Op 31 december wordt Nova alweer twee en daarom vind ik het langzamerhand tijd worden om op zoek te gaan naar een peutergroep voor haar. Hoewel ik het heerlijk vind dat ze de eerste twee jaar van haar leven vooral bij ons of bij de oma’s is geweest, vind het het op een gegeven moment wel tijd dat ze ook de wereld gaat ontdekken, anders leert spelen en ook meer sociale contacten aan gaat. En heel eerlijk? Ik ben ook wel weer toe aan wat echte tijd voor mezelf!

Hoe ging de keuze voor een peutergroep bij Pippa

Toen we voor Pippa op zoek gingen naar een peutergroep, was de keus snel gemaakt. Naast haar basisschool zit een opvangcentrum die ook de peuteropvang aanbiedt. Dus geen peuterspeelzaal, maar opvang van 8.00-13.30u. Dit valt namelijk ook onder de noemer kinderopvang en daar word je als werkende ouder natuurlijk voor gecompenseerd door de overheid. We ging er een keertje heen voor een intake en een rondleiding en vonden het eigenlijk wel heel fijn dat ze op deze manier kon wennen aan de schoolomgeving en dat straks de overgang naar de basisschool minder heftig was. We begonnen toen ze 2,5 jaar was met 1 dagdeel, en dan werden er al gauw twee en de laatste jaar ging ze drie ochtenden in de week naar ‘de kindjes’. De overgang naar de basisschool was dus zo gepiept.

De zoektocht is nu anders

Echter, we zoeken nu natuurlijk niet in de grote of kleine stad, maar we zoeken in een dorp. Waar eerlijk gezegd eigenlijk maar bar weinig opties zijn. De ene peutergroep is te ver weg, de ander heeft amper buitenruimte om te spelen en de volgende is weer zwaar christelijk. Het is het gewoon allemaal net niet. Ik vind de keuze dus echt wel lastig. Het lijkt er dus op dat ik best wel wat concessies moet gaan doen, en eigenlijk weet ik niet of ik dat wel wil voor de opvang van mijn kind. Afstand vind ik bijvoorbeeld wel echt een issue. Nova zit al best wel veel in de auto vanwege de kilometers die we moeten maken voor het halen en brengen van Pippa. Om haar dan voor de peutergroep óók steeds maar weer in de auto te moeten zetten, vind ik eigenlijk te veel.

Misschien dan toch nog maar even wachten met peuteropvang?

Als ik er allemaal zo over na denk, vind ik het vooral belangrijk dat de peuteropvang goed bij ons past. Bij onze normen en waarden, maar ook bij onze keuzes wat betreft opvoeding en geloof. Ik ben helemaal niet anti-geloof, begrijp me niet verkeerd. Het enige is, is dat ik niet wil dat mijn kind dingen leert die bij ons thuis niet zo worden opgevat en de enige opvangcentra mét peuteropvang die dan weer hier in de buurt zijn, zijn aan de best wel streng-gelovige basisscholen gekoppeld. Misschien is het dan toch maar verstandig om nog even te wachten, of om toch het zoekgebied uit te breiden. Misschien wordt er binnenkort wel ergens een nieuwe groep geopend. En als ik het echt niets vind, blijft Nova maar gewoon lekker thuis bij ons en de oma’s, totdat ze naar de basisschool gaat.

Wat vond jij belangrijk in de keuze van een kinderdagverblijf of peuteropvang?

liefs kirsten