Wij wonen alweer twee jaar in ons huis en zijn nog steeds blij met de ruimte die we hebben. De benedenverdieping is groot genoeg voor de kids om lekker te spelen en ook voor de honden is er genoeg ruimte. En dan hoef ik dus zelf ook niet hink-stap-sprong te doen om ergens bij te kunnen. Boven zijn er inmiddels ook grote stappen gezet om een werk- en een muziekkamer te realiseren. Maar een extra slaapkamer hebben we dus niet meer. Laten we bij een eventuele derde dan meerdere kinderen op een slaapkamer slapen?

De wens voor een derde kindje

We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we graag nog een derde kindje zouden willen krijgen, mits ons dat gegund is. Alleen, we hebben nu dus eigenlijk geen kamertje meer over voor een eventuele nieuwe babykamer. Toen kwam het idee ineens bij me op. Wat nou als we Nova en Pippa samen op een kamer laten slapen? Niet dat Pippa’s kamer nou zo verschrikkelijk groot is, maar met een gaaf stapelbed zou dat toch moeten lukken. Op deze manier kunnen we Nova’s kamer weer als babykamer gebruiken.

Meerdere kinderen op een slaapkamer

Nu heb ik eigenlijk geen idee of het verstandig is om broertjes en zusjes bij elkaar te laten slapen. Ik kan me herinneren dat mijn twee jongste neefjes samen op een kamer sliepen en toevallig ook twee nichtjes. Dat vond ik eigenlijk nooit vreemd. Eerder gezellig. Iedere dag weer een logeerpartijtje. Behalve de vraag of ze nog wel slapen als ze samen zijn, heb ik geen andere bezwaren.

Want laten we eerlijk zijn. Vroeger woonden gezinnen met 6, of soms wel meer, kinderen in de huisjes die je nu met een gezin van 4 al te klein vindt. Toen lagen er altijd meerdere kinderen op een slaapkamer. Het is denk ik pure luxe dat kinderen tegenwoordig allemaal een eigen kamer hebben. Simpelweg omdat er natuurlijk nog maar weinig echt grote gezinnen zijn. Maar als ik dan een voorbeeldje moet noemen, neem ik graag het voorbeeld van Annemarie (@demammavan op Insta). Bij haar thuis zie ik ook dat haar tweeling en bijna-kleuter met z’n drieën op een kamertje liggen, in stapelbedden. Om te doen wat je in een slaapkamer moet doen: slapen!

Natuurlijk kan ik me ook genoeg situaties voorstellen waaruit blijkt dat het toch niet zo’n goed idee is. Bijvoorbeeld als de kinderen er iedere nacht een feestje van maken. Of elkaar expres wakker houden. Of kinderen die erg veel behoefte hebben aan een prikkelarme omgeving.

Een eigen plekje

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het fijn is om een eigen plekje te hebben maar volgens mij vinden veel kinderen het ook heel gezellig om niet alleen te hoeven zijn ’s nachts. De meiden zijn nu nog jong, dus we zouden het zonder al te veel moeite kunnen uitproberen hoe het gaat. Zeker omdat Pippa nu natuurlijk maar de helft van de week bij ons woont en de meiden dus niet 24/7 op elkaars lip zitten. En wanneer ze wat ouder worden, kunnen we altijd nog kijken of het nodig is om mijn werkkamer toch weer tot slaapkamer om te toveren. 

Tip voor kleine kamertjes

Vaak vinden mensen het inrichten van kleine ruimtes extra lastig maar wist je dat je juist door het gebruik van afwijkende afmetingen je ruimte veel nuttiger kunt benutten? Neem nou een smal kamertje zoals mijn toekomstige werkkamer. Is ongeveer 2.15m breed. Als je daar een normaal bed van 2 meter zou willen plaatsen, blijf je altijd een hele vervelende kier houden waar je spullen tussen vallen. Als je dan een meubel koopt (of maakt natuurlijk) dat nét iets langer is, ben je gelijk van die kier af. 

Net zoals je bijvoorbeeld voor een peuterbed veel verschillende afmetingen hebt, heb je voor grote bedden ook afwijkende maten zoals matrassen van 80×210 cm. Superhandig voor lange mensen, maar ook heel erg geschikt om je ruimte veel beter te kunnen inrichten en vervelende kieren mee te dichten.

Dus: doen of laten?

Maar goed, terug naar het samen slapen op een kamer. Want eigenlijk zou ik het best jammer vinden als ik mijn werkkamer op zou moeten geven. Dus, als je nog tips hebt, laat ze dan vooral hier in de reacties achter. Of als je een reden hebt waarom ik het zeker niet moet doen, dan natuurlijk ook, haha. 

Wat vind jij? Meerdere kinderen op een kamer, moet dat kunnen?

liefs kirsten

Photo by cottonbro from Pexels