We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar afgelopen maand was het dan zover: het laatste deel in de Zeven Zussen serie, Atlas, Het verhaal van Pa Salt, kwam dan eindelijk uit. Natuurlijk heb ik ‘m gelezen en vertel ik je er in de blog uitgebreid over!

Waarom dit boek?

Stel je voor. Je leest een boek, het eerste deel van een serie waarvan je weet dat er nog 6 delen gaan volgen. Het heet immers niet voor niets ‘De Zeven Zussen’. In dat eerste deel krijg je al hints over wat er mogelijk gaat gebeuren of is gebeurd. Je leest vervolgens het tweede deel en maar je vragen zijn nog niet beantwoord. Zo gaat het ook met de daaropvolgende delen. Totdat je bij het boek over de zevende zus aankomt. Hierin zullen toch wel alle antwoorden gaan komen? Niets was minder waar en bij het uitlezen van het zevende boek bleef ik dan ook echt verbouwereerd achter. Totdat werd aangekondigd dat er nóg een boek zou komen in de serie. Een boek waarin alle antwoorden zouden komen op de vragen die me inmiddels al jaren bezig hielden.

Vervolgens kwam het verbluffende bericht dat de schrijfster van de serie was komen te overlijden. Maar hoe moet het dan met het verhaal? De hele lezende-vrouwen-community in rep en roer. Gelukkig was er dan haar zoon die zei: ik schrijf het af. En dat deed hij. En hoe!

Het verhaal in het kort

In de eerste zeven boeken van de serie kom je te weten over der verhalen van de 6 zusjes D’Aplièse en hun langgezochte zevende zus. De meisjes zijn als baby geadopteerd door Pa Salt die hen meenam naar zijn ‘Atlantis’, een villa op een eiland in het meer van Genève. De zussen zijn inmiddels allemaal volwassen en hebben allen hun eigen talent. Wanneer hen het bericht bereikt dat hun geliefde vader is komen te overlijden, breekt een spannende tijd aan. De zussen gaan stuk voor stuk op zoek naar hun roots. Ze ontvangen allemaal een brief van hun vader met daarin een aanwijzing waar zij hun biologische familie kunnen aantreffen. Zo komen ze erachter dat ze een hele diverse achtergrond hebben.

In Atlas, Het verhaal van Pa Salt, krijgen we eindelijk zijn deel van het verhaal te lezen. Hoe hij is kleine jongen vluchtte uit Rusland, hoe de vete tussen heb en Kreeg Ezsu ontstond en hoe hij over de hele wereld reisde en zo alle meisjes adopteerde. Bijzonder is de manier waarop wordt verteld over de zoektocht naar zijn geliefde en het kind dat ze samen kregen: de zevende zus. Zijn bloedeigen kind.

Mijn mening over Atlas van Lucinda Riley en Harry Whittaker

Wat moet je zeggen over het laatste deel in een serie? Ja, het was een prachtig boek dat alle verhaallijnen bij elkaar deed komen. Het laatste deel deed eer aan de andere boeken en is een waardige afsluiter. Maar anderzijds had ik er misschien iets meer van verwacht. Ik wil hier niet teveel verklappen over het verhaal, want als je de serie leest, is het zoveel leuker om dit zelf allemaal te ontdekken maar ik wil wel zeggen dat een aantal van mijn vermoedens gegrond bleken. Ik had het bij het juiste eind, al waren er ook dingen die ik verwacht had, die later niet zo bleken te zijn. Jammer, want daar werd in de eerdere boeken wel op gezinspeeld.

Boekcover Atlas, Het verhaal van Pa Salt.

Voor mijn gevoel zijn er nog een aantal losse eindjes waarop we geen antwoord meer krijgen. In 700 pagina’s lees je een prachtig verhaal, maar er waren ook flink wat stukken onnodig langdradig. Heb ik met plezier gelezen? JA. Zou ik het boek aanraden aan anderen? Natuurlijk! Want als je eenmaal begint aan zo’n serie, moet je ‘m ook uitlezen!

Meer boeken van Lucinda Riley

Lucinda Riley schreef een hele stapel prachtige romans waarvan ik er al veel heb gelezen. Lees gerust ook eens de blogs over de onderstaande boeken. Even op de afbeelding klikken en je gaat er naartoe!

Boekcover de Vlinderkamer
Boekcover Het Italiaanse Meisje.
Boekcover De geheimen van de kostschool.

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.