‘Aan het eind van mijn geld hou ik altijd een stukje maand over’, is een welbekende uitspraak van Loesje. En je hebt jezelf vast wel eens afgevraagd waar je geld allemaal heen is gegaan. Zóveel had je toch nog niet uitgegeven? Inzicht in je geldzaken is als volwassene toch wel erg belangrijk. Nu hoef je heus niet al je inkomsten en uitgaven in een boekje of excelsheet te zetten, maar een beetje een idee hebben wat er binnenkomt en ook weer uitgaat is toch wel handig. Zo krijg je ook inzicht op welke zaken je zou kunnen besparen. In deze blog geef ik je een paar handige tips om aan het eind van de maand toch een stukje geld over te houden!
Besparen begint bij inzicht in je geldzaken
Als je wilt gaan besparen op je kosten zul je eerst inzicht moeten krijgen in je geldzaken. Wat komt er maandelijks binnen? Wat zijn je vaste lasten? Hoeveel geef je uit aan onvoorziene zaken en wat zou je graag nog willen sparen? Het is logisch dat wanneer je meer uitgeeft dan wat je binnenkrijgt, je een keer in geldproblemen gaat komen. Kijk dus eens kritisch naar al je uitgaven. Hoe zou je kunnen besparen op je kosten? Zeker nu steeds meer mensen met pin betalen, of zelf contactloos met hun telefoon, is het zicht op de gemaakte kosten steeds minder.
Wil je beginnen met besparen? De eerste stap je die gaat zetten is dus het bankafschriften van je bankafschriften. Print voor het gemak je afschriften van de afgelopen maand eens uit en pak 3 gekleurde markers. Verdeel je uitgaven in de volgende groepen:
- Maandelijkse vaste uitgaven
Bijvoorbeeld je hypotheek of huur, energierekeningen, gemeentebelasting, internet en tv abonnement en verzekeringen - Maandelijkse variabele uitgaven
Bijvoorbeeld je boodschappen of benzinekosten - Alle ongeplande uitgaven
Bijvoorbeeld een broodje onderweg, een cadeautje, dat ene notitieboekje dat je eigenlijk niet nodig had, maar ook de wasmachine die ineens kapot ging of die lekke band
Als ik naar mezelf kijk, weet ik dat ik mijn grootste besparing uit de laatste groep kan halen. Maar besparen op je vaste en variabele maandelijkse lasten is heel goed mogelijk. Soms kun je dat zelfs makkelijker dan dat je denkt!
Besparen op je vaste lasten
Woonlasten
Als je voor jezelf op een rijtje hebt gezet wat je iedere maand kwijt bent aan vaste bedragen zie je ook wat de grootste happen uit je budget zijn. Over het algemeen zijn dit woonkosten en hoewel veel mensen denken dat je daar lastig op kunt besparen, is niets minder waar. Aan je huurbedrag kun je natuurlijk helaas niets veranderen maar aan je hypotheekbedrag kun je zeker wel iets doen. Zeker nu de rente heel laag staat en de huizenprijzen ski high zijn, is het een goed idee om eens bij je hypotheekverstrekker te informeren of je voor een renteverlaging in aanmerking komt. Vaak is het zo dat wanneer de hypotheek een bepaald percentage is van de huiswaarde, je voor zo’n renteverlaging in aanmerking komt.
Energie, gas en water
Op de kosten voor je energie, gas en water kun je zelf heel goed besparen. Meestal betaal je voor deze kostenposten een vast bedrag per maand en krijg je aan het eind van het jaar een afrekening. Hoe je het beste kunt bespraken op deze posten? Simpel!
Energie besparen doe je bijvoorbeeld door apparaten niet onnodig aan te laten staan. Trek oplaadkabeltjes uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, zet de wasmachine of vaatwasser alleen met nachtstroom of in het weekend aan en vervang al je oude lampen voor led-verlichting. Als je de investering kunt doen, kun je kijken of jouw dak (of garagedak – tip!) geschikt is voor zonnepanelen. Zo kun je je energiekosten drastisch verminderen! En check ook even of de gemeente er wellicht subsidies voor heeft, kun je daar ook weer mooi op besparen!
Dubbel glas
De meeste huizen worden nog steeds verwarmd met gas en omdat de gasprijzen de laatste jaren flink stijgen, kun je hier natuurlijk ook aanpassingen maken. Wij besparen zelf veel stookkosten doordat ons hele huis van dubbel glas voorzien is. In ons vorige appartement was dat dus niet zo en daar waren onze stookkosten echt enorm. Het hielp ook niet mee dat je onder de voordeur door naar buiten kon kijken en niet alle ramen goed afsloten.
Als je huis al wat ouder is, loont het om te kijken of alle ruiten voorzien zijn van dubbel glas maar ook of de kwaliteit nog voldoende is. Tegenwoordig is de glaskwaliteit echt heel anders dan 30 jaar geleden, dus vervangen van de ruiten kan uiteindelijk ook een flinke besparing op je stookkosten teweeg brengen. Natuurlijk moet je dan wel zelf een investering kunnen doen maar persoonlijk vind ik de dubbel glas prijzen in verhouding tot het rendement wat ze kunnen opleveren prima te doen. Veel gemeenten bieden ook subsidies voor dubbel glas aan, dus het loont zeker om daar even naar te kijken! En als je dat toch met de ramen bezig bent, controleer ramen en deuren op tocht en plak eventueel tochtstrips!
