Iedere vrijdagmiddag ging ik uit school door naar het kinderkoor van de kerk. Mijn moeder was koormoeder, en als de repetitie afgelopen was, moest zij vaak nog het een en ander opruimen. Dan liep ik naar de overkant van de straat, waar de bieb was. Ik was zo’n kind dat iedere week met een volle tas boeken naar huis ging, en de week daarop gewoon weer een nieuwe lading kwam halen. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik graag las. Daarom, na de blogs over de favoriete boeken van Nova en Pippa, nu een lijstje met mijn eigen favoriete kinderboeken om te lezen én om voor te lezen.
De GVL. De Geheime VoorLezer
Afgelopen maandagochtend was ik onderweg naar mijn collega van groep 4 om daar een leerling uit de klas te halen waarmee ik zou gaan werken die ochtend. Vanwege de Kinderboekenweek is zijn lokaal helemaal afgeplakt omdat er een Geheime VoorLezer zou komen. Omdat ik het jammer zou vinden als de leerling dat zou missen die dag, informeerde ik even hoe laat de GVL zou komen die dag. Helaas antwoordde mijn collega dat de GVL voor die dag niet zou komen, of ík moest zin hebben om te komen voorlezen? Nou, dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik vind het voorlezen zo leuk en vooral als ik dat mag doen uit mijn eigen favoriete kinderboeken!
Kirsten de boekenwurm
Ik durf te zeggen dat ik bijna de hele kinderbibliotheek wel heb gelezen in mijn kinderjaren. Iedere week een tas boeken mee naar huis, jaarlijks meedoen met de kinderjury en dan ook zoveel mogelijk boeken lezen en briefjes inleveren. Ik zag lezen als een soort wedstrijd met mezelf. Hoe meer, hoe beter. Natuurlijk had ik ook wel zo mijn voorkeuren maar ik heb echt wel heel veel verschillende kinderboeken gelezen. Als beginnend lezer las ik veel Bizonboeken. Misschien ken je die nog wel, met oranje, roze of blauwe kaft, gesorteerd op leesniveau. Daarnaast was ik een echte serie-lezer. Floortje Bellefleur, De Olijke Tweeling, Romana & Ragebol, de Bianca-boekjes, Fear Street en Kippenvel: ik heb ze allemaal van mijn lijstje afgestreept.
GVR – Roald Dahl
Ik kan me nog steeds herinneren de eerste keer dat ik de film van de GVR op tv heb gezien. We waren bij mijn Opa en Oma thuis met de hele familie, volgens mij was het kerst en deze film kwam op tv. Thuis in Leidschendam stond de videorecorder ingepland en in Velsen-Noord zaten ik en mijn neefjes en nichtjes op het grote bed van Opa en Oma voor het kleine beeldbuisje. Ik weet nog dat ik de film heel mooi maar ook heel spannend vond. Dat kan ook niet anders, ik was denk ik een jaar of 5 of 6. Hoe dan ook, het zaadje was geplant.
Inmiddels ben ik 34 jaar en heb ik het nog steeds over Snoskommers en Flitspoppers. Snoskommers zullen altijd blijven. Echt. En nu pak ik elke kans aan om kinderen kennis te laten maken met dit verhaal. Het is magisch, het is prachtig en is zó fantasierijk. De GVR is wat mij betreft echt een van de allerbeste kinderboeken die er bestaan. Maar ja, Roald Dahl is natuurlijk ook de meester van de kinderverhalen.
Matilda – Roald Dahl
Ik blijf nog even bij de boeken van Roald Dahl want ook de verfilming van dit boek is voor mij een hele bijzondere. De film van Matilda was de eerste film die ik ooit in de bioscoop heb gezien. En ook dit verhaal greep me. Een klein meisje dat stapels boeken las (herkennen we dit ergens? 😉 ) en eigenlijk veel te slim is voor haar omgeving en daar slim gebruik van maakt.
Het boek Matilda is natuurlijk echt een fantastisch verhaal om voor te lezen. De schrijfstijl van Roald Dahl is enorm geschikt om voor te lezen. Goede dialogen waarbij je echt goed gebruik kunt maken om stemmetjes te gebruiken. Spannende maar ook niet te lange hoofdstukken en vooral teksten die voor jong en oud leuk zijn zonder grof te worden of tekst te gebruiken die niet geschikt is voor jongere kinderen.
Ook Matilda staat dus echt op mijn voorleeslijst op school en natuurlijk ben ik als musicalfan ook heel benieuwd naar de musical die volgend jaar naar Nederland komt!
