Zoals in één van mijn eerdere blogs aangegeven waren er ook vragen binnen gekomen. Superleuk dat het zo goed wordt ontvangen en dat jullie op zoek zijn naar tips. Want geloof mij, ik weet hoe groot de puzzel soms kan zijn en dat je geen idee hebt waar te beginnen. Vandaag ga ik daarom in op de vraag ‘Mijn 3-jarige kind wordt iedere nacht wakker en iedere nacht is het strijd. Hoe kunnen we dit oplossen?’

Midden in de nacht wil je het liefste ongestoord slapen

Een kind dat meerdere keren per nacht wakker wordt. Ik kan me voorstellen dat het heel erg zoeken is hoe je hier mee om moet gaan. Als je ergens geen zin in hebt midden in de nacht is het wel een discussie met je kind over het wel of niet slapen. Wat hij/zij wel of niet nodig heeft om verder te gaan slapen. Vooral omdat het voor je gevoel misschien wel onnodige discussies zijn. De ene keer willen ze een slokje water. Dan papa. Dan mama. Dan knuffel X. Dan toch weer knuffel Y. Je moet erbij blijven. Je moet weg. Met andere woorden; het is nooit goed. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar midden in de nacht ben ik niet op mijn best. 

Kijken naar het totaalplaatje geeft een oplossing

Het lastige is dat er in dit geval niet 1 tip is die het probleem op gaat lossen. Er kunnen namelijk meerdere factoren zijn die een rol spelen. Om dus uiteindelijk te zorgen voor ononderbroken nachten is het belangrijk om een compleet plaatje te hebben en vanuit daar aan de slag te gaan. Bij deze leeftijd zie je gelukkig vaak dat er geen fysieke factoren, zoals reflux, zijn die het slapen in de weg staan. Dat kan bij baby’s namelijk wel degelijk het geval zijn. Maar dat betekent niet dat het daarom simpeler is. Waar je bij deze leeftijd aan wil denken zijn onder andere de volgende factoren.

Slaap overdag

Belangrijke vraag om mee te starten is of er overdag is geslapen? En als er nog geslapen is (wat op deze leeftijd overigens nog heel normaal is) hoeveel en hoe laat is er dan geslapen? Hoe laat is de dag gestart is ook belangrijk om in kaart te brengen. Een vast ritme kan hier zeker bij helpen!

Het bedtijdritueel

Ook ben ik altijd benieuwd naar het bedtijdritueel. Hoe verloopt dat overdag? Is er dan ook strijd? Of gaat een kindje lekker rustig in zijn bedje liggen en is het binnen no-time vertrokken naar dromenland? Of is het zo dat mama of papa erbij moet blijven tot het kindje slaapt? Als ouder maak je hierin natuurlijk je eigen keuzes maar een vast en voorspelbaar ritueel werkt vaak het beste.

Hoe verloopt de dag

Voor peuters is de wereld soms nog heel groot en indrukwekkend. Zelfs boodschappen doen kan al voor genoeg prikkels zorgen. Soms zie ik dat de dagen van een peuter zo vol zitten dat er geen ruimte is voor het verwerken van al die prikkels. En dat moet dan toch een keer tot uiting komen. Daarom breng ik samen met ouders ook in kaart hoe een dag er gemiddeld genomen uit ziet. 

Wat is de reden voor wakker worden?

Wat ook belangrijk is, is om te achterhalen wat de reden is voor worden. Het tijdstip kan daar ook duidelijkheid in geven. Zo kun je te maken hebben met night terrors of nachtmerries. Maar het kan ook zijn dat je kindje wakker wordt van de kou (check dit eens op de babyfoon of in de app van je verwarming en breng deze informatie in kaart). Zeker als je kindje zich kan uiten is het belangrijk om te achterhalen of je kindje kan aangeven waarom het wakker wordt of wat er aan de hand is. Je kunt je voorstellen dat ‘het koud hebben’ een andere aanpak kent dan ‘nachtmerries’. 

Hoe consequent wordt er gehandeld?

Peuters (en kleuters) zijn kampioen uittesten. Hoe ver kan ik gaan? Welke ruimte biedt papa of mama mij? Hoe vaak krijg ik het voor elkaar om ze van links naar rechts en weer terug te sturen? Laat ik vooropstellen dat we geen Spartaanse opvoedmethode van vroeger meer uit de kast willen trekken, maar grenzen stellen kan ook op een liefdevolle manier. Sterker nog, door grenzen te stellen geef je je kindje precies dat wat hij nodig heeft. Helaas is ‘ouder zijn’ geen 9 tot 5 baan, maar gaat die 24/7 door. Dus ook ’s nachts. Maar de investering die je daarin doet zal zich ook uitbetalen, mits je vol houdt. Consequent blijven en ook die vaste rituelen volhouden kan zeker in je voordeel werken!

Op zoek naar de oplossingen die voor jullie situatie werkt 

Hoe zeer ik ook de behoefte snap aan een (standaard) tip om problemen op te lossen, zelden werkt het op die manier. Ik wil als slaapcoach nou juist zorgen voor een blijvende verandering. Waarbij ik zeker weet dat we de vinger op de zere plek leggen. En in verreweg de meeste gevallen blijkt een standaard tip dan niet de oplossing. Ga je daar mee aan de slag loop je de kans op mislukking. Dat geeft weer frustratie. Dat zorgt alleen maar voor meer gedoe. En vervolgens wordt het vicieuze cirkeltje wordt alleen maar groter. Ik streef daarom altijd naar een aanpak op maat waarbij we alles in het vizier hebben. 

Lees ook de andere blogs van Heleen!


Hi. Ik ben Heleen van Beers. Slaapcoach en founder van One Two Dream. Daarnaast ben ik mama van 3 kindjes van 7, 5 en bijna 6 maanden. Drie schatten van kinderen die me soms tot het uiterste weten te drijven. Ik ben een gestructureerde chaoot die heel graag mensen helpt. Mijn missie als slaapcoach is dan ook om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar fijne slaapgewoonten en een gezond slaapritme. Waarbij ik ga voor duidelijk, praktisch en vooral liefdevol. Want er is bijna niets zo mooi als een slapend kindje (na een vermoeiende dag). De liefde die je dan voelt, maakt het het allemaal waard. 

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Check vooral mijn website www.onetwodream.nl of volg mij op mijn socials; @onetwodream_slaapcoach op instagram.