Als kind wist ik het al: ooit zou ik een hond nemen. Het allerliefst zo’n bruine labrador met een rimpelneus. Mijn ouders waren heel resoluut. ‘Dat doe je maar als je op jezelf woont’. En zo gezegd, zo gedaan! Alleen had ik nooit gedacht dat ik zou eindigen met drie honden in huis.

Het uitzoeken van een hond

Hoewel ik mijn zinnen had gezet op een bruine labrador, ben ik toch goed gaan nadenken en onderzoeken of dit ras wel echt bij mij past. Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de specifieke eigenschappen zijn van een bepaald ras. Je neemt natuurlijk geen hond die ontzettend veel beweging en uitdaging nodig heeft terwijl jij een 40-urige werkweek hebt en de hond erg veel alleen moet zitten. Ook is het belangrijk om te weten of je de tijd hebt voor de opvoeding. Je kunt een pup niet direct voor langere periodes alleen thuislaten.

Op zoek naar een fokker

Na het gedegen onderzoek bleef mijn keuze toch bij de Labrador Retriever. We gingen op internet op zoek naar een fokker en schreven ons bij twee fokkers in voor het eerstvolgende nest. Bij de eerste fokker duurde het nog een poos voordat we in aanmerking zouden komen voor een pup. Bij de tweede fokker hadden we echter geluk en mochten we op gesprek komen om te praten over het in huis nemen van een bruin teefje. Dat ging heus niet zonder slag of stoot. We moesten een hoop vragen beantwoorden. Ten slotte wilde de fokker zeker weten dat haar pupje bij ons goed terecht zou komen.

En dan heb je ineens een hond

Een paar weken laten mochten we het pupje ophalen en mee naar huis nemen. Ik weet nog goed dat ik het ontzettend spannen vond en een hele verantwoordelijkheid. Zo’n klein humpie die ’s nachts gerust drie keer wakker werd voor een plasje. Ik had het er allemaal graag voor over. Het zindelijk worden was bij onze eerste hond nog best een gedoe en ondanks dat we er allerlei info over lazen en allerlei manieren probeerden, het kostte uiteindelijk zo’n 10 maanden voordat ze echt compleet zindelijk was. Wat een verschil was het dan ook met haar ‘zus’ die we anderhalf jaar later in huis haalden. Daarbij was het in twee weken geregeld.

Hoe kom je dan aan drie honden?

Na anderhalf jaar een tweede hond bij. Ik twijfelde over een Dalmaat maar kwam na enig uitzoekwerk toch weer bij de Labrador terecht. Dit keer viel de keus op een blonde. Cacao en Cashew zijn echt 8 pootjes op een buik, stelletje donderstenen. De derde hond die aan de roedel werd toegevoegd is het Stafford-mixje van de Vent. Layla is de blije stuiterbal in de familie en hoewel ik zelf niet snel voor een Stafford zou kiezen vanwege alle vooroordelen die er zijn over het ras, is het een heerlijk hondje en vooral ontzettend lief met de kinderen. Ik moest vooral aan haar formaat wennen want ze is een stuk kleiner dan mijn Labradors. Met met uitlaten was ik haar nog al eens ‘kwijt’ terwijl ze dan gewoon achter me aan de lijn liep maar mijn ogen gewoon niet ver genoeg naar beneden keken, haha.

Honden en kinderen

Pippa is vanaf haar geboorte gewend om met honden te zijn. Ze leerde lopen met vallen en opstaan tussen drie honden. Die mogelijk wel eens een groot aandeel hadden in het val-gedeelte. Desalniettemin is ze dol op haar honden. Samen spelen, touwtrekken, scharrelen in de tuin: ze is altijd met ze bezig. Honden in huis en kleine kinderen kan een hele fijne combinatie zijn, mits je je wel beseft dat honden ook gewoon (lompe) beesten zijn. Dus ja, je kind valt wel eens om. En ja, soms zit er wel eens een vinger klem als er een koekje wordt gegeven. En ja, je kind zit ook onder de vieze hondenbacteriën want kusjes geven doen ze ook gewoon.

Je honden opvoeden

Zeker wanneer je hond met kinderen in aanraking zal komen, zul je goed moeten werken aan de socialisatie en de opvoeding. En ook je kinderen dienen opgevoed te worden. Een hond is geen speelgoed of knuffelbeest maar kan, onverwacht, toch anders reageren dan je zou verwachten. Denk gewoon goed na voordat je een beest in huis haalt. Want in principe is je hond je maatje voor het leven!

Denk jij erover om een hond aan te schaffen, of heb je tips nodig bij de opvoeding van je hond in combinatie met kinderen? Op www.puppyopvoeden.nl lees je alles wat je moet weten!

liefs Kirsten