Naast dat je als moeder niet ziek kunt zijn, behoort tot rust komen in de vakantie ook niet echt tot de mogelijkheden. Nu we de tweede week van onze zomervakantie in zijn gegaan, lijkt het wel of het nóg harder aanpoten is dan normaal. Ik ren als een kip zonder kop heen en weer tussen twee kinderen. Want wanneer de ene rustig bezig is, voltrekt er bij de andere weer een crisis. Het houdt niet op, niet vanzelf.

Geen rust in de dag

Het meest lastige aan de vakantie vind ik het leeftijdsverschil tussen de meiden. Pippa is inmiddels vier-en-half en Nova anderhalf jaar. En als je je dan bedenkt dat je laatste ook ‘s middags nog minimaal 2 uur in bed ligt, blijft er zo weinig tijd over om ergens heen te gaan. We moeten het hebben van de ochtenden. Even naar de kinderboerderij of de grote speeltuin, het zwembad hiernaast is in de ochtend namelijk dicht?! Maar op het moment dat we dan toch wel naar huis moeten voor het slaapje, is de oudste er natuurlijk nog lang niet klaar mee. Terwijl ik in de auto alle zeilen bij moet zetten om Nova niet in haar autostoeltje in slaap te laten vallen.

Achterstallig onderhoud in en om het huis

Mijn huis is volledig ontploft en ik loop enorm achter met de was. Normaal probeer ik op de momenten dat de jongste slaapt, het huishouden een beetje bij te houden. Maar nu er tijdens die uurtjes ook nog een hyperactieve kleuter rond stuitert, krijg ik geen bal gedaan. Stofzuigen, dweilen of een was ophangen (dat draaien gaat op zich vanzelf, maar tijdig ophangen is een tweede), ik krijg het niet voor elkaar. En iedere dag dat er weer wordt gespeeld, lijkt de ravage groter te worden. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als de kinderen dan eindelijk op bed liggen, ben ik te kapot om meer te doen dan alleen het hoognodige. Misschien is het dan toch tijd voor een interieurverzorgster.

De eeuwige discussie

Het lijkt hier wel met de vakantiedag erger te worden. Het eindeloze leed dat discussie heet. We beginnen ‘s ochtends al, wanneer ik voor 7 uur wordt wakker gemaakt met de vraag of ze in het grote bed tv mag komen kijken. Ik weet dat 7 uur voor veel moeders als muziek in de oren klinkt, maar in de vakantie weiger ik echt om vóór 7 uur te functioneren. Als we de discussie over het tv kijken hebben gehad, gaan we feilloos over in een discussie over het opruimen van de ontplofte kinderkamer waar vervolgens werd gespeeld. Uiteraard gaan we direct over in het ‘wat-trek-je-aan’ en het ‘tandenpoetsen-duurt-langer-dan 10-seconden’.

Mag ik nog wat lekkers?

Naast dat we de hele dag tegenspraak krijgen bij ongeveer alles, is de meest gestelde zin van de vakantie: ‘Mag ik nog wat lekkers?’. Echt, als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat ze een lintworm heeft. Als het aan haar ligt, eet ze de hele dag. En je weet dat wanneer je ‘nee’ zegt, het gejank, gedram en gezeur weer begint. Geen reden om dan maar toe te geven, maar niet echt bevorderlijk voor de rust in huis.

Hoe kom je dan wel aan je rust in de vakantie?

Maar hoe zorg je er dan voor dat jij ook aan je rust komt in de vakantie? Om eindelijk de tijd te hebben om te gaan liggen met een Piña Colada en dat boek of die stapel tijdschriften eens uit te lezen die al weken of maanden op je liggen te wachten. Heb je de mogelijkheid, ga een hangmat met standaard kopen voor in de tuin, stuur je kids dan gewoon gerust een dag naar het KDV of naar Opa en Oma. Bieden die aan om zelfs een nachtje op te passen? NEEM DAT AANBOD AAN! Waarom zou je je er schuldig over voelen? Hoewel we onze bloedjes echt de meest leuke persoontjes op deze aardbol vinden, hebben we soms ook echt wel behoefte aan stilte om ons heen. Of rust, of gewoon twee handen die je helemaal voor jezelf mag gebruiken.

Hoe je het ook doet, het is altijd prima. Want je moet zeker niet vergeten dat jij ook gewoon je rust verdient. Het is geen vakantie om jezelf alsnog drie slagen in de rondte te werken. Neem die tijd voor jezelf. Zou ik ook eens moeten doen!

liefs kirsten

Deze blog betreft een samenwerking