Kokendwaterkraan
Water besparen doen wij zelf doordat we door het hele huis waterbesparende kranen hebben geïnstalleerd. Daarnaast leren we de kinderen dat je zuinig om moet gaan met water, gaan de meiden bijvoorbeeld in bad als ik onder de douche sta en hebben we een kokendwaterkraan. Van die laatste zal het je wellicht verbazen dat dit water bespaart maar dat zal ik proberen uit te leggen. De boiler van mijn kokendwaterkraan kost wel energie, maar aanzienlijk minder dat een waterkoker die steeds wordt aangezet. Ook als ik een emmertje warm water wil voor een sopje, is dat direct geregeld in tegenstelling tot warm water waarvoor eerst de hele leiding van zolder af leeg moet lopen en de ketel moet aanslaan. En doordat ik met koken ook niet hoef te wachten tot mijn koude water warm is voordat ik kan gaan koken, scheelt me dat ook weer energie voor de inductieplaat.
Besparen op je variabele lasten
Variabele lasten zijn voor veel mensen ook een besparingspost. Neem bijvoorbeeld de boodschappen. Ik probeer zelf eens per week de grote boodschappen te doen of te laten bezorgen. Dat doe ik aan de hand van een weekmenu. Zo weet ik precies wat ik nodig heb en gooi ik ook weinig etenswaren weg. Ik merk ook altijd gelijk verschil wanneer ik geen menu heb gemaakt. Dan puilen mijn keukenkastjes en koelkast uit en gooi ik veel weg omdat ik het toch niet op tijd heb gebruikt. Zonde! Dus, doe de grote boodschappen in één keer en heb je tussendoor nog verswaren nodig, beperk dat dan tot één tripje naar de supermarkt halverwege de week. Op deze manier kom je niet snel in de verleiding om spullen te komen die je niet nodig hebt, niet op krijgt of die heel ongezond zijn!
Besparen op je ongeplande uitgaven
Mijn eigen valkuil zijn dus de ongeplande uitgaven. Even snel de Zeeman in voor een paar sokken en met een grote tas vol kinderkleding naar buiten lopen. Even een broodje halen onderweg of een ijsje eten met de meiden. Of de supermarkt inlopen als ik nog niet gegeten heb. Steevast een mandje vol met onnodige dingen die bij elkaar ook zo weer €30,- kosten. Ja, dan gaat het natuurlijk hard van je af.
Wat ik zelf probeer om te besparen om ongeplande uitgaven is door vooral te bedenken wat ik echt nodig heb. Zo ga ik regelmatig door de kledingkasten van de meiden heen en check ik bij een maatwissel wat ze nog nodig hebben. Natuurlijk neem ik dan wel eens een kledingstuk extra mee, maar ik loop niet meer iedere week de winkel uit met een tas kleding ‘omdat het te leuk is om te laten hangen’. Als we ergens naar toe gaan, probeer ik van huis wat te drinken en te snacken mee te nemen. We hebben bijvoorbeeld een abonnement op Blijdorp maar als ik iedere keer dat we daar zouden komen uit lunchen zou gaan, loop ik leeg! Dus gewoon lekker een trommel met boterhammen mee, een monkey platter, een pak koekjes en de meiden nemen uit eigen drinkflessen mee.
Nog meer tips!
Natuurlijk heb ik nog een aantal andere tips die ik je graag wil meegeven om je geldzaken nog meer op orde te krijgen en nóg meer te kunnen besparen:
- Maak spaarpotjes aan bij je bank
Zo heb ik vaste potjes waar ik maandelijks wat geld in stort. Bijvoorbeeld het onderhoud aan de auto, vakanties, eigen bijdrage van de zorgverzekering of een kapotte wasmachine. Maar zeker ook geld voor kleding voor de meiden en dingen als zwemles of sport. Wellicht dekt het het potje niet direct het hele bedrag wat je moet betalen, maar je bent dan in ieder geval al aardig op weg! - Spaar koopzegels
Ik kan er niets aan doen, ik ben zo opgevoed. Ik spaar bij elke winkel waar ik kom koopzegels of spaarpunten. Alles om uiteindelijk een korting te krijgen, ik ben er dol op! Koopzegels geven je overigens ook een heel mooi rendement wat bij sommige winkels oploopt tot 50%! Dat krijg je bij de bank niet! - Investeer in energiezuinige apparaten
Een kokendwaterkraan, een wasmachine of een koelkast en vriezer, het zijn apparaten die je vrijwel dagelijks gebruikt. En hoewel je zou kunnen zeggen dat je een goed, nog werkend, apparaat niet hoeft te vervangen, kun je vaak met een nieuwer model veel zuiniger zijn qua energie. - Heb ik dit echt nodig?
Deze tip is lastig om jezelf aan te leren, maar als je het eenmaal door hebt, werkt als een trein. Eigenlijk bij al mijn aankopen vraag ik mezelf af: ‘Heb ik dit echt nodig?’. Zeker bij online shoppen zet ik producten vaak een dag of wat in mijn winkelmandje voordat ik tot koop over ga. Impulsaankopen zijn hiermee verleden tijd. Natuurlijk ga ik ook nog wel eens de mist in, maar ik streef natuurlijk ook niet naar perfectie!
Vond je mijn blog interessant om te lezen en kun je wat met deze tips? Ik zou het leuk vinden om van je te horen met welke tips jij aan de slag gaat! Laat je het met weten in een reactie?