De afgelopen dagen lijkt het om me heen het gesprek van de dag. De tekenen van het ouder worden. Wat meer grijze haren, een rimpeltje extra als je lacht. En natuurlijk over alles wat je daaraan kunt doen. Een spuitje Botox hier of daar moet toch gewoon kunnen? In deze blog vertel ik je over dingen die jij mogelijk nog niet wist over het gebruik van Botox. Want jong geleerd is oud gedaan, toch 😉

Wat is Botox?

De naam Botox is afgeleid van botulinetoxine, een eiwit dat wordt geproduceerd door de Clodistridum Botulinum bacterie. Botox is een neurotoxine en heeft een negatief effect op zenuwen en spiertjes. Het injecteren met Botox zorgt ervoor dat deze zenuwen en spietjes ontspannen of verslappen. Botox is dus eigenlijk een verslapper en is dus weer iets heel anders dan een filler.

Wat zijn de meest gebruikte toepassingen van Botox?

Het gebruik van Botox is tegenwoordig vooral voor cosmetische doeleinden. Bijvoorbeeld voor het behandelen van fronsrimpels, kraaienpootjes of het geven van een wenkbrauwlift. Ook bij minder voor de hand liggende uiterlijke kenmerken zoals een gummy smile kan Botox een oplossing zijn. Bij een gummy smile is het bovenste gedeelte van het tandvlees extreem zichtbaar wanneer je lacht. Het kan voor veel mensen een reden zijn om niet meer ‘met tanden’ te lachen, of vaker een hand voor hun mond te houden uit schaamte. Terwijl deze gummy smile. niets meer is dan een te gespannen spier in de bovenlip. Met een Botoxbehandeling kan dit gemakkelijk verholpen worden en mensen een stukje zelfvertrouwen teruggeven.

Naarmate je ouder wordt, kunnen te gespannen spieren je uiterlijk veranderen. Neem bijvoorbeeld fronsrimpels. Deze worden veroorzaakt doordat kleine spiertjes rondom het voorhoofd te gespannen blijven staan en jou dus een blijvende frons geven. Ook de kin veranderd naarmate we ouder worden. Door te praten en te eten wordt de kinspier overmatig gebruikt wat ervoor kan zorgen dat je putjes en plooien in dit gebied kunt ontwikkelen. Door bij de kin Botox te gebruiken, ontspant de kinspier zit wat niet alleen voor een gladdere kin zorgt, maar ook de verhouding tussen de boven- en onderlip verbetert.

Wordt Botox ook medisch gebruikt?

Jazeker! Botox werd van origine juist medisch gebruikt om diverse ongemakken aan te pakken. Aandoeningen waarbij sprake is van een te hoge spierspanning of zenuwprikkeling, kunnen worden behandeld met Botox. Denk hierbij aan het bestrijden van hyperhidrose (overmatig zweten), migraine, spasticiteit bij neurologische aandoeningen en zelfs een overactieve blaas kan verminderen door het gebruik van Botox.

Hoe lang werkt Botox?

In de regel heeft botox ongeveer 1 tot 2 weken nodig voor een optimaal effect en blijven deze effecten ongeveer 4 maanden zichtbaar waarna het effect geleidelijk afneemt. Daarna kan de behandeling, indien gewenst, worden herhaald.

Is het gebruik van Botox veilig?

Over het algemeen worden Botoxinjecties als veilig beschouwd wanneer ze worden geplaatst door een gekwalificeerde medische professional. Laat je voor het gebruik goed voorlichten en doe je research. Beantwoord vragen van een behandelaar ook altijd eerlijk. Des te meer informatie jij kunt verstrekken, des te beter het advies.

Daarnaast moet je natuurlijk wel in je achterhoofd houden dat Botox een medicijn is en dat dit mogelijke bijwerkingen tot gevolg kan hebben. Ieder lijf is uniek en kan anders reageren.

To Botox or not to Botox

Dat is de vraag. Toch? Wat mij betreft mag je helemaal zelf weten of je wel of geen Botox wilt gebruiken. Als je serieus last hebt van die fronsrimpel als je in de spiegel kijkt, wie ben ik dan om te zeggen dat je er niets aan mag laten doen? Zelf heb ik mijn nieuwste rimpeltjes en grijze haren omarmd en is de kans dat ik Botox cosmetisch zou gebruiken wat kleiner. Wanneer het me zou kunnen helpen bij migraine of iets dergelijks zou ik daar zeker wel voor open staan. Maar nogmaals: you do you!

Heb jij wel eens een Botox injectie laten plaatsen? Of waar zou jij Botox voor willen gebruiken?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.