Ben jij iemand die weleens last heeft van hielspoor? Dan vraag je je misschien af of er speciale schoenen zijn die je kunnen helpen met de pijn. Of die misschien zelfs hielspoor tegen kunnen gaan.  In dit artikel gaan we verder in op hielspoor schoenen en bespreken we of ze de moeite waard zijn om aan te schaffen. Ook geven we tips over het voorkomen van hielspoor en hoe de juiste schoenen hierbij kunnen helpen. Lees snel verder als jij ook van je pijnlijke hielen af wil. 

Wat is hielspoor en kunnen hielspoor schoenen helpen?

Hielspoor is een ontsteking aan de peesplaat. Bij fasciitis plantaris, wat de medische term is voor deze voetklacht, raakt de peesplaat rondom de hiel geïrriteerd. Hielspoor herken je aan een wat stekende pijn ter hoogte van de hiel. De pijn is vaak het ergst als je ’s ochtends opstaat of wanneer je weer gaat bewegen na een lange tijd te hebben gerust. Als je dan een tijdje op de been bent, nemen de klachten meestal af. Waar de pijn zich precies bevindt, hangt af van de locatie van de ontsteking, maar is altijd ter hoogte van de hiel. Hielspoorschoenen kunnen helpen om de pijn te verlichten én om de klacht te voorkomen. 

Hoe ontstaat hielspoor?

Voor we verder ingaan op hielspoor schoenen, is het goed om eerst eens te kijken hoe hielspoor eigenlijk ontstaat. Sommige mensen hebben namelijk sneller last van deze vervelende voetklacht. Als jij iemand bent die veel loopt, voor je werk of als hobby, dan loop je een grotere kans op hielspoor. Als fervent wandelaar, postbode, orderpicker of ober belast je jouw voeten immers stukken meer dan iemand die bijvoorbeeld een kantoorbaan heeft. Omdat de voeten continu de klappen van het lopen moeten opvangen, kan de peesplaat geïrriteerd raken en uiteindelijk gaan ontsteken. Dat zijn die zeurende klachten die je dan voelt in de hiel. Ook als je kampt met overgewicht is de kans op hielspoor groter. Jouw voeten moeten meer gewicht dragen, wat tot overbelasting en uiteindelijk dus tot hielspoor kan leiden. 

Hielspoor kan ontstaan door overbelasting. Om te herstellen zijn goede schoenen en rust erg belangrijk.

Wat zijn hielspoor schoenen?

Om je voeten tegen overbelasting te beschermen, zijn hielspoor schoenen een goed idee. Dit zijn schoenen met een lekker dikke, schokabsorberende zool. De zool is gemaakt van rubber of schuim en bestaat vaak uit meerdere laagjes, zodat klappen goed door de schoen worden opgevangen. Zo hoeft jouw voet niet te lijden onder het vele lopen en staan. Hielspoor schoenen zijn er in allerlei soorten en voor diverse gelegenheden. Van gympen en sandalen tot nette schoenen. Dus voor wat voor doeleinden je ook schoenen nodig hebt, je hielen hoeven er geen last van te hebben. 

Waarom helpen hielspoor schoenen zo goed?

Stel je eens voor dat je het gevoel zou hebben de hele dag op pantoffeltjes te lopen. Maar dan wel pantoffels die je voeten voldoende ondersteuning geven en waar je niet op uitglijdt. Dat zijn hielspoor schoenen. Dankzij hun enorm zachte voetbed, krijgen jouw hielen de rust die ze nodig hebben als je lijdt aan hielspoor. Ook helpt het om de aandoening te voorkomen. Doordat jouw schoenen de klappen van het lopen opvangen, worden de hielen minder belast. Dus als je een staand beroep hebt, veel loopt of overgewicht hebt, dan zijn hielspoor schoenen een goed idee. Ook kun je eens kijken naar barefoot schoenen waarmee je je voeten op een natuurlijk manier laat bewegen.

Waar kan ik hielspoor schoenen kopen?

Hielspoor schoenen zijn eigenlijk alle schoenen die een lekker zacht voetbed en goede demping hebben. Schoenen met lekker dikke zolen dus, meestal gemaakt van rubber of schuim. Let dus vooral op deze eigenschappen als je een nieuw paar schoenen gaat kopen. Bij de betere schoenenzaken ga je dan zeker slagen! Let er daarnaast goed op dat de schoen perfect past en nergens te krap of juist te ruim zit. De meeste voetklachten ontstaan namelijk door het dragen van slecht zittende schoenen, dus goed om daar extra alert op te zijn!

Wat kan ik nog meer doen tegen hielspoor?

Hielspoor schoenen zijn de eerste stap bij het voorkomen en verminderen van hielspoor klachten. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen als je last hebt van pijnlijke hielen. Relatieve rust is bijvoorbeeld belangrijk. Dus niet nog een rondje gaan hardlopen of een flinke wandeling maken als je al last hebt van je hielen. Zo belast je jouw voeten alleen maar meer. Als de hielspoor komt omdat je een staand beroep hebt, kijk dan of er een mogelijkheid is om wat vaker een zitpauze te nemen. Of probeer na het werk wat meer rust te nemen. Daarnaast is het heerlijk om je voeten te (laten) masseren, een voetenbadje te nemen en rek- en strekoefeningen te doen om je voeten te versterken. Wil je meer tips om je hielspoor te verlichten, neem dan snel een kijkje op Schoenwijzer. Dit platform staat boordevol tips voor gezonde voeten en helpt je het ideale paar schoenen voor jouw voetklacht te kiezen. 

Deze gastblog werd geschreven door Marion van Schoenwijzer.