Ik breng heel wat tijd door op internet. Ik zit graag op Facebook, Instagram of Twitter en ik lees graag blogjes. Ook voor mijn werk zoek ik veel dingen op het internet. Maar er zijn ook echt dingen waar ik me enorm aan kan ergeren. Wat die ergernissen zijn? Lees maar verder!

Spelfouten

Met stip op 1 in het lijstje van ergernissen is toch wel de belabberde spelling van sommige mensen. En dan heb ik het niet over een tikfoutje of een verkeerd geplaatste komma of punt. Ik heb zelf in 4 havo pas het verschil tussen ‘je wordt’ en ‘word je’ geleerd (ik vervang nog steeds alles met het werkwoord ‘lopen’) maar sindsdien ben ik echt een zeikerd. Als ik het na al die tijd kon leren door een docent die gewoon het geduld had het me 100 keer uit te leggen, waarom kan de rest van Nederland dat dan ook niet? Nu helpt het natuurlijk ook niet dat ik ook nog eens juf ben. Mijn ‘nakijkoog’ gaat altijd heel snel aan. Soms reageer ik wel eens op een blogje, of stuur ik een privéberichtje. Ik vind een goede spelling gewoon veel professioneler overkomen.

Slecht gebruik van een andere taal

Jaren geleden liet een vriend van mijn een tattoo zetten met de tekst: ‘Driving my live away’. Hij liet de tattoo trots zien toen hij hem net nieuw had, zo ook aan mij. Ik schrok. Want wat hij bedoelde en wat er op zijn onderarm stond, waren twee verschillende dingen. Voorzichtig vroeg ik wat de tekst vertaald betekende. En daar kwam het. De verwarring live (van het werkwoord ‘to live’, wat leven betekent) en life (zelfstandig naamwoord ‘het leven’) was gemaakt maar hij wilde er maar niet aan dat het een fout was. Want er stond toch leven? Een paar jaar later heeft hij de tattoo laten coveren, want ik was lang niet de enige die de fout opmerkte.

Zo zie je op veel social media kanalen ook het gebruik van Engels wat niet klopt. Ik denk dan bij mezelf, als je de taal niet beheerst, schrijf dan gewoon lekker Nederlands of haal het even door een spellingschecker.

Ongenuanceerde meningen

Uiteraard maak ik me er ook wel eens schuldig aan. Een mening geven zonder dat je daadwerkelijk alle feiten kent. Echter heb ik het meer over mensen die bijvoorbeeld reageren op nieuwsberichten. Mensen die onwaarheden onder nieuwsberichten posten want ze hebben via via gehoord dat er zus of zo is gebeurd. Of nog erger, de moedermaffia. Laat iedereen gewoon even lekker zelf bepalen hoe hij of zij zijn kinderen op wil voeden. En ja, je mag best een mening hebben en je ergernissen van je afschrijven, maar je hoeft ze echt niet altijd en overal te ventileren.

Toetsenbordridders en trollen

Ook in diezelfde categorie: de Toetsenbordridders en trollen. Mensen die vanachter hun computer de grootst mogelijke uitspraken doen, andere mensen een grote waffel geven, ongenuanceerde meningen plaatsen of erger, bedreigingen uiten. Ik ben echt helemaal vóór het opzoeken van deze personen en hun gedrag openbaar te maken. Als je echt zo’n grote mond hebt, hoeft dat ook niet via een anoniem account.

Neppe mensen

Internet staat er natuurlijk vol mee. Mensen die zich compleet anders voordoen dan dat ze eigenlijk zijn. Liegen over hun leven, foto’s en teksten zodanig bewerken dat er geen kern van waarheid meer te vinden is. Of erger, mensen die zich als een ander persoon voordoen, om te trollen. Zie ook hierboven de Toetsenbordridders. Nee. Nep gedrag heb ik echt een enorme hekel aan. Wees gewoon jezelf, dan ben je leuk genoeg. En als mensen dat niet leuk genoeg vinden, er is altijd nog de ontvolgknop.

En er zijn nog veel meer zaken waar ik slecht tegen kan op internet hoor. Denk aan eindeloze nieuwsbrieven waar je ineens voor ingeschreven bent maar waar het maar niet lukt om af te melden, de slecht gekozen reclames bij bijvoorbeeld filmpjes op YouTube en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dat doe ik niet, ik hou het leuk!

Wat zijn jouw grootste ergernissen op internet?

liefs kirsten