Hoe relaxed zou het zijn als je een avond in de week niet hoeft te koken. En dat je kinderen dat dan doen? Klinkt mij als muziek in de oren! Maar dan moet je ze natuurlijk wel eerst leren koken. En dat gaat nu supermakkelijk met Het grote kookboek voor kinderen, dat ik opgestuurd kreeg van uitgeverij Deltas.

Leren koken is een basisvaardigheid

Het verbaast me nog steeds dat kennis over gezonde voeding en het koken van een maaltijd geen vast onderdeel is van het lesprogramma op school. Ja ja, dat zegt de voormalig juf die natuurlijk weet hoe vol het lesprogramma al zit. Niet ieder kind heeft namelijk het geluk om te worden opgevoed door ouders die überhaupt zelf weten wat gezonde voeding is of hoe je een gezond gerecht moet koken, puur en alleen omdat zij het ook niet hebben geleerd. Wat mij betreft is koken een basisvaardigheid die iedereen zou moeten leren. Koken hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je kunt koken, kun je in ieder geval voor jezelf zorgen.

Hoe kook je aardappels of pasta? Hoe lang moet je een eitje koken? Hoe weet je of iets gaar is? Dat zijn toch wel de vragen waar je op z’n minst antwoord op moet kunnen geven?! Het is eigenlijk heel simpel: een kind dat leert om te koken heeft daar altijd profijt van!

Wat kunnen kinderen dan zelf in de keuken?

Wat jouw kind kan in de keuken, ligt natuurlijk helemaal aan de ruimte die jij je kind al hebt gegeven om te leren. Ik ken kleuters die dagelijks hun eigen broodtrommel klaarmaken maar ik heb ook wel eens een kind in de klas gehad (groep 4) die van zijn moeder geen mes mocht vasthouden om boter op een broodje te smeren. Tsja, dat is toch wel een wereld van verschil. Kinderen leren door te imiteren en zijn graag behulpzaam. Hoe vaak komt er wel niet een kind de keuken inlopen om gewoon even toe te kijken waar je mee bezig bent? Wanneer jij ze op die momenten een taakje kunt geven, betrek je ze in het proces van het leren koken. En het zal vast niet direct zo gaan als jij het graag wilt maar een kind moet toch leren!

Toegegeven, ik heb ook niet altijd het geduld om met mijn kinderen samen te koken maar ik ben me er wel van bewust dat mijn meiden het heel leuk vinden om samen iets te maken. Persoonlijk kies ik er dan liever voor om na schooltijd of in het weekend samen iets lekkers te bakken in plaats van ze laten meehelpen met het maken van het avondeten, wat toch altijd een beetje een race tegen de klok is. Misschien moet ik daar zelf ook eens wat meer momenten voor vrijmaken. Dan kan ik binnenkort ook gewoon lekker op de bank een filmpje kijken terwijl er voor me wordt gekookt!

Meehelpen? Zorg voor goed materiaal!

Vanaf jongs af aan kunnen kinderen meehelpen in de keuken. Zorg dan wel voor goed materiaal. Zo kun je je kind beter geen komkommers laten snijden met jou vlijmscherpe koksmes en op een wiebelig kruikje bij de kookplaat staan is ook niet een al te best plan. Inmiddels is er een hele markt voor producten gericht op kinderen in de keuken. Bijvoorbeeld onderstaande kindermessen en leertorens, waarmee ze op een veilige manier aan het aanrecht kunnen werken.

In de keuken staat veiligheid voorop. Leer kinderen dus altijd op een veilige manier te werken. In Het grote kookboek voor kinderen vind je hier ook een heel stuk over terug. Koken an sich is niet gevaarlijk voor kinderen, onverantwoord met keukengerei en apparatuur omgaan is dat wel! Dus hoe hard ik er ook over grap dat ik zelf wel op de bank kan gaan zitten, hoe natuurlijk altijd een oogje in het zeil als kinderen in de keuken bezig zijn!

Het grote kookboek voor kinderen – Abigail Wheatley

Een prachtig hulpmiddel om samen met je kinderen aan de slag te gaan in de keuken en ze de basisvaardigheden van het koken te leren is Het grote kookboek voor kinderen van Abigail Wheatley. In dit zeer uitgebreide kookboek staan talloze basisrecepten beschreven op een manier zodat het voor kinderen ook te begrijpen is. Per voedingsgroep wordt uitgelegd hoe je iets moet snijden, schillen, koken, kruiden of bakken. Op deze manier leert je kind stap voor stap niet alleen maar koken, maar ook de basisbegrippen die nodig zijn om een nieuw recept te leren begrijpen en uitvoeren.

Kinderen stap voor stap leren hoe ze kunnen helpen in de keuken.

Het grote kookboek voor kinderen is een mooie kleurrijke uitgave met stevige kaft en een handige ringband. Het boek blijft daardoor gemakkelijk open liggen of staan en dat is tijdens het koken toch wel erg fijn. Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken, ingedeeld op voedingsgroepen. (Fruit en groenten, Zuivelproducten en eieren, Pasta en aardappelen, Vlees en vis, Rijst en bonen en Koekjes en Cakes). En met de recepten die je bij deze hoofdstukken vindt kun je samen met je kinderen een heerlijke uitgebreide maaltijd koken of natuurlijk iets lekkers bakken voor bij de koffie.

Vlees en vis koken met kinderen

Helemaal achterin het boek staat een allergieregister. Hierin kun je gemakkelijk de recepten vinden die je met jouw allergie wel kunt eten of waarin je makkelijk een ingrediënt kunt vervangen om het toch toegankelijk te maken.

Het grote kookboek voor kinderen (ISBN 9789044738803, adviesprijs €19,95) is zowel in de online als offline boekhandel verkrijgbaar.

liefs Kirsten