Misschien denk je bij die titel wel: meid, ga je lekker? Maar niets is zo lastig als je kind aankleden. Niet letterlijk natuurlijk, alhoewel dat soms ook een uitdaging is, maar meer: wat trek je ze aan bij dit rare weer. Of überhaupt, wanneer is het warm genoeg voor korte mouwen of wanneer is het tijd voor een extra hemd onder de kleding. In deze blog ga ik je proberen te helpen met de alom bekende vraag: wat moet ik aan vandaag?

Wat trek je je kind aan?

Al vanaf dat je kind geboren wordt, stel je jezelf wel duizend keer de vraag: wat moeten ze nu weer aan. Is dat ene pakje niet te koud? Moet die romper nu lange of korte mouwen hebben? Kan een korte broek inmiddels al? Doen we vandaag een maillot of een legging of lekker blote benen? Nou als je het mij vraagt, ik vind het verdomd lastig zelfs nu mijn meiden alweer bijna 4 en 7 zijn. Dan krijgen ze ineens ook een eigen willetje en willen ze als het 25 graden is gewoon die fluffy Bambitrui aan waar ze afgelopen winter in hebben gewoond of slapen in die eenhoorn-onesie als de mussen dood van het dak vallen. Of wat denk je van met-of-zonder jas? Bij de eerste zonnestraal denkt Pippa dat ze zonder jas en op slippers kan gaan buitenspelen. Wat trek je je kind in vredesnaam aan?!

Hoe zit je altijd veilig?

Mijn antwoord op het moeilijkste vraagstuk van de ochtend is heel simpel. Laagjes, laagjes, laagjes. Je kan ze beter wat te warm aankleden zodat er nog wat uitgetrokken kan worden dan dat ze de hele dag lopen te klappertanden. Gelukkig heb je voor zowel jongens als meisjes tegenwoordig voldoende keus. Hoe ik het aanpak? Ik zorg dat ze in de ochtend genoeg laagjes aan hebben voor de wandeling of het fietstochtje naar school of de opvang maar dat er ook wat uit kan als het warmer wordt in de middag.

‘Mam, hoe warm wordt het vandaag?’

Tegenwoordig vraagt Pippa ‘s ochtends standaard hoe warm het wordt vandaag. We kijken dan samen naar de weerapp op mijn telefoon. Ze weer inmiddels dat als de temperatuur boven de 20 uit komt, iets met korte mouwen en blote benen kan worden uitgezocht, maar als de temperatuur rond de 15 graden hangt, wordt het lastig. 15 graden met zon is namelijk dikke prima, maar als het grijs is en er een paar druppels vallen, is het al gauw frisjes. Dan gaan we dus voor een lange broek met shirtje of een jurkje met een legging. In de ochtend als het nog fris is een vestje eroverheen wat in de middag weer uit kan als de temperatuur oploopt. Kijk dus niet alleen naar de temperatuur maar ook naar de weersvoorspellingen.

Kijk ook naar je kind

Naast de temperatuur buiten moet je natuurlijk ook naar je kind kijken. Mijn meiden zijn normaal tot stevig gebouwd en hebben het van zichzelf niet vaak koud. Een kind dat aan de onderkant van de curve zit met het gewicht kan het sneller koud hebben. Anderzijds, een kind kan ook heel beweeglijk zijn en het dus sneller warm hebben. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag wat een kind aan moet. Bij de aanschaf van kinderkleding kijk ik zelf dus altijd of het werkt met laagjes. Over een shirt of jurkje kan altijd een vestje, maar een hele dikke trui met daaronder nog een shirt kan weer snel te warm worden. Ik kies daarom vaker voor meerdere dunne laagjes dan voor één dikke laag.

Heb jij nog tips om deze periode met wisselende temperaturen door te komen en je kind dus passend aan te kleden? Hoe gaat het uitzoeken van kleding bij jullie thuis?