Een georganiseerde kledingkast kan veel stress en tijd besparen bij het kiezen van outfits en zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft. Toch kan het reorganiseren van je kledingkast een hele klus lijken. In dit artikel geven we tips en tricks om je kledingkast efficiënt en overzichtelijk in te delen en te reorganiseren. Zo wordt het een stukje makkelijker!

Maak een plan

Voordat je als kip zonder kop begint met het reorganiseren van je kledingkast, is het handig om een plan te maken. Dat klinkt misschien logisch, maar denk eens goed na wat je wilt bereiken met de reorganisatie, bijvoorbeeld meer ruimte creëren, je kleding beter organiseren of bepaalde kledingstukken beter zichtbaar maken. Maak ook een inventarisatie van wat je hebt en bedenk welke items je wilt behouden, wegdoen of misschien zelfs aanvullen. En als je ziet dat je nog items tekort komt, neem dan eens een kijkje bij Ter Stal, zij hebben van alles!

Sorteer je kleding en opbergen maar!

Het is handig om eerst al je kleding uit je kast te halen en te sorteren. Maak stapels van bijvoorbeeld broeken, shirts, jurken en jassen. Zo krijg je een goed overzicht van wat je hebt en kun je makkelijker beslissen wat je wilt houden en wat weg kan. Eventueel kun je ook seizoensgebonden kleding apart leggen, zoals zomerkleding of winterjassen. 


Om je kledingkast georganiseerd te houden, kun je gebruikmaken van handige opbergmiddelen. Denk aan kledinghangers, opbergboxen, mandjes, lades en kledingrekken. Op deze manier kun je je kleding netjes opbergen en makkelijk terugvinden. Ook kun je kiezen voor speciale opbergmiddelen voor bijvoorbeeld schoenen, sjaals en accessoires.

Kies een logische indeling en minimaliseer

Bedenk een logische indeling voor je kledingkast, zodat je makkelijk kunt zien waar alles ligt en snel de juiste outfit kunt vinden. Kies bijvoorbeeld voor een indeling op kleur, soort kledingstuk of op stof. Zo heb je bijvoorbeeld travelstof, dat super geschikt is om comfortabel in te reizen, maar ook kun je hiermee een chique outfit maken. Super handig! Ook kun je ervoor kiezen om je favoriete items op ooghoogte te hangen, zodat je deze snel kunt pakken.

Als je eenmaal hebt besloten welke kledingstukken je wilt houden, is het tijd om te minimaliseren en organiseren. Bedenk welke items je echt draagt en waar je blij van wordt. Overweeg om kledingstukken die je nooit draagt weg te geven of te verkopen. Vinted is daarvoor een ideaal platform. Ook kun je kleding organiseren op basis van categorieën, zoals werk outfits, sportkleding, casual kleding en avondkleding.

Houd je kledingkast up-to-date

Om je kledingkast georganiseerd te houden, is het belangrijk om regelmatig je kleding door te nemen en te bepalen wat weg kan en wat eventueel aangevuld moet worden. Zo voorkom je dat je kledingkast weer rommelig wordt en kun je altijd snel de juiste outfit vinden. Neem bijvoorbeeld elk seizoen de tijd om je kledingkast op te ruimen en te reorganiseren.

Deze blog werd geschreven door een gastblogger.