijn hydrofiele doeken ook prima om een omgegooide beker snel op te ruimen.
 • Ik heb me laten vertellen dat een hydrofiel ook heel goed te gebruiken is voor krullend haar. Na het wassen knijp je dan met de hydrofiel het water uit je haar want die neemt veel beter vocht op dan een handdoek.

En zo zijn er nog wel 100 andere toepassingen voor hydrofiele doeken. En als ze echt oud en versleten zijn, kunnen ze altijd nog door voor poetslap.

Waarvoor gebruik jij hydrofiele doeken? En heb je er net zoveel als ik?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks.