Je kun je Instagram niet openen of je ziet ze: flesjes met etherische of essentiële oliën waarbij talloze beloftes worden gedaan. En als het je helpt, dat helpt het je, dat is duidelijk natuurlijk. Maar waar ik zelf soms mijn twijfels bij heb, zijn de uitspraken die worden gedaan door de verkopers. Mensen die eigenlijk totaal geen kennis hebben van de producten waar ze mee bezig zijn en maar een beetje herhalen wat anderen zeggen. Laat ik hierbij zeker niet alle verkopers over een kam scheren, maar ik ben op zoek naar duidelijkheid. Daarom vroeg ik Samantha van HighEnd4u of zij eens kritisch wilde vertellen over het veilig gebruiken van etherische oliën en zij schreef er de volgende gastblog over.

Etherische oliën en multi-level-marketingbedrijven

Etherische oliën worden steeds populairder. Je kunt er niet om heen of je ziet op social media uitgebreide starterkits voorbij komen van grote MLM bedrijven. Ikzelf zag ook regelmatig die leuke diffuser en starterkits voorbij komen, ik vond het interessant maar ook prijzig. Maar, hoe meer ik erover zag en hoorde, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik het toch maar moest gaan doen. Het kon bij zoveel klachten helpen en ook ik dacht na een paar keer: Nu moet ik het echt doen want dit gaat mijn leven verrijken.

Uiteindelijk kreeg ik de vraag of ik ook verkoper zou willen worden maar omdat ik ooit al eens voor een Multi Level Marketing bedrijf gewerkt en daar waren mijn ervaringen niet heel goed mee. Het concept van MLM is dat elke verkoper zelf weer nieuwe verkopers om zich heen verzamelt. Als jij nieuwe verkopers aantrekt, krijg jij commissie over de producten die de nieuwe verkoper verkoopt, naast jouw eigen bestelling die je maandelijks verplicht bent om te doen.

Het paste niet bij mij, dus ik ging op onderzoek uit naar 100% pure etherische olie, ik vond een super leuk bedrijf en besloot daarmee samen te gaan werken met veel plezier. Ik deed daarnaast mijn opleiding tot aromatherapeut en ging mijn enthousiasme over etherische oliën steeds meer delen met andere mensen.

Natuurlijk is het hard werken om een klantenkring op te bouwen, maar dat is voor een “eigen bedrijf” via een MLM systeem niet anders!

Waarom staan er op de ene flesjes wél waarschuwingen en op anderen niet?

Je hebt misschien wel eens gezien dat de etiket van het ene flesje niet gelijk is aan die van een ander merk. Dat heeft te maken met de plaats van productie. Op etherische oliën die gemaakt zijn in Europa, staan bijvoorbeeld informatiesymbolen, net zoals je dat bijvoorbeeld aantreft op een fles schoonmaakmiddel. En dan wordt er natuurlijk al gauw geroepen: Zie je wel, dat is gevaarlijk spul!

Alle Europese landen moeten zich sinds 2015 aan een nieuwe wetgeving te houden, de zogenaamde GHS wetgeving (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals). Dit systeem is door de VN in het leven geroepen om consumenten te informeren over gevaarlijke eigenschappen van stoffen en mengsels. Dat betekent dus dat de symbolen verplicht zijn op het etiket.

De meeste MLM bedrijven bevinden zich buiten Europa of hun olie wordt buiten Europa geproduceerd. Zij zijn dus (nog) niet verplicht om aan bovenstaande wetgeving te voldoen en heeft het dus niets te maken met kwaliteit. 

Zijn etherische oliën altijd veilig?

Het veilig gebruiken van etherische oliën, dat iets waar denk ik niet vaak bij stil wordt gestaan. Omdat etherische oliën steeds populairder (en meer zichtbaar) worden en een starterskit voor iedereen toegankelijk is, gaan mensen er zonder enige voorkennis mee aan de slag. Omdat je ook zonder enige opleiding of kennis verkoper kunt worden, is een fout al snel gemaakt. En eerlijk, toen ik die starterskit kocht, wist ik het ook niet. Je ontvangt een boekje met wat informatie over de olien en verder moet je het zelf maar uitzoeken.

Zorgvuldigheid is op z’n plaats bij het veilig gebruiken van etherische oliën

Ondanks dat etherische oliën een natuurproduct zijn, is het van belang dat er wel zorgvuldig mee om gaat. Waar je eigenlijk nooit over hoort in de marketing zijn de contra-indicaties. Ook een natuurproducten kan een allergische reactie (of erger) veroorzaken. Maar ook zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, moeten zich goed voor laten lichten bij het gebruik van etherische oliën, net als mensen met een hoge bloeddruk of epilepsie. Het woord natuurproduct klinkt heel onschuldig, maar ze kunnen zelfs de werking van medicatie beïnvloeden.

Etherische oliën zijn erg geconcentreerd en door hun krachtige werking dus vele malen sterker of helemaal anders dan de hele plant waaruit de olie wordt gewonnen. En hoewel etherische oliën zelfs direct kunnen worden ingenomen, raad ik je dat echt af. Verkeerd gebruik kan zelfs mond- en keelletsel, maagzweren en leverschade veroorzaken.

Sommige etherische oliën kunnen zelfs giftig en in een zwangerschap gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld vroeggeboorte veroorzaken. Wees je dus bewust van de risico’s en zorg dat je weet waar je mee bezig bent.

Laat je goed voorlichten en vraag advies

Wat veel mensen vergeten is dat je lichaam moet ontgiften als je start met etherische oliën. Je kunt hoofdpijn of zelfs hartkloppingen krijgen of je bijvoorbeeld ineens extreem moe voelen. Dit zijn ontgiftende reacties. Deze reacties geven aan hoe “vervuild” lichaam en geest waren maar als het jou als leek overkomt, weet je niet dat het normaal is. Om etherische oliën veilig te kunnen gebruiken is het vang belang dat je je goed laat voorlichten en niet zomaar zelf gaan mix en mengen. Vraag bij twijfel advies aan degene van wie je de olie hebt gekocht of vraag advies aan iemand met een opleiding in aromatherapie.

Wil je meer lezen en leren over het veilig gebruiken van etherische oliën? Je kunt mijn GRATIS E-book downloaden en als je nog meer vragen hebt, mag je gerust contact met me opnemen. Ik beantwoord met veel liefde jouw persoonlijke vragen over etherische oliën!

Veel liefs Samantha, Highend4u


Wees er van bewust dat het gebruik van etherische oliën een hulpmiddel is en een consulent geen vervanging is voor een medisch specialist. Ga bewust om met de gezondheid van jou en je dierbaren en schakel hulp in als dat nodig is.


Zelf wil je ik (Kirsten) je nog wijzen op de volgende documentaire over de wellness industrie. Netflix maakte hier namelijk een paar jaar geleden een hele interessante docu-serie over, waarin het in de eerste aflevering volledig gaat over etherische oliën, aromatherapie en multi-level-marketing. In deze aflevering worden zowel de positieve als negatieve kanten belicht en ik vind het echt het bekijken waard. Bekijk hieronder de trailer van de docu-serie. Je vindt de afleveringen op Netflix als je zoekt op Unwell.