Met al dat handen wassen en desinfecteren heeft de huid van mijn handen het extra zwaar. Ik vroeg om hulp op Instagram en kreeg diverse tips voor goede handcrèmes. Maar natuurlijk was grotendeels alles uitverkocht wat mij op een ander idee bracht. Een handcrème-test die ook nog eens budgetproof is. In deze test 8 handcrèmes onder de 3 euro.

In de test komende de volgende handcrèmes aan bod:

  • Cien Madame Glamour 75ml (Lidl, €1,99)
  • Glycerona Classic Hand Cream 100ml (1,99)
  • Glycerona Active+ 150ml (€ 2,89)
  • Purol Handcrème 100ml (€2,89)
  • Hema Intensive Handcream 75ml (€2,00)
  • Kruidvat Originals Handcrème Olive 100ml (€1,99)
  • Etos SOS Repair handcream 75ml (€2,75)
  • Treacle Moon The Raspberry Kiss 60ml (€1,49)

Hema Intensive handcream

Als we de verpakking moeten geloven verzacht deze handcrème de handen en helpt het om kloofjes en schrale handen te herstellen. De crème heeft een aangename, niet overheersende geur en is precies de goede dikte zodat het makkelijk uitsmeert. Je handen voelen na het smeren nog een beetje ‘vettig’ maar het geeft niet meer af. Na normaal mijn handen ingesmeerd te hebben bleven de droge plekjes op mijn knokkels nog wel droog. Die heb ik dus plaatselijk nog eens extra ingesmeerd. Wat ik opmerkelijk vond, is dat zelfs na 7 uur mijn handen nog heel zacht waren.

Purol Handcrème

Zoals je wellicht wel eens eerder voorbij hebt zien komen in mijn blog over de inhoud van mijn nachtkastje, ben ik een enorme Purol fan en dan vooral van de blikjes lippencrème. De handcrème kon daarom ook niet in deze test ontbreken. Ik had een iets dikkere crème verwacht, dus er kwam ineens een beetje veel uit de tube. Je handen blijven best wel plakkerig. Prima voor als je daarna gaat slapen, maar minder handig voor on-the-go. Droge plekjes worden wel in één keer goed ingesmeerd en je handen voelen uiteindelijk wel heel zacht. Helaas is dat wel van korte duur en komt het droge gevoel snel terug.

Glycerona Classic

Deze all-time classic werd volgens mij al door mijn Oma gebruikt én werd aan me getipt op Instagram door Mama’s Meisje en ik snap heel goed waarom. De handcrème smeert heel vloeiend in en daardoor bereik je met een klein beetje crème ook gelijk alle plekjes van je handen. Bijzonder voelt het wel, want het lijkt alsof er een filmlaagje op je handen blijft zitten waardoor het lijkt alsof je handen nog vettig zijn en aanvoelen, maar dat is dus niet zo. Wat me opvalt is dat mijn huid direct ook minder droog uitziet en dat is zeker wel een pluspuntje.

Treacle Moon The Raspberry Kiss

Ik weet gelijk weer waarom ik deze handcrème ergens in een handtas heb laten zitten en ‘m dus weinig gebruik. Naast dat de geur echt heel intenst is, blijft hij ook heel lang hangen. Het is een beetje alsof je een rood Danoontje op je handen smeert. Nee, dit is dus duidelijk niet mijn smaak. Het pompje waar het in zit, vind ik dat wel weer heel handig. Wellicht dat ik die nog wel hergebruik voor een van de andere crèmes.

Glycerona Active+

Jammer genoeg was deze handcrème alleen nog maar in een pot verkrijgbaar. Dat vind ik, met mijn lange nagels, niet heel praktisch omdat er dan meer crème onder je nagels blijft hangen dan dat er op je handen terecht komt. Bij een volgende keer neem ik een tube! Net als de andere Glycerona crème smeert deze heel fijn uit. De neutrale geur doet me aan iets denken, maar zelfs na inschakeling van Sebas’ reukvermogen ben ik er nog niet achter waaraan precies.

Als ik moet kiezen tussen de twee Glycerona handcrèmes kies ik toch de classic variant. Zeker omdat ik na het smeren snel weer de aandrang kreeg om opnieuw te smeren en dat had ik met de Classic, die wat meer voedend is, dus niet.

Cien Madame Glamour

Hoewel er heel veel lovende berichten verschenen over de Cien verzorgingslijn bij Lidl, ben ik zelf wat minder te spreken over de handcrème. De ingrediënten op de verpakking, Shea boter en Argan olie spraken me gelijk aan, maar bij het eerste gebruik viel het toch wat tegen. Vooral de geur van deze handcrème staat me tegen. Het heeft een heel sterk parfum. Eerlijk gezegd een beetje een oude dames geur en veel te zwaar naar mijn smaak. Ook de werking vind ik niet heel bijzonder. Voor mijn droge handen voldoet de crème niet voldoende om ze langdurig zacht te houden. De crème trekt overigens wel prima in en laat geen vette vingers achter.

Etos SOS repair

De crème is van zichzelf wat dikker. Dit vind ik persoonlijk fijn, omdat dit bij erg droge handen vaak wat beter aanvoelt. Hoewel het voelt alsof er een laagje op je handen zit, zijn ze niet plakkerig. Daar dit een SOS crème is, mag je er vanuit gaan dat het de echt droge plekjes voedt. Dat gebeurt naar mijn mening te weinig.

Kruidvat The Originals Olive

Over deze crème ben ik het minst te spreken. Hoewel de geur me aan de lente doet denken, heeft de crème geen fijne smeerkwaliteiten. Na het smeren voelden mijn handen zelfs nog ruig aan. In vergelijking met de andere crèmes trekt het erg traag in en geeft dus geen zacht gevoel. Nee, deze gaat niet meer in de herhaling.

Alle handcrèmes en testresultaten nog eens op een rijtje

HandcrèmePrijsSmerenGeurCijfer
Hema Intensive Handcream€2,00 / 100mlSmeer goed en vloeiend uit. Kort vettig gevoel nadien, maar trekt snel in.Lekker, niet overheersend8
Cien Madama Glamour€1,99 / 75mlSmeert goed en vloeiend, trekt goed in maar geen langdurig effect.Sterkte geur, parfumachtig.5
Treacle Moon The Raspberry Kiss€1,49 / 60mlDe crème zelf werkt maar kortdurend. Geen succes dus.Sterke, zoete geur. Té overheersend en blijft heel lang hangen.4
Glycerona Active+€2,89 / 150mlFijne crème om te smeren. De pot is onhandig, maar is ook verkrijgbaar in een tube.Hoewel ongeparfumeerd, toch een neutraal geurtje7
Kruidvat The Originals Olive€1,99 / 100mlSmeert niet fijn. Maakt de handen niet zacht en trekt heel traag in.Aangename frisse geur4
Glycerona Classic€1,99 / 100mlFijn smerende creme, geeft echt een zacht gevoel en bereikt echt alle droge plekjes.Neutrale geur9
Etos SOS Repair€2,75 / 75mlVrij dikke crème. Smeert fijn bij extra droge handen maar voedt te weinig.Neutrale geur6
Purol Handcrème€2,89 / 100mlSmeert goed, handen blijven wel plakkerig. Niet heel langweekend.De vertrouwde Purol geur6

Tot zover mijn vergelijkende test voor handcrèmes onder de 3 euro. Bij mijn komt dus de Glycerona Classic als winnaar uit de test! Welke is jouw favoriet? En welke crème onder de 3 euro moet ik zeker ook nog proberen?

liefs kirsten