‘Who run the world? GIRLS!’ Beyoncé zong het al in een van haar hits. En het is echt waar dat meiden de wereld regeren. En kom nou niet met uitspraken als ‘achter elke man staat een sterke vrouw’. Nee, wij kunnen het best zelf! Want als je ergens in gelooft, kun je het ook echt doen. Zo ook de meiden uit de boeken van Mo’s Daughters. Zij trekken hun eigen plan en laten hun dromen uitkomen.

Kinderboekenweek

Vandaag start de Kinderboekenweek weer. Het is al jaren een van mijn favoriete weken in het schooljaar. We nemen ruim meer de tijd om te lezen, voor te lezen en dieper in te gaan op verhalen. Ik vind lezen zelf echt heerlijk en voorlezen al helemaal. Het thema van deze Kinderboekenweek is ‘Vervoer’. Vervoer in de breedste zin, maar als ik plaatjes zie van auto’s, vrachtwagens, treinen en tractoren, gaat mijn idee toch meer naar het jongensachtige. En juist van dat idee moeten we af.

Wees blij met wie je bent

De boodschap van Mo’s Daughters is heel duidelijk. Meiden moeten kunnen zijn wie ze willen zijn. Wees blij met wie je bent, je bent goed genoeg zoals je bent. Vergeet alle stereotypering, doe gewoon de dingen die je leuk vindt. Wil je de wereld rondreizen? Prima! Wil je iets uitvinden? Helemaal goed! Wil je een superheld worden? Fantastisch! Met de boeken van Mo’s Daughters worden meiden juist niet in dat roze glitterhokje gestopt. Nee, zij laten zien wat er nog meer valt te halen in de wereld!

De meiden van Mo’s Daughters

In de boeken van Mo’s Daughters staan 5 meiden centraal. Elk hebben ze hun eigen verhalen en hun eigen interesse. Suus de Superheld, eigenwijze peuter Wies, wetenschapper Cato, wereldreiziger Maan en Mila de avonturier. Meiden die stuk voor stuk hun eigen pad bewandelen en interesses volgen, die zich niet zomaar uit het veld laten slaan en zich al helemaal niet laten vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Echte stoere meiden dus!

Mo’s Daughters in de klas

Uiteraard nam ik de boeken mee de klas in. Want als je echt wil weten of boeken in de smaak vallen, zul je ze aan kinderen moeten laten zien. Ik las het verhaal van Super Suus in actie voor aan mijn kids in groep 4. Hoewel de boeken zich richten op kinderen van 0-6 jaar, vond mijn klas het een heerlijk verhaal om naar te luisteren. Daarnaast is het verhaaltje nou ook wel niet zó anti-stereotype dat het niet geschikt is voor jongens. Ook zij leefden mee met Suus. Wellicht stukjes van herkenning, omdat sommigen ook wel eens even op de gang moeten staan of juist omdat ze ook wel eens mogen helpen met een klusje. Het verhaal sprak in ieder geval zó aan, dat er tijdens te pauze een hele groep met superhelden over het schoolplein vloog!

Wat ik zelf erg leuk vind aan de boekjes, is dat op de laatste pagina er ook nog een soort opdracht staat. Vragen om over na te denken of samen te bespreken, tips voor leuke onderzoekjes of om zelf te maken. Leuk als verwerkingsopdracht in de klas, maar zeker ook voor thuis!

Mo’s Daughters winnen!

In samenwerking met Mo’s Daughters mag ik een prachtig boekenpakket ter waarde van €50,- verloten.

Wat je daarvoor moet doen?

  • Like Mamagisch én Mo’s Daughters op Facebook
  • Laat een bericht achter onder het Facebookbericht
  • Tag een vriend of vriendin
  • Extra winkans als je het bericht ook deelt!

De winactie loopt van 2 t/m 13 oktober. Op 14 oktober maak ik via Facebook de winnaar bekend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Kun je niet wachten?

Kun je niet wachten op de winactie en wil je deze boekjes voor je eigen kinderen aanschaffen? Dit kan uiteraard in de diverse boekwinkels, via de website van Mo’s Daughters of via Bol.com. En bestel je bij de laatste tijdens de Kinderboekenweek? Dan krijg je het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden van Anna Woltz over de al net zo stoere meid Atlanta er gratis bij!