Afgelopen zomer waren wij op bezoek bij vrienden in Noord-Ierland. Zij lieten ons een aantal fantastische plekken zien, waar ik je zeker meer over wil vertellen. In deze blog vertel ik je meer over de Titanic Experience in Belfast. En dat was veel meer dan het museum dan ik ervan had verwacht!

Voor mij is Titanic met de paplepel ingegoten

Ik zal je bekennen: ik dacht dat ik al heel wat wist over de geschiedenis van de Titanic. Mijn vader heeft jarenlang op wrakken gedoken en het mysterie rond het onzinkbare schip sprak hem daardoor erg aan. Dat resulteerde in het zien van talloze documentaires en gelezen boeken over het het zinken en natuurlijk het wrak van de Titanic nadat het in 1985 werd teruggevonden onder leiding van Robert Ballard. Eigenlijk was ik ervan overtuigd dat ik al heel wat wist over dit enorme stoomschip dat op de werf van Belfast werd gebouwd om later te dienen als Amerika-lijner. Maar na het zien van de enorme tentoonstelling in de Titanic Experience in Belfast ben ik erachter gekomen dat er nog veel, en véél meer te leren valt!

Een stukje geschiedenis van Belfast

Titanic Belfast is een tentoonstelling die je zowel met een gids, als een audiotour of gewoon zelf kunt doorlopen. De tentoonstelling gaat zeker niet alleen maar over de Titanic maar neemt je eigenlijk mee in de geschiedenis van Belfast. Het eerste gedeelte van de tentoonstelling ga je terug in de tijd naar de industriële revolutie aan het eind van de 18e eeuw. In Belfast maakte handarbeid plaats voor grote fabrieken waarin diverse garen en stoffen werden gemaakt. Gezinnen gingen wonen in kleine arbeiderswoninkjes rondom de fabrieken en Belfast was een van de grootste linnenproducten ter wereld. Door deze industrie groeide ook de stad.

In de grote hongersnood (Famine) van 1845 tot 1850 gingen mensen van het platteland op zoek naar werk en voedsel waardoor het inwonersaantal opliep van 1851 tot 1901 op van 87.000 tot 349000! Door deze toename van arbeidskrachten zagen grote bedrijven hun kans. Zo ook scheepswerf Harland & Wolff.

Wat ik zo bijzonder vind aan de tentoonstelling is dat het niet alleen maar over Titanic gaat. Op diverse plekken in de tour kom je foto’s en informatie tegen over mannen en vrouwen die iets te maken hebben met het schip. Van brandweerman tot ontwerper en van linnenkamer tot soldeer, iedereen komt aan bod. Een aantal personen gaan als een rode draad door de tentoonstelling heen. Een speciale rol is voor een van de ontwerpers maar ook passagiers die de ramp hebben overleefd en later hun verhaal hebben verteld.

De bouw van de Titanic

De tentoonstelling neemt je vervolgens mee in de groei van de scheepswerf en de bouw van Titanic en haar zusterschip Olympic. Het museum is gebouwd op de plek waar vroeger de scheepswerf stond en vanuit het museum kijk je recht op de plek waar Titanic en Olympic naast elkaar werden gebouwd.

De Titanic Experience is een flinke wandeling en neemt je helemaal mee tot aan de buik van het schip. Niks alleen maar luisteren of lezen, nee, in deze experience stap je in een attractie die je echt mee naar beneden neemt de scheepswerf op en door film, licht en geluid je een indruk geeft van hoe het eraan toe ging tijdens het werk.

Niet alleen het exterieur van deze schepen is indrukwekkend. Ook het interieur en de gedachten achter deze inrichting van het schip dat bevolking van verschillende klassen meenam, is heel interessant. Er zijn kamers nagebouwd, je kunt in een soort VR box door het schip heen en aan de kleinste details is gedacht. Voorbeelden van linnenwerk, servies en zelfs vloerbedekking, je wist niet dat dat zo interessant kon zijn!

