In tijden dat we ons maar wat bewust zijn van het feit dat het allemaal wel een tandje duurzamer mag, is het goed om ook eens naar je kledingkast te kijken. Hoe kun je een duurzame kledingkast inrichten zonder dat je daarvoor je gevoel voor fashion hoeft op te geven?

Duurzaam omgaan met kleding

Rustig maar, deze blog wordt geen ‘ban-alle-fast-fashion-uit-je-leven’ epistel. Want het is nu eenmaal heel simpel: lang niet iedereen kan zich de echte duurzame merken veroorloven (en nee, dan heb ik het dus niet over grote, bekende merken, want ook die zijn lang niet altijd even eerlijk!). Wat je wel kunt doen, is duurzaam met jouw kleding omgaan en in deze blog geef ik je daarvoor een aantal handige tips hoe jij een duurzame kledingkast inricht.

Tip 1: Bekijk de inhoud van je kledingkast eens kritisch

Als je jouw kledingkast duurzaam wilt inrichten, is het wijs om eens kritisch door de inhoud heen te gaan. Hoeveel kleding heb je eigenlijk nodig? En waarom ligt die ene broek daar helemaal achterin opgetrommeld? De kans is groot dat er in jouw kledingkast best wel wat kledingstukken liggen die je eigenlijk nooit aantrekt. Misschien zitten ze niet lekker of zijn ze toch een beetje te groot (yay!) of te klein (meh!) geworden. Haal eens alles uit je kledingkast en leg alleen de items terug die je graag aantrekt. Juist met jouw favoriete items kun je aan de slag voorde duurzame kledingkast! En wat je kunt doen met al die kleding die niet meer de kast in gaat? Daar kom ik later op terug!

Tip 2: Investeer in goede basics

Als je eenmaal een begint hebt gemaakt met jouw favoriete kledingstukken, is het goed om eens te kijken wat je nog mist. Als je nieuwe kleding wilt gaan kopen, is het goed om te investeren in een paar fijne basics. Kijk daarbij vooral eens naar jouw kleurenpalet. Welke kleuren draag je graag omdat ze je sprankelende persoonlijkheid beter doen uitkomen? Als je je basics in die kleuren neemt, is dat altijd een goede basis voor een leuke outfit!

Zelf ben ik van mening dat iedere vrouw gewoon een aantal belangrijke items in de kast moet hebben hangen. Bijvoorbeeld een nette pantalon, een feestelijk jurkje en naast een goede winterjas natuurlijk ook een blazer in een neutrale kleur. Met een blazer geef je elke outfit net even een ‘netter’ tintje. Voor die laatste twee items zou je eens kunnen kijken bij de jassen & blazers van LASCANA. Hier vind je mooie jassen en blazers in neutrale kleuren die perfect passen bij de rest van jouw kleding!

Tip 3: Kledingruil

Je ziet het steeds meer: kledingruil. Een perfecte manier om die items die jij net uit je kast gehaald hebt, te ruilen voor kledingstukken die je wel gaat dragen! Om me heen zie ik steeds meer initiatieven om kleding met elkaar te ruilen. Zo gaat er in ons dorp een heuse kledingketting rond. Net als vroeger met een kettingbrief, maar dan nu met tassen kleding. Diverse dames met dezelfde maat worden aan elkaar gekoppeld en iedereen die iets uit te tas haalt, doet er ook weer iets anders in.

Hebben jij en je vriendinnen of familieleden dezelfde maat? Dan kun je natuurlijk ook zelf een kledingruil organiseren. Je moet maar zo zien: iemand anders kan ontzettend blij zijn met die ene broek van achterin jouw kast 😉

Tip 4: Duurzaam omgaan met fast fashion

Huh? Hoe kun je fast-fashion nou weer duurzaam maken? Zoals ik hierboven al zei: sommige mensen hebben nu eenmaal niet het budget om alleen maar kleding te kopen bij volledig duurzame merken. Maar, desondanks kun je alsnog wel duurzaam omgaan met de kleding die je bij een fast-fashion keten kocht. Ik ben hier zeker niet om te namen en Shamen, maar we weten allemaal: hoe goedkoper het item, hoe minder duurzaam het geproduceerd is.

Hoe je dan toch duurzaam met deze kleding om kunt gaan? Simpel: koop alleen wat je echt nodig hebt. Je hoeft echt niet elke week nieuwe kleding te kopen en als jij een keertje niet met die ene trend meedoet, ligt echt niemand daar wakker van. Daarnaast: met goede basics in kleuren die op elkaar afgestemd zijn, kun je eindeloos variëren en heb je dus ook gewoon veel minder kleding nodig. Ook fijn voor je portemonnee!

Tip 5: Minder wassen!

Wist je dat een groot gedeelte van je kleding echt niet heel vies wordt van een dagje dragen? Een vest, trui of blazer waar je een shirtje onder draagt, hoef je bijvoorbeeld echt niet al na een dag dragen weer te wassen. Een trui of jasje kun je gewoon op een hangertje ophangen en laten luchten. En zitten er een beetje kreukels in of misschien toch een beetje een geurtje? Een handstomer is daarvoor echt ideaal! Van veel wassen slijten je kleren ook sneller en daarnaast draait die wasmachine ook niet voor niets. Met deze tips sla je dus twee vliegen in één klap.

Wat is jouw tips voor een duurzame kledingkast?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.

Afbeelding via Pexels.com