Saartje Tadema – Thea Beckman
Hoewel ik niet direct fan ben van de boeken van Thea Beckman, heeft dit boek echt indruk op me gemaakt.
Ik las het boek Saartje Tadema volgens mij voor het eerst toen ik meedeed met de kinderboekenjury. Ik was nog niet direct enthousiast want het was echt wel een dikke pil voor een kinderboek maar toen ik eenmaal begon werd ik echt in het boek gezogen.
Het boek vertelt het verhaal van Sara Tadema die samen met haar broertjes op jonge leeftijd in het Burgerweeshuis terecht komt. Daar kan ze haar draai maar slecht vinden en krijgt vaak op haar kop. Op haar zestiende kan ze het weeshuis eindelijk verlaten en gaat werken bij de Herberg aan het IJ. Daar leert ze eigenlijk pas echt wat het leven buiten de muren van het weeshuis te bieden heeft.
Oprecht een van de mooiere verhalen die ik ooit gelezen heb en zeker dus een verhaal dat indruk heeft gemaakt. Overigens vind ik dit verhaal dan weer minder geschikt om voor te lezen. Daar is het niet vlot genoeg voor.
Het geheim van de afgebeten vingers – Rindert Kromhout
Als je mij vroeger de vraag stelde wat mijn favoriete leesboek was, antwoordde ik steevast: Het geheim van de afgebeten vingers van Rindert Kromhout. Ik las het nog in de roze Bizon-boeken uitvoering waar op de voorkant de Mond van de Waarheid te zien is.
Het boek vertelt het verhaal van de Mond van de Waarheid, een groot stenen plakkaat in Rome. De legende zegt, dat wanneer je je hond in de mond steekt en een leugen vertelt, de mond je vingers zal afbijten.
Dit boek gaat over de zoektocht naar botjes. Voormalige prinses Anna, wiens skelet is opgehangen in een van de grotten onder de Santa Maria kerk, moet, om zelf bevrijd te worden dan haar zeis en weegschaal die aan haar skelet zijn vastgemaakt, andere botten vinden om de grot mee te vullen. Samen met haar broertjes gaan ze ‘s nachts op pad. Maar of het lukt en wat de Mond van de Waarheid daarmee te maken heeft…
Superspannend en ook een leuk boek om voor te lezen, als je kinderen in ieder geval van een beetje griezelen houden!
Meester Jaap
Wie houdt er nou niet van Meester Jaap? Deze ietwat klungelige meester maakt de gekste dingen mee maar heeft het grootste hart dat je je maar kunt voorstellen. Geschreven door Jacques Vriens die niet terugdeinst om maatschappelijke thema’s op een gepaste manier de revue te laten passeren in zijn boeken.
In de verhalen van Meester Jaap maken hij en zijn leerlingen dat ook de leukste dingen mee, maar worden er ook thema’s als overlijden, pesten en discriminatie besproken.
Wat mij betreft een leuk en vooral ook leerzaam boek om te lezen. En in mijn geval staat dit boek ook zeker op de lijst om voor te lezen in de klas doordat een verhaal meestal 2 of 3 pagina’s beslaat en dit prima is voor een kort verhaaltje tijdens de pauze. Maar dus ook perfect voor het slapen gaan.
Raveleijn – Paul van Loon
Tot slot het boek Raveleijn, naar de gelijknamige attractie in de Efteling. Ik stond nog maar net voor de klas toen dit boek uitkwam en we in de klas ook de in delen geknipte film keken die in aanloop van de opening van de attractie werd uitgezonden.
Het verhaal gaat over 2 broers en 3 zussen die door onverklaarbare wijze de poort naar Raveleijn openen en in een compleet andere wereld terecht komen waar ze ook allemaal hun eigen speciale krachten hebben. Ze komen oog in oog te staan met een boosaardige graaf die vooral slechte dingen wil doen met het volk om daar zelf beter van te worden. De vijf ridders gaan met hem de strijd aan om het volk te bevrijden van iemand die niet is wie hij zegt dat hij is.
Een prachtig voorleesverhaal, maar niet direct geschikt voor kleine kinderen. Ik las het voor in groep 5 en daar vonden ze het boek (en ook de filmpjes) nog best wel spannend.
Ik hoop dat je het leuk vond om over mijn favoriete kinderboeken te lezen. En misschien heb ik je wel geïnspireerd om zelf ook weer eens een (oud) kinderboek te herlezen.
Wat is jouw favoriete kinderboek?
Deze blog bevat affiliatie links. Wil je daarover meer weten, klik dan even hier.