De romans van Corina Bomann zijn al jarenlang erg populair. Het is dan ook vreemd dat dit eigenlijk pas het eerste boek is dat ik van haar heb gelezen. In deze blog vertel ik je meer over haar stand alone roman Een kamer aan zee.

Feitjes over het boek:

Titel: Een kamer aan zee
Auteur: Corina Bomann
Voorgelezen door: Marjolein Algera
Totale lengte: 11 uur en 32 minuten

Ik hield afspeelsnelheid 120% aan.

Een korte samenvatting

Na een traumatische ervaring weet Kim het allemaal even niet meer. Ze heeft de afgelopen weken haar leven als een zeepbel uiteen zien klappen en het enige wat ze nog wil is weg zijn. Ze stapt in de trein en komt terecht in een klein havenstadje aan de kust van Cornwall. Terwijl ze bovenaan de kliffen staat, hoop ze te vinden wat ze zoekt: een uitweg van het overmeesterende verdriet. Precies op dat moment komt Janet voorbij lopen. Hoewel ze oud en verzwakt is, voelde ze die ochtend dat het belangrijk was om naar de kliffen te gaan. En niet zonder een reden.

Janet neemt Kim mee naar haar oude cottage om op te warmen maar ook om te horen welk verdriet er achter dat jonge gezicht schuil gaat. In een paar dagen tijd ontstaat er een warme vriendschap tussen de twee vrouwen en vertelt Janet Kim over een wel heel bijzonder verhaal uit de familiegeschiedenis, dat veel overeenkomsten vertoont met het verhaal van Kim. Zal het lukken om Kim weer in de liefde te laten geloven?

Wat vond ik ervan?

Zonder gelijk alle te verklappen over het begin van het dit verhaal en de reden waarom Kim doet wat ze doet, moet ik wel zeggen dat de traumatische gebeurtenis de Kim overkomt, nogal een binnenkomer is. Je snapt gelijk waarom een jonge meid op zo’n moment een tijdje, of zelfs wat langer, wil verdwijnen. Alle herinneringen zijn pijnlijk, hoe goed bedoeld ook. Het is mooi om te zien dat de wegen van Kim en Janet elkaar kruisen. Ieder hebben ze hun eigen achtergrond maar er is toch iets dat het verbindt.

Het boek heet een prachtige duale tijdlijn. Janet vertelt Kim, middels een oud dagboek dat ze jaren geleden van haar vader heeft gekregen, het verhaal van Leandra, een jonge vrouw die door een ongeluk niet meer kan praten en wordt uitgehuwelijkt aan een, niet helemaal zuivere, handelsman. En hoewel Kim in eerste instantie zich afzijdig wil houden van deze familiegeschiedenis, strijkt ze toch over haar hart als Janet ten val komt en in het ziekenhuis blijkt dat ze niet lang meer heeft te leven. Ze zou zo graag het verhaal uit het dagboek nog eens horen voordat het zover is.

Het verloop van het verhaal vind ik wel wat voorspelbaar, zeker als ook de kleinzoon van Janet ten tonele verschijnt. Je kunt natuurlijk van mijlenver al zien aankomen dat er een nieuwe liefde ontstaat tussen hem en Kim. En niks mis met voorspelbaarheid hoor, dt houdt het ook lekker simpel. Waar ik meer moeite mee had was aan de ene kant het happy end, maar aan de andere kant het open einde.

Aanrader?

Is ‘Een kamer aan zee’ een aanrader? Ik denk dat als je gecharmeerd bent van boeken met een duale tijdlijn zoals De Zeven Zussen (hoewel een heel ander kaliber) of bijvoorbeeld de Ridgewood Hall serie van Marijke Vos, je met ‘Een kamer aan zee’ een goed boek te pakken hebt. Het is een prachtig verteld verhaal waar je zeker helemaal in kunt kruipen.

Ik luisterde dit boek via Bookchoice, omdat ik een tijdelijk abonnement had aldaar. Het boek en luisterboek zijn wel beschikbaar in de losse verkoop, maar het helaas nog niet op bijvoorbeeld Kobo Plus. Al is de kans wel groot dat ze daarop binnenkort ook wel beschikbaar zullen zijn aangezien de meeste boeken van Corina Bomann daar al te lezen zijn.

liefs Kirsten

Hou jij van luisterboeken?

Deze blog bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra.