Sommige kinderen rennen de school binnen, vliegen naar hun plekje en kun je niet gelukkiger maken dan een dagje lekker naar school. En gelukkig gaan de meeste kinderen met plezier naar school. Maar heeft je kind er nog niet zoveel zin in, of is het pas nieuw op school, kan het wegbrengen best wel een dingetje zijn. Daarom, de do’s en don’ts van je kind naar school brengen.

Do: De eerste keer is altijd lastig. Deal with it!

Niet alleen voor je kind is dit een nieuwe fase maar natuurlijk ook voor jou als moeder. Je komt ergens voor het eerst binnen, weet de weg misschien nog niet en hebt geen idee van de gewoontes op school. Logisch dat je je ontzettend awkward voelt. Ik weet nog hoe ongemakkelijk ik me voelde toen ik Pippa voor het eerst naar school bracht. Ik ben nota bene zelf juf maar ik had echt géén idee hoe ik me als moeder in een school moest gedragen. Had je me er die dag als invaller gezet had ik ongetwijfeld totaal geen problemen gehad. Maar hé, ik heb het gewoon overleefd, dus jij kan het ook!

Don’t: Blijf niet te lang hangen

Hou het afscheid bij de klas kort. Niemand zit er op te wachten dat het afscheid maar duurt en duurt. Zeker als jouw kind het afscheid nemen nogal moeilijk vindt, of als er zelfs tranen aan te pas komen. Geef je kind een dikke knuffel en een kus, zegt dat je van hem of haar houdt, maar dat mama nu weg moet. Vaak is het verdriet voordat jij de gang uit bent alweer over.

Tip: vertel je kind over wat jullie gaan doen ná schooltijd. Ga je wellicht lekker naar de speeltuin, of naar opa en oma? Het is iets voor je kind om naar uit te kijken. En voor de juf of meester een ingang om de aandacht af te leiden van het afscheidsdrama.

Don’t: Ga niet uitgebreid voor het raam staan zwaaien

En dan zeker niet als de juf al is begonnen met de les. Het leidt af, maar kan er ook voor zorgen dat het afscheidsverdriet weer van voor af aan begint. En dat wil natuurlijk ook niemand.

Oh, en doe ditzelfde ook niet bij het ophalen. De les gaat door tot het tijd is. En als er een (groot)ouder uitbundig voor het raam staat te zwaaien om te laten weten dat ‘ie er is, is de aandacht voor de les natuurlijk verdwenen. En niet alleen die van jouw kind.

Do: kom je beloftes na!

Als jij met je kind van tevoren afspreekt dat je even in de klas komt, doe dat dan. En als je afspreekt dat je bij het raam nog even zwaait, doe dat dan ook (kort). Afscheid nemen is heel belangrijk, dus sneak ook niet ongezien weg. Kinderen houden heel strak vast aan gemaakte beloftes en kunnen oprecht verdrietig worden als je ze niet nakomt. Daarnaast, als ze het al niet leuk vinden om afscheid te nemen, zou ik niet sjoemelen met het afscheidsritueel.

Do: zet belangrijke info op de mail

Net voordat school begint staat de leerkracht aan de deur om alle kinderen welkom te heten. En ziet vaak ook alle ouders. Die gerust allemaal ‘even wat moeten zeggen’. Ik kan je vertellen, 5 minuten nadat ik met mijn les ben begonnen, ben ik alweer vergeten wat er tegen me is gezegd. Zet daarom belangrijke informatie, afwezigheid of andere afspraken gewoon even op de mail of stuur een berichtje in de schoolapp. Dan kan de leerkracht op een rustig moment nog even alles nalezen en noteren.

Hoe gaat het naar school brengen bij jou? Heb jij nog belangrijke tips voor het naar school brengen van je kind? Deel ze gerust!

liefs Kirsten