ICEBERG!

Natuurlijk kan in een museum over Titanic de ijsberg die haar tot zinken bracht niet ontbreken. Wat mij betreft was dit het meest indrukwekkende gedeelte van de tour. De laatste uren van het schip zijn bijna tot op de minuut vastgelegd en de laatste radioberichten staan in grote letters op de muur. Je kan alleen maar vol ontzag kijken naar de teksten en luisteren naar de noodkreten. Een citaat uit ‘Lines on the loss of Titanic’ van Thomas Hardy maakte diepe indruk op me:

Het laat maar zien hoe nietig de mens is. Bezig met zijn eigen zaken en zich niet bewust van wat er zich op de achtergrond afspeelt. Laat staan dat ook maar één van de in totaal 2223 passagiers en bemanningsleden had kunnen verwachten dat hun reis naar New York zo had kunnen eindigen. Uiteindelijk vonden 1522 mensen de dood bij het zinken van Titanic.

De Nomadic

Aan de overkant van de straat ligt de SS Nomadic, een van de tenderschepen van Titanic. Een tenderschip is eigenlijk niets meer dan een soort transferschip, die de passagiers en bagage uit de kleine haven van Cherbourg (Frankrijk) naar het verderop op zee gelegen Titanic bracht.

Met je kaartje van de Titanic Experience kun je ook een kijkje nemen op dit schip. Ook hier is van alles te zien en is een prachtige, interactieve, tentoonstelling gemaakt om de geschiedenis van het schip, dat later nog voor diverse andere doeleinden is gebruikt, over te brengen. Na een ochtend in de Titanic Experience te hebben rondgelopen, hebben we geluncht in de naastgelegen pub en zijn daarna nog ongeveer een uur op de Nomadic geweest.

Waarom je de Titanic Experience Belfast zeker moet bezoeken

Ik moet zeggen: ik ben zelden zo onder de indruk geweest van een tentoonstelling of museum. Wij liepen in zo’n 3,5 uur door het museum heen maar ik had er zo nog 3,5 uur kunnen blijven. Zoveel informatie en geschiedenis die ook echt op deze plek heeft plaatsgevonden. Je voelt dan ook echt dat je op een soort van ‘bijzondere grond’ staat. Als je Belfast wilt bezoeken en ook nog iets cultureels doen, kan ik je dit museum of eigenlijk belevenis van harte aanraden. Interessant voor iedereen die ooit van Titanic heeft gehoord en echt een verrijking voor je algemene kennis.

Hoewel ik heb genoten van mijn bezoek, was ik blij dat we de kinderen en volwassenen hadden opgesplitst. Sebas ging met de meiden naar het vlakbijgelegen W5 (een soort van Nemo Amsterdam) en ik liep met 3 vrienden door de Titanic Experience. Hoewel kinderen worden toegelaten hadden mijn kinderen (3 en 6 op dat moment) zich er denk ik minder goed vermaakt. Alles is in het Engels (er zijn wel audiotours) en het is een flinke wandeling. Daarnaast denk ik niet dat zij mee zouden krijgen wat er nu precies is gebeurd. Daarvoor is gewoon net dat beetje voorkennis door leeftijd wel belangrijk. En daarbij: ik was blij dat ik nu de tijd kreeg om alles uitvoerig te bekijken en te lezen. Zonder me druk te maken over de kinderen.

In een blog kan ik natuurlijk onvoldoende recht doen aan dit museum. Ik vond het oprecht moeilijk om zo beknopt te moeten schrijven over wat ik gezien en gevoeld heb op deze plek. Als je na het lezen van deze blog ook maar een pietsie beetje geïnteresseerd bent geraakt, ga dan echt zelf heen. Het is zoveel meer dan wat ik kan beschrijven.

Zou jij de Titanic Experience in Belfast bezoeken?

liefs Kirsten