Als ik de milieustrijders moet geloven, is het krijgen van meer dan twee kinderen een enorme aanslag op het milieu en zou je je moeten schamen als je je benen niet bij elkaar kunt houden. Nu ben ik van mening dat iedereen, mits je het kunt betalen, lekker zelf moet weten hoeveel kroost hij of zij op de wereld zet. Dat kinderen, of nou ja, mensen, een aanslag zijn op het milieu is wel duidelijk. Toch kun je ook heel duurzaam leven met een groter gezin. In deze blog lees je meer over duurzaam leven met kinderen en specifiek over borstvoeding en de kraamperiode.

Duurzaam leven: het geven van borstvoeding

Als je het hebt over duurzaam leven met (kleine) kinderen staat borstvoeding toch wel met stip op één. Ik wil hier absoluut niet de borstvoeding-is-het-allerbeste-en-flesvoeding-is-kut discussie starten, want het is vooral belangrijk dat jij doet waar je je fijn bij voelt. Mijn eigen borstvoedingsverhaal lees je hier.

Borstvoeding is een prachtig middel om je kinderen te voeden en vanuit de WHO (World Health Organization oftewel Wereldgezondheidsorganisatie) is er zelfs het advies om kinderen 2 jaar lang borstvoeding te geven. Heel eerlijk: ik moet er niet aan denken en om me heen zie ik ook dat die norm van 2 jaar echt een uitzondering is. Vrouwen maken tegenwoordig steeds vaker de beslissing om wel te starten met borstvoeding maar zien ook dat er diverse andere opties ook heel prettig kunnen zijn. Daarnaast lukt het lang niet elke vrouw om (voldoende) borstvoeding te geven of vinden het geven van borstvoeding in het openbaar minder prettig. Hoe dan ook: als het lukt is het een prachtige, duurzame oplossing voor het voeden van je kind en daarbij heeft het maar een kleine impact op het milieu.

Toch?

Welke impact heeft het geven van borstvoeding op het milieu?

Om een kilo melkpoeder te produceren, is er 10 liter melk nodig. Daarnaast is voor de productie van flesvoeding veel meer nodig dan alleen melk. Alle toegevoegde stoffen hebben allemaal hun eigen voetafdruk en laten we vooral niet vergeten dat de productie ook een aardige bak CO2 uitstoot. Je zou misschien denken dat het geven van borstvoeding weinig tot geen impact heeft op het milieu maar dat is zeker niet altijd waar. Het geven van borstvoeding kan absoluut klimaatneutraal zijn, mits je goed nadenkt over alle randzaken. Geef je fulltime borstvoeding of kolf je bijvoorbeeld ook wel eens af? Welke materialen gebruik je tijdens het voeden of het opslaan van moedermelk? Heb jij wel eens nagedacht over de hoeveelheid afval die je daarmee kunt produceren?

Kleine aanpassingen voor een duurzamer leven en het geven van borstvoeding

Door het doen van een aantal kleine aanpassingen kun je ook die randzaken van het borstvoeding geven een stapje duurzamer maken. En echt, het zijn geen ingewikkelde stappen en ze kosten ook echt geen vermogen. Benieuwd wat je kunt doen?

Gebruik wasbare zoogcompressen

We stappen inmiddels massaal af van het gebruiken van maandverband omdat het zo’n enorme impact heeft op het milieu. Maar waarom gebruiken (kraam)vrouwen dan nog wel wegwerp zoogcompressen? Het vervangen van de wegwerpvariant voor wasbare zoogcompressen is een enorme stap in de goede richting. Wasbare zoogcompressen zijn opgebouwd uit drie lagen. De buitenste laag is waterresistent, de middelste laag absorberend en de binnenste laag is gemaakt van zacht stof die ervoor zorgt dat de tepel niet geïrriteerd raakt. Net zoals bij de wegwerpvariant vervang je een compres wanneer deze vol is of na een dag gebruikt te zijn. Het enige verschil is dat je ze niet weggooit, maar je ze gewoon op 40 of 60 graden in de wasmachine kunt gooien. Tipje: hang naast je wasmand een waszakje waar je de compressen in verzamelt. Zo raak je ze nooit kwijt in de was.

Hergebruik een kolf

Het gebruik van een kolf is tegenwoordig heel normaal. Veel moeders willen dat hun kind niet volledig afhankelijk is van de borst en het is fijn als papa of de opvang het kind een flesje kunnen geven. Je kunt zelf natuurlijk een hyperdeluxe nieuwe kolf aanschaffen maar kijk eens in je omgeving. Heeft een vriendin of zus toevallig een kolf liggen die ze niet meer gebruikt? Leen ‘m dan. Je kunt de delen die in aanraking komen met de huid altijd even uitkoken maar voor vele kolfapparaten zijn er vervangingssetjes te koop. Daarnaast kun je een kolf ook vaak langdurig huren bij de zorgwinkel.

Moedermelk invriezen

Na het kolven kun je moedermelk in de koelkast bewaren maar als je een flinke productie hebt, is invriezen ook een optie. Een aantal grotere kolfmerken hebben daar heel handig op ingespeeld door speciale zakjes te maken die je direct op de kolf kunt aansluiten en daarna gelijk kunt invriezen. Heel handig maar dus niet herbruikbaar. Ga dus op zoek naar een herbruikbaar alternatief zoals het invriezen van moedermelk in speciale milktrays, of de iets goedkopere variant: een afsluitbaar ijsklontjes treetje. Als je van tevoren per klontje meet hoeveel milliliter erin gaat, kun je ook makkelijk porties ontdooien en gooi je niks weg.

Doe wat je kan!

Er zijn natuurlijk diverse manieren om duurzaam om te gaan met het voeden van je kinderen. Ik wil nogmaals benadrukken dat elke moeder keuzes mag maken die voor haar goed voelen. Voel je ook niet gelijk schuldig als borstvoeding niet lukt of als je toch een keertje een wegwerpproduct gebruikt. We kunnen veel beter allemaal iets doen, dan een kleine groep hebben die alles perfect doet. Het moederschap is al indrukwekkend genoeg!