Het is vandaag internationale meisjesdag en daarom heb ik de leukste leestips voor stoere meiden voor je verzameld. Met natuurlijk alleen boeken die gaan over echte stoere meiden! Meiden die hun eigen wil hebben, hun eigen plan trekken en goed genoeg zijn van zichzelf. Die hun dromen achterna gaan en zich niet laten tegenhouden door zoiets stoms als ‘dat is toch niets voor meisjes!’. In de lijst vind je nieuwe publicaties maar natuurlijk ook klassiekers voor urenlang leesplezier.

Boeken voor meisjes tussen de 0 en 6 jaar oud

Mo’s Daughters

Recentelijk heb je op mijn blog kunnen lezen over de (voor)leesboekjes van Mo’s Daughters. In de boekjes staat steeds een van de vijf stoere meiden van Mo’s Daughters centraal. Boekjes over eigenwijze peuters, stoere avonturiersters en superhelden. Voor deze meiden is niets te gek of onbereikbaar. Wat ik zo mooi vind aan deze boeken is dat ze een uitstekende ingang bieden om met jouw dochter het gesprek aan te gaan. Wat wil je worden, wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen. Het laat meisjes zien dat de wereld aan hun voeten ligt!

Tip: doe nog snel mee met de winactie en win een prachtige set Mo’s Daughters boekjes voor jou eigen stoere meid!

Boeken voor meisjes tussen de 6 en 9 jaar

Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes

Nu ik weer in groep 4 werk, merk ik hoe leuk de kinderen van deze leeftijd sprookjes vinden. In veel sprookjes zijn de mannen altijd de helden maar in dit boek van Julia Bruce zijn juist de stoere meiden de helden van het verhaal. Want waarom heet het verhaal Hans en Grietje en niet Grietje en Hans? Met bekende en minder bekende sprookjes maar gegarandeerd leesplezier!

Boeken voor meiden tussen de 9 en 12 jaar

Matilda

In dit lijstje mag Matilda natuurlijk niet ontbreken. Het verhaal over deze hoogbegaafde 5-jarige meid is wereldberoemd. Matilda kan niet tegen onrecht, wil beter door het leven gaan dan haar oplichtende autoverkopende vader en bingo-spelende moeder. Ze leest boeken, is de beste in de klas maar blijft lief en behulpzaam. En daarbij, Matilda heeft de kracht om voorwerpen te laten zweven. Samen met haar klasgenootjes neemt ze het op tegen de strenge Juffrouw Bulstronk om het leven van alle kinderen op school én haar geliefde Juf Engel beter te maken.

Een heerlijk verhaal om zelf te lezen maar ook om voor te lezen!

Boeken voor meiden van 12+

Saartje Tadema

En boek dat me altijd is bijgebleven uit mijn jeugd is het verhaal over Saartje Tadema van Thea Beckman. Nee dit boek is niet zo bekend als haar Kruistocht in Spijkerbroek of Hasse Simonsdochter maar dit verhaal is net zo goed. Het verhaal vertelt over Saartje die, wanneer ze wordt opgenomen in het Burgerweeshuis in Amsterdam moeite heeft met zich aanpassen aan het strakke regime. Saartje is een meisje met een eigen mening en een duidelijk doel voor ogen: zo snel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen en weg uit het weeshuis. Je leest een prachtig verhaal over haar soms moeilijke leven en duikt in het Amsterdam uit de jaren 1700-1800.

Een prachtige roman geschikt voor stoere meiden, maar zeker ook hun moeders. Dit verhaal is echt een aanrader!

Welke boeken over stoere meiden lezen jouw meiden of jijzelf graag? Laat je leestips achter in een reactie!

liefs kirsten

Uitgelichte foto: Leah Kelley via Pexels