Is jouw kind begonnen met leren lezen? Het leren lezen is een stuk leuker en gaat een stuk makkelijker met boeken die ook bij je eigen niveau passen. Daarom is er nu de Leesfeest serie: kinderboeken die zijn aangepast op het Avi niveau zodat ieder kind leuke verhalen kan lezen op zijn of haar eigen niveau.

Lezen is leuk… toch?

Als rasechte boekenwurm kan ik moet moeilijk voorstellen dat mensen het niet leuk vinden om te lezen. Al vanaf dat ik jong was, nam mijn moeder me mee naar de bibliotheek om boekjes uit te zoeken. In groep 4 was ik al AVI-uit, wat eigenlijk zoiets wil zeggen dat ik het leesniveau voor de gehele basisschoolperiode had behaald. Niet gek ook, want ik las echt alles wat los en vast zat. Maar ik zag om me heen in de klas natuurlijk ook de nodige frustratie bij mijn klasgenoten bij wie het lezen niet vanzelf ging. Laten we eerlijk zijn, dit is natuurlijk al meer dan 25 jaar geleden en er is in de afgelopen jaren een hoop veranderd in het leesonderwijs. Te beginnen met het vernieuwen van de AVI niveaus, waardoor lezen op je eigen niveau een stuk makkelijker is geworden.

Wat is AVI? – in een notendop

Om gelijk maar even te beginnen met de afkorting: AVI staat voor Analyse van Individualiseringsnormen. Dat zegt nog steeds niet zo gek veel he? Goed, AVI is een systeem dat is ontwikkeld aan de hand van de gemiddelde leesontwikkeling van kinderen om de leesvaardigheid van kinderen te meten. Waar verhouden zij zich op dit moment ten opzichte van de gemiddelde lijn. Vroeger had je het AVI systeem met 9 niveaus maar tegenwoordig bestaat het AVI systeem uit 12 niveaus:

AVI-Start – M3 – E3 – M4 – E4 – M5 – E5 – M6- E6- M7 – E7 – AVI Plus

Het AVI niveau wordt bepaald door het afnemen van leestoetsjes. Het kind krijgt een (korte) tekst voor zich, die ze binnen een bepaalde tijd en met een maximum aantal fouten moet kunnen lezen. De uitkomst kan drie dingen betekenen: er is sprake van beheersing, het kind heeft nog instructie nodig op dit niveau of er is sprake van frustratie (de tekst is dus te moeilijk).

Waar voorheen de niveaus werden aangeduid met het cijfer 1 t/m 9, zijn de AVI niveaus nu gekoppeld aan het leerjaar. Zo is AVI-start het begin van groep 3, wordt halverwege het schooljaar aangeduid met M (midden) en het eind van het schooljaar met E (eind). Een kind dat na de zomervakantie dus naar groep 4 gaat, wordt geacht niveau E3 te beheersen. In de praktijk zien we dat er kinderen zijn die dit nog niet halen (lees ook: Help! Mijn kind kan niet lezen), maar ook kinderen die aan het eind van groep 3 met gemak al boekjes lezen op het groep 5 niveau. Het is dus belangrijk om te kijken waar een kind nu ongeveer zit op de lijn, zodat je het aanbod goed kunt afstemmen op de behoefte.

Leesfeest avi M4 boek: voor- en achterkan van de kaft.
Leesfeest AVI M4 | Uitgeverij Deltas | ISBN 9789044764123 | adviesprijs €10,95

Leesfeest: kinderboeken op AVI niveau

Oké, het lesje over leesonderwijs is nu afgelopen. Tijd om lezen leuk te maken! Uitgeverij Deltas stuurde mij een van de boekjes uit de Leesfeest serie toe. In ontving het exemplaar op het M4 – Avi 4 niveau, ongeveer passend bij het niveau dat Pippa nu leest.Dat viel hier natuurlijk helemaal in de smaak!

In de Leesfeest boekjes staat meerdere verhalen speciaal gericht op het leesniveau van het kind. En dan niet van die smaakloze leeslesjes, nee echt leuke, spannende verhalen. Het boekje dat ik ontving bevat 3 leuke verhalen. Eentje in het thema griezelen, een over vriendschap en een over het circus. Op de beginpagina van het verhaal staat het leesniveau (AVI en CLIB – AVI duidt het niveau van technisch lezen aan en CLIB juist het niveau van begrijpend lezen) nog eens vermeld en het thema van het verhaal.

leesfeest leesboek op avi niveau - inkijkbladzijde.
Leesfeest AVI M4 | Uitgeverij Deltas | ISBN 9789044764123 | adviesprijs €10,95

Met de Leesfeest boeken kan je kind dus echt op zijn of haar eigen niveau lezen, wat lezen dus echt een feestje maakt! En als voormalig juf kan ik dat initiatief natuurlijk alleen maar toejuichen! De boekjes zijn natuurlijk verkrijgbaar zowel in de fysieke als de online boekenwinkel

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van boekjes uit de Leesfeest serie die je via Bol.com kunt aanschaffen. Staat jouw niveau er niet bij? Kijk dat gerust even rond want er zijn er nog veel meer!

Win Leesfeest AVI M4!

Deltas was ook weer zo vriendelijk om een exemplaar mee te sturen waar ik een van jullie blij mee mag maken. Let op, het gaat hier om het Leesfeest boek AVI M4, dus voor kinderen kinderen die nu in groep 4 zitten (of natuurlijk de snelle lezers uit groep 3, of juist die kinderen in groep 5 die het nog wat lastig vinden!). Wat je moet doen om kans te maken?

  • Laat een reactie achter onder deze blog. Ik zou het leuk vinden als je mij verteld wat vroeger jouw lievelingsboek was!
  • Laat bij je reactie een geldig e-mailadres achter, zodat ik contact met je kan opnemen als je hebt gewonnen.
  • De winactie loopt van vrijdag 21 april t/m vrijdag 28 april 2023.
  • Het delen van deze blog op bijvoorbeeld Facebook of Insta is superlief, maar natuurlijk geen verplichting. Wel kun je natuurlijk een andere moeder met beginnende lezers op deze winactie wijzen!

Simpel toch? Veel succes!

Deze blog bevat affiliate links.

liefs Kirsten