Hoewel de feestdagen vaak heel gezellig zijn, kunnen ze ook best stressvol zijn. Je hebt nog zo’n 100 dingen te regelen, de boodschappen moeten nog besteld, toch nog even naar de winkel voor dat pakje roomboter dat je was vergeten en ondertussen is je huis nog steeds ontploft. Hoe zorg je ervoor dat het opruimen van je huis niet als het Zwaard van Damocles boven je hoofd blijft hangen zo vlak voor de feestdagen? Opruimcoach Elma van Gewoon Opgeruimd geeft je in deze blog handige tips zodat jij straks kunt genieten van een heerlijk opgeruimd huis.

Klik op de bovenstaande afbeelding om alle blogs van de Mamagische Adventskalender nog eens terug te lezen!

Je huis opruimen voor de feestdagen

Over een paar dagen is het weer kerst en je huis ziet er rommelig uit. Het aanrecht staat vol met spullen, de woonkamer lijkt op een ontplofte speelgoedwinkel en om over de entree maar niet te spreken. Daar liggen schoenen, tassen, sjaals en nog meer speelgoed. Niet bepaald wat je voor ogen hebt met alle kerststress die je al hebt. Gelukkig kun je door het opruimen strategisch aan te pakken, je huis in korte tijd aan kant krijgen voor de feestdagen. 

Wat moet je doen om de boel een beetje opgeruimd te krijgen voor de feestdagen?

Nu denk je wel “Ja, ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan”. Dat snap ik helemaal. Toch wil ik je vragen om het te proberen. Je zult effe de mouwen moeten opstropen, maar het resultaat loont jouw inspanningen. 

Tip 1: Schakel je hulptroepen in

Je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag dus jouw partner en kinderen om de handen uit de mouwen te steken. Kinderen kunnen best een handje helpen mits je duidelijk bent tijdens het delegeren. Dus je speelgoed naar je slaapkamer brengen, zal het niet worden. Wel als je zegt dat ze al hun knuffels of poppen naar hun slaapkamer moeten brengen. Geef dus goede, gerichte opdrachten, dan is het voor hen ook behapbaar. Mocht jouw partner je niet kunnen helpen met opruimen, vraag hem/haar om bijvoorbeeld de boodschappen te halen. In de tussentijd kun jij een start maken met het opruimen en loopt niemand je voor de voeten. 

Tip 2: Stel je prioriteiten

Als je hele huis rommelig is, is de neiging groot om alles in een keer aan te pakken. Maar dat is in deze situatie niet haalbaar. Daarom zul je prioriteiten moeten stellen. Welke plekken in huis wil je echt opgeruimd hebben zodat je je prettig voelt tijdens de feestdagen? Voor de meeste mensen is dat de keuken, entree en woonkamer. Dat zijn de ruimtes waar visite en jouw gezin de meeste tijd zullen doorbrengen. 

Tip 3: Pak het opruimen gestructureerd en praktisch aan

Het spreekt voor zich dat het niet realistisch is om nu al je keukenkasten uit te mesten. Dat kun je na de feestdagen doen. Nu is het zaak om bijvoorbeeld het aanrecht zo leeg mogelijk te krijgen zodat je keuken niet alleen netjes eruit ziet, maar ook een plek wordt waar je ook uitgebreid kunt koken. Hetzelfde geldt voor de woonkamer. 

Pak het opruimen gestructureerd aan. Je zult zien dat je meer gedaan krijgt dan je aanvankelijk dacht. Begin door eerst alles wat in de prullenbak hoort daar te gooien. Spullen die elders in huis horen, breng je daarnaartoe. Of vraag je kind om dat voor je te doen. Als jij het zelf doet, weersta de verleiding om daar ook te gaan opruimen. Focus je op de plekken die belangrijk zijn voor de komenden dagen. 

Bonustip: Maak een afstreeplijstje van alle dingen die je wilt / moet doen. Zo kunnen de hulptroepen je ook beter helpen en hou je het overzicht!

Tip 4: Maak het opruimen gezellig

Ik ben een voorstander van gezelligheid. Vooral in aanloop naar de feestdagen. Al helemaal als opruimen niet jouw ding is, zou ik je adviseren om het gezellig te maken. Zet je favoriete kerstliedjes op of een andere lijst die je op Spotify hebt. Sommige mensen luisteren liever naar een boek of een podcast. Kijk wat bij past en gebruik het om de boel snel en op een leuke manier aan kant te krijgen.

Tip 5: Wees lief voor jezelf 

Wees lief voor jezelf want je huis hoeft niet op een plaatje uit een magazine te lijken. Opruimen is puur een middel, niet het doel op zich. Streef niet naar perfectie maar naar wat op het oog netjes en rust uitstraalt. Als je kinderen hebt, zal je woonkamer niet 100% opgeruimd zijn. Het aanrecht zal ook niet 24/7 leeg staan. Maar omdat je nu de overbodige spullen hebt aangepakt, kun je de boel makkelijker aan kant krijgen. Zo heb jij meer tijd over om samen met je gezin te genieten van de kerstdagen. 

Ik wens je fijne feestdagen,

Liefs Elma

Professional organizer en opruimcoach bij Gewoon Opgeruimd

Succes met opruimen!

Liefs, Kirsten