‘Mama, waar komen baby’s vandaan?’ Het is de vraag die we allemaal op een bepaald moment gesteld gaan krijgen. En het mooiste is als je dan ook nog een beetje een fatsoenlijk antwoord kunt geven, vind je niet? Ik kreeg van Uitgeverij Deltas het boek Zo werkt het menselijk lichaam van Emmanuelle Lepetit en dat boek ga ik zeker gebruiken bij het beantwoorden van die vraag!

Waar komen baby’s vandaan?

Fat chance dat jouw kind zich nog laat afschepen met het antwoord dat baby’s door de ooievaar worden gebracht of dat ze groeien in een kool. En nu hoef je ze natuurlijk helemaal geen gedetailleerd verslag te geven van wat er in jullie slaapkamer gebeurt of heel technisch uit te leggen wat er allemaal voor nodig is maar iets meer dan ‘papa en mama geven elkaar een speciale knuffel’ zou toch wel moeten kunnen.

In Zo werkt het menselijk lichaam kun je het antwoord samen opzoeken en krijg je als ouder handvaten om deze, en vele andere vragen over het menselijk lichaam te kunnen bespreken en beantwoorden. Het boek is geschikt voor kinderen van 8 t/m 10 jaar maar ik schat zo in dat je dit ook prima samen kunt lezen met iets jongere kinderen.

Meer vragen over het menselijk lichaam

Wist je dat het ontdekken van het eigen lichaam al begint als een kind nog maar een babytje is? Al op hele jonge leeftijd ontdekt een kind zijn eigen lichaam. Als baby gebeurt dat bijvoorbeeld door te kijken naar de handjes en voetjes. Wat zijn dat voor dingen die ik zie? He wacht, als ik dat vastpak, voel ik iets! Dat zit aan mij vast! Naarmate een kind ouder wordt gaat het natuurlijk steeds meer over zijn eigen lichaam ontdekken. Waarom bloed een wondje? En hoe wordt het korstje erop gevormd? Of waarom kan ik geen adem halen onder water? En natuurlijk een van de leukere vragen: hoe wordt poep gemaakt?

Wat gebeurt er met je huid als je verbrand bent door de zon?

Kinderen zullen uiteindelijk allemaal met vragen komen en wat is er nu leuker dan de antwoorden samen op te zoeken? In het boek Zo werkt het menselijk lichaam kun je op bijna alle vragen wel een antwoord vinden en om die antwoorden net wat makkelijker bij jouw kind over te brengen, is er op iedere pagina een speciaal hoekje voor ouders met extra info en tips hoe te praten met je kind over het menselijk lichaam. Zo ook over de vraag ‘Waar komen baby’s vandaan?’

Zelf op onderzoek uit – misschien beter niet

Persoonlijk denk ik dat het wijs is om als ouder zijnde je kind te sturen in het zoeken naar antwoorden op bepaalde vragen. Want laten we eerlijk zijn: je wilt ook niet dat ze alles zomaar intypen in Google en op het eerste beste zoekresultaat klikken. Ik weet nog goed dat ik in de eerste van de middelbare een werkstuk moest schrijven. Mijn beste vriendin schreef dat van haar over Perzische katjes, omdat ze net zelf een nieuwe katje hadden. Nou, vertaal die term maar even en bedenk dan wat wij te zien kregen toen we dat intypten in de zoekmachine. Ik kan je vertellen, dat waren geen schattige poesjes. Het internet is heel handig, maar af en toe ook een plek waar je je kinderen echt nog niet zomaar hun gang kunt laten gaan!

Waar komen baby's vandaan?

Met de juiste bronnen, zodat het boek dat ik van Deltas kreeg, kun je informatie opzoeken dat past bij de leeftijd van je kind. Waarin die informatie ook op een zodanige manier wordt uitgelegd dat het kind er iets van begrijpt. En die informatie ook ruimte biedt voor een gesprek tussen ouder en kind. Je snapt waar mijn voorkeur ligt!

Welke vraag over het menselijk lichaam kreeg jij waar je niet zo 1-2-3 een antwoord op had?

liefs Kirsten

Dit boek is gekregen. Deze blog bevat affiliate links. Als jij iets via een van deze links bestelt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.