Ga je naar Dublin voor een stedentrip, maar wil je eigenlijk wel wat meer zien dan alleen de stad zelf? Vanuit Dublin kun je leuke uitstapjes en dagtrips maken naar andere plekken in Ierland. Zo kun je bijvoorbeeld andere steden bezoeken, maar ook juist genieten van de mooie natuur waar Ierland natuurlijk bekend om staat.

Gastblogger Lieke komt meerdere keren per jaar in Ierland. Ze heeft er een tijdje gestudeerd en er woont familie. En natuurlijk deelt ze graag de leukste tips met jou.

Wandel over de kliffen van Howth

De kliffen die het meest dichtbij Dublin liggen, zijn de kliffen in Howth. Natuurlijk zijn ze niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Cliffs of Moher, maar ze zijn wél de moeite waard als je meer van de natuur wilt beleven. Vanaf het centrum van Dublin reis je in ongeveer een half uur met de DART trein naar Howth. Dit is een kustplaatsje op een schiereiland ten Noordoosten van Dublin.

Howth is een gezellig Iers vissersdorpje met leuke restaurantjes aan de haven. Je komt hier echter vooral om een wandeling te maken langs de kliffen. De kortste route is 6km. Houd er wel rekening mee dat je hier zo’n twee uur over doet, omdat er ook wat hoogteverschil in zit. Je hoeft trouwens geen ontzettend geoefende wandelaar te zijn om deze route te lopen.

Bezoek Malahide en Malahide Castle

Malahide is een stadje ten Noorden van Dublin. Een sjiek en rijk stadje aan de kust. Je bent hier met de DART in ongeveer een half uurtje en er gaan ook bussen. Malahide is een leuke plek om gewoon rond te lopen, mensen te kijken en een hapje te eten. Op warme dagen is het strand van Malahide een bezoekje waard. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker uitwaaien aan het strand op minder mooie dagen. Ierland staat natuurlijk ook bekend om haar kastelen en het is de moeite waard om ook Malahide Castle te bezoeken, net buiten het centrum. Het kasteel is te bereiken met de DART. 

Geniet van de natuur in de Wicklow Mountains / Glendalough

Als je van natuur houdt, moet je zeker een dag uittrekken voor de Wicklow Mountains en Glendalough. Glendalough is een vallei in de Wicklow Mountains waar je de overblijfselen vindt van een belangrijk klooster uit de 6e eeuw. Ook ligt Glendalough bij twee meren en zijn veel wandelmogelijkheden om de Wicklow Mountains te verkennen. Er gaat vanuit het centrum van Dublin twee keer per dag  een bus naar Glendalough: ‘The Glendalough Bus’. Je kunt ook dagtrips boeken naar de Wicklow Mountains en Glendalough via bijvoorbeeld Viator.

Ontdek de hoofdstad van Noord-Ierland: Belfast

Waarom niet een dagje Ierland combineren met een dagje Noord-Ierland? Zo is Belfast vanuit Dublin prima te bereiken. Je zult merken dat deze steden erg van elkaar verschillen, maar ook weer niet. Het is vooral leuk om zelf het ‘gevoel’ te ervaren. Rechtstreekse tickets tussen het centrum van Dublin en het centrum van Belfast boeken kan bijvoorbeeld via Aircoach. Je bent er dan met een 2 uur en 20 minuten in hartje Belfast. Een enkeltje kost rond de €10-15. Je kunt prima ’s ochtends op tijd weggaan, je een middag te vermaken en ’s avonds de bus terug te nemen. Je hebt dan genoeg tijd om door te stad te wandelen en bijvoorbeeld Titanic Belfast te bezoeken.

Maak een dagtrip naar de Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher liggen niet dichtbij Dublin, maar het is wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ierland. Hier worden dan ook volop dagtrips vanuit Dublin naartoe georganiseerd. Als je een dag gaat, raad ik je aan om met zo’n dagtrip mee te gaan en om niet op eigen gelegenheid te gaan. Als je meerdere dagen gaat, kun je ook prima een auto huren en op eigen gelegenheid gaan. Tijdens een dagtrip heb je genoeg tijd om de Cliffs of Moher zelf te ervaren, er rond te lopen en mooie foto’s te maken. Vind je het niet erg om veel te zien in korte tijd? Dan kun je een dagtrip ook combineren met een bezoek aan de stad Galway

Deze blog met toffe dagtrips vanuit Dublin is geschreven door gastblogger Lieke. Ze deelt graag ook haar vakantietips op haar eigen blog Reisjager. Zoek je nog een hotel in Dublin? Ze heeft de leuke tips voor hotels in Dublin op een rij gezet.

Ook nog op zoek naar de Dublin highlights die je zeker gezien moet hebben?

* Uitgelichte afbeelding: Cliffs of Howth, gemaakt door Reisjager.