Is het erg als mijn dochter minder kan slapen in verband met het op tijd vertrekken naar opvang en werk?

Naar aanleiding van mijn eerste blog voor Mamagisch waren er ook vragen binnengekomen. Super fijn dat het zo enthousiast werd ontvangen. Vandaar dat ik heb bedacht om in mijn blogs niet alleen mijn hersenspinsels en belevenissen aan bod te laten komen, maar ook vragen die zijn ingestuurd ga beantwoorden. Vandaag staat de volgende ingezonden vraag centraal: “Is het erg als mijn dochter van 8,5 maand minder dan 12 uur slaap krijgt ivm het op tijd vertrekken naar opvang/werk?

De zoektocht naar het beste advies

Iedereen wil heel graag altijd het beste voor zijn/haar kind doen. Je doet als ouder je uiterste best, maar soms weet je gewoon niet meer wat goed is. Of wat het beste is. Of waar je verstandig aan doet. Mijn ervaring (persoonlijk en professioneel) is dat dit ook komt omdat je gewoonweg overstelpt wordt met adviezen, tips, trucs en adviezen. Harstikke handig soms, maar wel vervelend dat de adviezen nooit op elkaar aan lijken te sluiten. Sterker nog; je leest op de ene website dat je iets absoluut niet moet doen en op de volgende website wordt nou net dat éne aangeraden als DE oplossing. What to do?!

Helaas is er niet 1 oplossing die altijd past én werkt

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Kindjes zijn geen robots en wat voor het ene kindje werkt, betekent niet dat dat DE oplossing is voor alle kindjes. Ik vind het daarom altijd belangrijk te kijken naar een totaalplaatje en op zoek te gaan naar wat past bij het kind, maar vooral ook bij de ouder(s). Ik kan hele goede adviezen geven, maar als ouders daar niet achterstaan wordt het wel heel moeilijk om tot een resultaat te komen. Iets doen wat niet goed voelt zal namelijk nooit goed uitpakken. 

Ik kijk altijd naar het totaalplaatje

Ik weet natuurlijk niet of mijn aanname klopt als het gaat om wat er achter deze vraag zit. Maar ik hoop niet dat deze lieve mama zich schuldig voelt omdat ze haar kindje niet zou geven wat ‘hoort’. Want zo simpel is het niet. Naast alle theorie en praktijkervaring die ik heb, kijk ik ook altijd naar het kindje. Hoe gaat dat? Hebben we te maken met een tevreden baby? Over het algemeen blij en niet extreem huilerig of hangerig? Wordt er goed gegeten en goed geslapen? Zijn er problemen op de dag dat het kindje vroeger uit bed moet? Kijkend naar het totale plaatje kun je vaak pas de conclusie trekken of iets ‘erg’ is. En dan is nog steeds mijn ervaring dat er altijd een oplossing mogelijk is. 

Gemiddeldes zijn precies wat het zijn; gemiddeldes

Uiteraard zijn er wel gemiddeldes. Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar heel veel dingen. Ook naar slaap en baby’s. En uit al die onderzoeken komen cijfers. Zoals hoeveel kindjes gemiddeld genomen op een bepaalde leeftijd zouden moeten slapen. Maar zoals gezegd; kindjes zijn geen robots en een gemiddelde is precies wat het is; een gemiddelde. Daar heb je dus altijd afwijkende getallen voor nodig die er boven én er onder zitten. Het complete plaatje maakt dat je een conclusie kunt trekken of iets misschien minder handig is. 

Voor kindjes van 8 maanden is 11 uur slapen in de nacht passend

Mijn ervaring is dat kindjes van 8 maanden zo’n 11 uur slaap zouden mogen maken ’s nachts. Soms zijn er kindjes die al klokje rond slapen, maar er zijn ook genoeg kindjes die dat dus nog niet doen. Naast het aantal uren slaap kijk ik ook altijd naar het aantal uren slaap overdag. Een kindje wat je eerder uit bed moet halen omdat je weg moet, zal overdag misschien een extra dutje nodig hebben. Mijn tip is om dat dan ook aan te bieden/te geven omdat je anders vaak grotere problemen krijgt. Het kan dus ook in zo’n geval zijn dat je kindje niet alle dagen hetzelfde schema heeft. 

Loop jij tegen een issue aan kijk ik graag met je mee

Heb jij nou ook een slaapvraag en ben jij benieuwd of ik je daar iets over kan uitleggen? Je mag altijd een berichtje sturen naar Mamagisch, maar uiteraard mag je mij ook een berichtje sturen. Via mijn website www.onetwodream.nlkom je gemakkelijk met mij in contact. Ik denk graag met je mee. 

Lees ook de andere blogs van Heleen!


Hi. Ik ben Heleen van Beers. Slaapcoach en founder van One Two Dream. Daarnaast ben ik mama van 3 kindjes van 7, 5 en bijna 6 maanden. Drie schatten van kinderen die me soms tot het uiterste weten te drijven. Ik ben een gestructureerde chaoot die heel graag mensen helpt. Mijn missie als slaapcoach is dan ook om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar fijne slaapgewoonten en een gezond slaapritme. Waarbij ik ga voor duidelijk, praktisch en vooral liefdevol. Want er is bijna niets zo mooi als een slapend kindje (na een vermoeiende dag). De liefde die je dan voelt, maakt het het allemaal waard. 

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Check vooral mijn website www.onetwodream.nl of volg mij op mijn socials; @onetwodream_slaapcoach op instagram.