Liefhebbers van Downton Abbey opgelet! Deze Duitse historische romanserie speelt zich af in dezelfde tijd en je zult het reilen en zeilen van een rijke familie en hun beslommeringen rondom geld, personeel en oorlog zeker waarderen. De erfenis van het weesmeisje is het derde boek in de inmiddels vijfdelige serie van Anne Jacobs.

Waarom dit boek?

Zoals je hebt kunnen lezen, las ik dit eerder die jaar al Het weesmeisje en De moed van het weesmeisje dus kon het derde deel van deze serie niet uitblijven. Het verhaal over de familie Melzer en hun personeel in de villa doet me enorm denken aan de Britse klassieker Downton Abbey. Nu hou ik zeker wel van een goed historisch verhaal. In deze serie komen ook de diverse oorlogen waarin Duitsland een rol in speelde aan bod en het is eigenlijk heel interessant om dat eens van ‘de andere kant’ te bekijken.

Het verhaal in het kort

In De erfenis van het weesmeisje vinden we Marie Melzer in Augsburg tussen 1920 en 1925. De Eerste Wereldoorlog is net voorbij en de fabriek van de Melzers krabbelt ook weer een beetje op. Nu haar diensten daar niet meer nodig zijn, kan ze zich richten op haar eigen droom: een eigen atelier in dameskleding. Hoewel haar man Paul zeker niet staat te springen om dit idee en zijn moeder al helemaal niet, dames in hun kringen zouden helemaal niet moeten werken en zeker geen eigen bedrijf leiden, koopt hij toch een pand voor haar in de Karolinenstraat waar zij haar atelier kan openen.

De opening van het atelier is een groot succes maar hoewel de zaken goed lopen, zorgt Marie’s nieuwe project voor heftige ruzies thuis. Het komt zelfs zover dat Marie vreest voor haar huwelijk. Zeker wanneer er uit onverwachte hoek een wel hele bijzondere erfenis van Marie’s moeder opduikt, zorgt dat voor grote problemen.

Mijn mening over De erfenis van het weesmeisje van Anne Jacobs

Na de terugkomst van Paul na de oorlog, slaan we een aantal jaar over in het verhaal. Dat sprongetje vind ik wel wat lastig want je bent eigenlijk zo benieuwd hoe het hem is vergaan. In dit derde deel van de serie merk je echt dat de dames wat meer aan het roer komen te staan. Na de oorlog veranderen de tijden en vrouwen krijgen steeds meer rechten, of althans, ze nemen die rechten want wettelijk gezien hebben ze nog steeds overal toestemming van hun echtgenoot nodig. Het is mooi om te zien dat Marie haar eigen plan trekt en haar droom achterna gaat.

Waar de schoen wringt is dat dit deel minder spannend is dan de voorgaande delen. Uiteindelijk is het zeker de moeite waard om het te lezen, want je blijft toch heel betrokken bij de Melzers. Hoewel ik dit deel dus iets minder spannend vond, kijk ik zeker uit naar deel 4 in de serie.

Meer boeken van Anne Jacobs

Voordat je aan dit verhaal begint, raad ik je zeker aan om de eerste twee delen in de serie eerst te lezen. Begin dus met Het weesmeisje en De moed van het weesmeisje. De terugkeer van het weesmeisje is deel 4 in de serie. Klik op de boeken om de blogs te lezen die ik eerder over deze verhalen schreef!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.