Leuk hoor die schoolgaande kinderen maar al die bijkomende zaken die je moet onthouden, daar ben ik minder blij mee. Studiedag hier, knutselspullen daar en laten we vooral die gymspullen niet vergeten! Zelf liep ik de afgelopen weken op donderdag nog een keertje extra heen en weer naar school om een vergeten biebboek. Gelukkig ben ik niet de enige en zijn er nog veel meer dingen die we massaal vergeten mee naar school te nemen. Ik ben benieuwd of jouw vergeetmenietje er ook tussen staat!

Gymspullen vergeten en al die andere vergeetmenietjes

‘Heb je alles wat je nodig hebt?’ vraag ik iedere dag aan mijn kinderen. Misschien geef ik ze daarmee iets teveel verantwoordelijkheid maar eerlijk: ik kan ook niet alles voor ze onthouden. Goed, dat resulteerde natuurlijk in situaties waarbij je voor de deur van het lokaal staat en dan pas doorhebt wat je mist. In mijn jaren als juf heb ik menig ouder licht geïrriteerd voor mijn neus gehad, in discussie met het kind, dat de gymspullen klaar hingen aan de kapstok en hoe ze die nou hebben kunnen vergeten?!

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd maar je mag van een op een gegeven moment wel van je kind verwachten dat het zelf zorgt voor z’n spullen. Of dat nou een gymtas is of het in je tas stoppen van je lunchtrommel. Ze moeten het een keer leren toch?

Althans, zo zie ik dat. Mijn tactiek is veel door de kinderen zelf te laten doen. Je draagt je eigen tas, je stopt zelf je trommel erin, hangt ‘m zelf aan de kapstok etcetera. Niet omdat ik te lui ben om het voor ze te doen, maar jong geleerd is oud gedaan. Als ik ze nu leer dat als ze na schooltijd thuis komen, ze hun lunchtrommel ook weer op het aanrecht zetten, hoop ik die beschimmelde broodtrommelellende na een lange vakantie te ontlopen.

Wat vergeten we nog meer?

Het blijft natuurlijk niet alleen maar bij het vergeten van de gymspullen. Inmiddels heb ik zelf ontdekt dat het wekelijkse ruilmoment van het schoolbiebboek op donderdag nog niet helemaal in mijn systeem zit. De afgelopen weken liep ik dus op donderdagochtend nog maar een keer heen en weer om de tas met boek thuis te halen en naar school te brengen. In mijn verdediging: hij hing klaar aan de kapstok. Gelukkig is Nova’s school om de hoek en ben je er zo. Plus, zo kom ik tenminste aan mijn stappendoel (omdenken tot de maaaaxxxx).

En daar ging ik weer voor de schoolbiebtas…

Staat alles in je agenda?

Ik voelde me heel georganiseerd toen ik gelijk in de eerste week van het nieuwe jaar alle studiedagen van beide meiden in mijn agenda schreef. Kijk mij eens even alles onder controle hebben. Het is mij gelukkig nog nooit overkomen dat ik een studiedag heb gemist en dus voor Piet Snot op het schoolplein stond ‘s ochtends. Al heb ik in mijn werkende jaren als juf met regelmaat (steeds dezelfde) moeders met kinderen erop mogen wijzen dat er die dag geen school was, zoals vermeld op de kalender, in de schoolapp, in de laatste nieuwsbrief én gister in de klas. Sorry hè?

Dit vergeten we ook massaal

Dan zijn er nog die dingen die je niet zo strak op je netvlies hebt zoals het meenemen van het rapport na de vakantie of het huiswerk waarvan je echt geen idee meer hebt waar het is gebleven (serieus juf, waarom een los a4-tje?). Dan zijn er nog van die dingen als speelgoedmiddag of de inzameling van het zendingsgeld (geld voor het goede doel) en vergeet vooral de wisselende schooltijden niet. Zijn ze vandaag nou om half 12, 12 uur of kwart over 12 uit? En er zijn zelfs ouders die vergeten om de wekker te zetten. Iedere maandag. Geen grap.

Ach, we zijn ook maar mensen en iets vergeten kan natuurlijk. Maar dan zorg je toch dat je het de volgende keer niet vergeet, toch? Of nou ja, die keer daarna dan maar!

Wat ben jij weleens vergeten voor je schoolgaande kinderen?

liefs Kirsten