Met de speel- en leerkaarten van Deltas heb je een leuke en speelse manier in handen om te oefenen met leren lezen. In deze blog lees je meer over het leren lezen en hoe je dit op een speelse manier kunt doen.

Leren lezen is een proces

Doordat kinderen leren lezen gaat er een eindeloze wereld voor hen open. Het leren lezen is soms een lastig proces maar door veel te oefenen, gaat lezen makkelijk én wordt het leuker! Het is nu eenmaal zo dat leren lezen niet vanzelf gaat, althans, je zult echt kilometers moeten maken om een goede leesvaardigheid te bereiken. Niet gek dat er in het onderwijs nog steeds veel nadruk wordt gelegd op de verschillende aspecten van het lezen. Want hoewel er tegenwoordig vele manieren zijn om informatie te vergaren, het kunnen lezen van een tekst zal altijd een belangrijke manier zijn van informatieoverdracht.

Als (voormalig) juf weet ik als geen ander dat het leren lezen niet voor elk kind even leuk is. Dat kan komen door een lees- of taalprobleem zoals dyslexie of een TOS (taalontwikkelingsstoornis) maar helaas zie je ook steeds vaker dat kinderen gewoonweg niet gewend zijn om te lezen of om voorgelezen te worden. En dat is natuurlijk enorm jammer want juist door voorlezen (zelfs bij oudere kinderen) kan de woordenschat flink vergroot worden, wat een pluspunt is voor het taalonderwijs in de hele schoolcarrière van je kind. Des te meer reden om samen eens een boek op te pakken of een bezoek te brengen aan de bibliotheek, wat gratis is voor kinderen t/m 17 jaar.

Leren lezen is als leren breien

Zoals ik al zei: leren lezen is kilometers maken. Vergelijk het maar met breien. De eerste keer dat je twee breipennen in je handen hebt, weet je nog niet eens hoe je ze vast moet houden. Dan moet je insteken (uh, waar precies?!), omslaan (moest die draad nou eromheen of ervoorlangs?!), doorhalen (oh neeeee, niet die steek laten vallen!!) en af laten glijden (heb ik het nou goed gedaan?!). De eerste keren dat je zo’n breisteek maakt, moet je bij elke handeling nadenken. Elke steek duurt een eeuwigheid. Totdat je het steeds vaker doet. Met elke steek die je maakt groeit je handigheid. En als je het maar vaak genoeg doet, kun je net als mijn oma altijd deed sokken breien op 3 pennen, ondertussen The Bold kijken én nog een gesprek voeren.

Met leren lezen is het dus niet anders dan met breien. De eerste keer stap die een kind zet om tot lezen te komen is het herkennen van de letters. Eerst worden alle letters los gelezen. Buh-ah-lll. Naarmate die letterherkenning makkelijker gaat en het verklanken van de letters ook goed gaat, zal een kind de letters aan elkaar gaat plakken. Buh-ah-lll wordt dat bal. En het mooie aan dit proces is dat een kind, naarmate hij het wordt bal meerdere keren heeft gelezen, gaat herkennen. De hersens slaan deze informatie op en er komt een moment dat het kind de letters niet meer los hoeft te verklanken maar ze wéten dat wanneer de lettercombinatie b-a-l gewoonweg het woordje bal is. Herhaling is hierbij van groot belang, precies dus de reden dat het oefenen met lezen zo door je strot wordt gedrukt 😉

Op een leuke manier oefenen met leren lezen

Lezen kun je overal en je hebt er niet eens een boek voor nodig. Zo. Ik zei het. Jarenlang was leren lezen vooral met je neus in saaie boeken zitten maar tegenwoordig weten we gelukkig dat een kind ook kan leren lezen op andere manieren. Bijvoorbeeld het lezen van de ondertiteling op tv, of het lezen van een stripboek (want ja, daar staan ook gewoon woorden in!), de reclame op straat of tijdens het spelen van een spelletje. Kinderen laten lezen kan echt op talloze leuke manieren!

Geef het goede voorbeeld

Waar je vooral voor moet waken als ouder is dat je (onbewust) het oefenen met lezen een ‘ding’ maakt. Dat er een negatieve klank aan vast zit. Dat ouders ook al beginnen te zuchten bij het doen van een leesoefening. Niet het beste voorbeeld natuurlijk. Hoe je als ouder je kind wel het goede voorbeeld kunt geven? Laat je kind zien dat lezen leuk is. Lees zelf regelmatig een boek of een tijdschrift in het bijzijn van je kind, ga samen naar de bibliotheek om boekjes uit te zoeken en verwonder je samen over verhalen.

