Wil je meer bewegen maar ben je nu nog niet zo fit? Naast het maken van een dagelijkse wandeling is ook yoga ook heel geschikt voor beginners die hun hele lijf willen versterken. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan snel deze blog!

Waarom kies je voor yoga?

We willen allemaal graag meer bewegen en fitter worden. Echter is niet elk lijf ervoor geschikt om intensief te trainen. Dit kan zijn omdat je misschien herstellende bent van bijvoorbeeld ziekte, een bevalling of een onderliggende aandoening hebt. Een simpele dagelijkse wandeling kan er al voor zorgen dat je in kleine stapjes een betere conditie krijgt. Om je hele lijf te trainen zonder zware belasting, is yoga heel geschikt. Yoga is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. En net zoals bij elke vaardigheid: je kunt het niet allemaal de bij de eerste poging, dus geef jezelf de kans om te groeien!

Tips voor yoga voor beginners

Met elke nieuwe routine is het goed om te kijken wat goed bij jou past en wat je moet doen om deze routine ook echt vol te houden. Lees vooral deze tips eens door!

  • Als je net met yoga begint is het aan te raden om simpel te beginnen. Kies niet gelijk de poses waarbij je ondersteboven op een hand steunt, maar begin eerst eens met een simpele ademhalingsoefening of zonnegroet.
  • Neem eens een proefles bij een yogastudio bij jou in de buurt. Lid worden van een yogastudio heeft vaak ook veel voordelen. Je heb een stok achter de deur om iedere week een les te doen, je krijgt de juiste begeleiding en vaak bieden ze ook online lessen aan die je thuis kunt doen.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Bij yoga is het belangrijk om op jezelf en je eigen lijf te focussen. Daarbij maakt het niet uit dat je buurvrouw wel met gemak haar tenen aanraakt terwijl jij blijft hangen bij je knieën. Bij yoga volg je je eigen proces en je zult, als je met regelmaat dezelfde oefeningen uitvoert, merken dat je snel vooruitgang boekt.
  • Wees lief voor jezelf. Heb je een extra kussentje nodig voor je knieën, pak dat dan gewoon. Yoga moet geen pijn doen!
  • Stel realistische doelen. Iedere dag 10 minuten een oefening doen is beter vol te houden dan 4 keer per weer een volledige les.

Welke yoga past bij mij?

Er zijn verschillende soorten yoga en als beginner kunnen al deze verschillende vormen nogal overweldigend zijn. Als je wilt beginnen met yoga is het goed om voor jezelf te bedenken waarom je yoga wilt gaan doen. Wil je meer ontspannen of ben je echt op zoek naar een volledige workout die fysiek echt wat van je vraagt? Veel beginners starten met Ashtanga of Vinyasa yoga. Deze vorm van yoga is een mix tussen houdingen (asana’s) en bewegingen. Heb je geen idee waar je moet beginnen, vraag dan zeker om advies bij een yogastudio bij jou in de beurt, of doe een of meerdere proeflessen om te zien wat het beste bij jou past.

Yoga kan ook heel makkelijk thuis (Burst via Pexels.com)

Is yoga niet heel zweverig?

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik me ver houd van zweverigheid. Maak ik vind yoga dus heerlijk om te doen. Natuurlijk zijn er yogavormen waarbij je humt, je zoveelste chakra opent en er belletjes klinken, maar wanneer jij yoga als extra beweging wilt inzetten, kun je dat allemaal achterwege laten. Kies de manier de bij jou past want als er een ding is dat ik weet: yoga is echt voor iedereen!

Uitgelichte afbeelding: Foto door Gustavo Fring via Pexels.com