We weten allemaal wel dat de decembermaand één van de duurste maanden in het jaar is. En dat deze maand wordt opgevolgd door januari, die gevoelsmatig wel 3 maanden duurt, helpt natuurlijk ook niet mee. Hoe je in december dan toch een beetje kunt besparen op je uitgaven? Probeer de volgende tips eens uit!

Krijg inzicht in je uitgavenpatroon

Je kunt je geld maar één keer uitgeven en daarom is het dus belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt waar je je geld aan besteedt. Allereerst is het belangrijk dat je overzicht krijgt van je uitgaven. Hoe je dat doet? Neem al je pinafschrijvingen van vorige maand er eens bij en verdeel al je uitgaven over bepaalde categorieën. Zo zie je gelijk in welke categorie je (te) veel geld uitgeeft en waar je dus het makkelijkst en het meest zou kunnen besparen.

Besparen op de vaste lasten

December is bij uitstek de maand om eens goed uit te zoeken of je voor bepaalde diensten niet te veel betaalt. Neem bijvoorbeeld je energieleverancier en zorg-, woon- of autoverzekeringen. Het overstappen van de ene naar de andere aanbieder kan je zomaar een paar tientjes per maand schelen!

Je kunt wat je wilt verzekeren vergelijken bij bijvoorbeeld een vergelijkingssite. Wat ik daar vooral prettig aan vind, is dat ik niet direct ergens aan vastzit, maar mijn tijd kan nemen om te bedenken wat voor mijn gezin het beste werkt!

Je kunt het bedrijf natuurlijk ook altijd zelf nog bellen. Een brutaal mens heeft de halve wereld en 9 van de 10 keer is er marge om jou voor het komende jaar een korting te geven. Zeker als je aangeeft na te denken over een eventuele overstap.

Spaardoelen aanmaken

Komen grote uitgaven voor jou vaak als een verrassing? Dan is het wellicht wijs om verschillende spaardoelen aan te maken voor dit komende jaar. Bij mijn bank kan ik 10 verschillende spaarpotjes apart zetten naast mijn betaalrekening. Zo spaar ik iedere maand bijvoorbeeld voor het onderhoud aan mijn auto, de eigen bijdrage voor de ziektekostenverzekering en spaar ik voor een gezinsvakantie. Op deze manier zet je makkelijk geld opzij en is zo’n grote uitgave niet direct een aanslag op je betaalrekening.

Maak gebruik van je gespaarde koopzegels

Het hele jaar door spaar ik bij diverse winkels allerlei zegeltjes. Ook koopzegels. Sebas vindt dat hopeloos ouderwets maar voor mij is het een ideale manier om ongezien een leuk bedrag bij elkaar te sparen. Wist je dat je bij sommige winkels een rendement krijgt van wel 50%?! Probeer dat maar eens bij de bank, haha.

In de decembermaand eten we vaak toch een stukje luxer en lopen de kosten van de boodschappen makkelijk op. Wat ik doe om op deze kosten te besparen is het inleveren van al mijn koopzegels. Zo is die overvolle winkelwagen vlak voor de kerst bijna gratis!

Laat je niet verleiden tijdens het kopen van cadeautjes

Zelf was ik al vrij vlot klaar met het kopen van cadeautjes voor Sinterklaas en onder de kerstboom. Alles staat al ingepakt op zolder. Echter, in de laatste weken van december staan alle winkels vol met enorm leuke andere cadeautjes. Waarvan ik toch weer sta te twijfelen om het ook te kopen. Niet doen! Wil je er zeker van zijn dat je niet over je budget heen gaat voor de cadeautjes? Pin het budget dan van tevoren en doe het per persoon in een envelopje. Als het envelopje leeg is, kun je niets meer kopen. Op is op!

Een goed alternatief voor de enorme overdaad aan cadeautjes is de vier-cadeautjes-regel. Iedereen krijgt iets om te spelen, te lezen, om aan te trekken en iets om te snoepen. Natuurlijk kun je de soorten cadeautjes helemaal aanpassen naar je eigen wensen. Zolang je je maar aan de regel houdt. Zo heeft iedereen ongeveer hetzelfde en loop jij er niet op leeg!

Ga met deze tips aan de slag en je zult zien dat je zeker kunt besparen op jouw uitgaven. Heb jij nog een goede tip? Deel ‘m dan met ons in een reactie!

Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking.

liefs kirsten