Speel- en leerkaarten van Deltas

Van uitgeverij Deltas kreeg ik in het kader van oefenen met leren lezen twee leuke en praktische doosjes met oefenkaarten toegestuurd. En die komen precies op het juiste moment. Je hebt vast wel gezien dat ik op deze blog bijna wekelijks wel een boekenblog deel, dus aan dat goede voorbeeld zal het hier thuis niet liggen. Van Pippa heb ik inmiddels ook een echt boekenwurmpje gemaakt en nu is het de beurt aan Nova, die nu met haar 5 jaar aan het eind van groep 2 echt bezig is met de letters en zelfs al begint met korte woordjes lezen. Haar leesinteresse is enorm gewekt en daar speel ik natuurlijk maar al te graag op in!

Deltas heeft een hele serie leuke speel- en leerkaarten waarmee kinderen op een speelse manier kunnen oefenen met bijvoorbeeld tellen, rekenen, lezen en zelfs de Engelse of Franse taal. Ik kreeg 2 doosjes toegestuurd gericht op het oefenen met lezen. Deze doosjes kosten €12,95 en zijn verkrijgbaar bij je boekhandel, Boekenvoordeel of natuurlijk Bol.com.

Voor wie zijn de speel- en leerkaarten geschikt?

De kaartensets die ik heb ontvangen zijn gericht op de beginnende lezers. Kinderen die in het laatste gedeelte van groep 2 zitten of net starten in groep 3. Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe oud je kind op dat moment is. Nova is bijvoorbeeld 5 jaar en een hele vroege leerling maar het kan ook zijn dat jouw kind een jonger of ouder is wanneer de interesse voor het leren lezen komt. Als je het lastig vind om te bepalen wat voor jouw kind geschikt is, overleg dan eens met de leerkracht, die kan je vast een goed advies geven over het huidige niveau van jouw kind.

Wat zit er in een doosje speel- en leerkaarten van Deltas?

Aangezien elk doosje gericht is op een ander niveau of onderwerp, is de inhoud van elk doosje verschillend.

Letters en woordjes – leren lezen vanaf 5 jaar bevat:

  • 34 woordkaarten – dubbelzijdig. Aan de ene kant staat een letter, een afbeelding en het woord, op de achterkant alleen het woord met een gekleurde beginletter (zoals in veel leesmethodes ook het geval is)
  • 17 kaarten met structuurwoorden – ik moet ze ook wel flitsrijtjes. Op elk van deze dubbelzijdige kaarten staan 4 woorden waarbij steeds een letter (of klank) verandert. Bijvoorbeeld bal – bar – bas – bak.
  • Handige tips voor ouders hoe je deze kaarten het beste kunt gebruiken
Speel en leer kaarten Deltas oefenen met leren lezen 5 jaar

Ik leer lezen – 1e leerjaar / Avi 1 / Avi M3 / Groep 3 bevat:

  • 50 leeskaarten met leesoefeningen. De kaarten onderscheiden zich door 1 of 2 bolletjes onderaan (1: oefeningen met woordjes, 2: oefeningen met zinnen).
  • Handige tips voor ouders hoe je deze kaarten kunt toepassen.
Speel- en leerkaarten oefenen met leren lezen M3 groep 3

Winnen voor de beginnende lezer!

Namens Deltas mag ik een beginnende lezer blij maken met een set speel- en leerkaarten ‘Letters en woordjes leren lezen’. (Dus het rode doosje). Wat je moet doen om kans te maken:

  • Laat een reactie achter onder deze blog en vertel voor wie jij deze kaartjes wilt winnen.
  • Laat een geldig e-mailadres achter zodat ik je kan bereiken als je wint.
  • Ken jij iemand die dit ook zou willen winnen? Het delen van deze blog wordt zeker gewaardeerd!

Deze winactie loopt van woensdag 29 mei t/m vrijdag 7 juni 2024.

Heb jij ook een beginnende lezen in huis? Wat doen jullie thuis om die interesse te ontwikkelen?

liefs Kirsten

Deze blog is geschreven naar aanleiding van het ontvangen van deze producten van uitgeverij Deltas. De blog bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra!