Ik kom nogal eens in het ziekenhuis en weet hoe vervelend het is om op een bepaalde ingreep of onderzoek lang te moeten wachten. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van je problemen af en er niet langer mee doorlopen dan strikt noodzakelijk. Maar wist je dat je echt niet altijd op die lange wachtrijen in het ziekenhuis hoeft te wachten? In deze blog een tip waarmee lang wachten op de zorg verleden tijd is!

Je hebt ook andere opties qua zorgverlening

Ik weet nog heel goed dat ik een jaar of tien geleden bij mijn huisarts zat met een onvervulde kinderwens. Ik was net getrouwd en we probeerden het toch echt al een hele tijd maar zonder succes. Wat ik op dat moment vooral wilde weten, was of er met mij niets ernstigs aan de hand was. Dokter Google is meestal geen daverend succes in deze situaties. Zelfs in die tijd waren de wachtlijsten al lang en mijn huisarts vertelde me dan ook, wilde ik terecht komen bij een ziekenhuis alleen voor mijn eigen geruststelling, dat nogal eens lang kon duren. Hij raadde me toen een kliniek aan in de buurt.

Bij het woord kliniek had ik mijn oren direct gespitst want meestal staat kliniek gelijk aan ‘hoge kosten’ en ‘zelf betalen’. Maar in dit geval, zo zei hij, werden de kosten voor een onderzoek door de gynaecoloog in deze kliniek gewoon vergoed door de ziektekostenverzekering. Dat de kliniek toen binnen 2 weken tijd voor me had gaf de doorslag. Waarom zou ik lang wachten op het ziekenhuis als ik ook gewoon hier terecht kon? Het was mijn eerste kennismaking met specialistische zorg buiten mijn eigen ziekenhuis.

Zorg krijgen in het buitenland

Wat veel mensen vaak niet weten is dat je voor bepaalde ingrepen echt niet altijd alleen maar bij het ziekenhuis in jouw stad terecht kunt. Sowieso is het gunstig als je bijvoorbeeld bereid bent om te reizen. Want het kan zomaar zijn dat er in Den Haag geen plekje is voor jouw onderzoek maar in Maastricht wel. En dan is het maar de vraag hoe graag je het geregeld wilt hebben.

Tegenwoordig zijn er ook veel ziekenhuizen in het grensgebied van Nederland die goede afspraken hebben met de verzekeraars in Nederland. Deze ziekenhuizen hebben speciale spreekuren voor Nederlandse patiënten. Hierdoor kun je dan een stuk sneller terecht voor bijvoorbeeld een knieprothese, heupprothese of een herniaoperatie en is lang wachten op de zorg in Nederland niet nodig. Indien je moet revalideren, kun je daar dan ook blijven en een eventuele partner kan dan gewoon mee.

Waarom zou je lang wachten op een operatie of onderzoek als dat niet hoeft? Heb jij wel eens lang moeten wachten op een onderzoek of operatie?

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.

Foto door Anna Shvets