Steeds meer mensen ontdekken de lol van het verbouwen van je eigen eten. De (mini)moestuin is populairder dan ooit! Maar hoe kun je moestuinieren als je geen grote tuin hebt? In deze blog vertel ik je hoe je makkelijk een moestuin kunt starten op een balkon of een dakterras.

Moestuinieren is hip!

Wat is dat toch? Moestuinieren is populairder dan ooit. Of het nu gekomen is door de spaaracties van supermarkten of dat we ons bewust zijn dat gezond eten steeds duurder wordt, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het ontzettend veel voldoening geeft om je eigen geteelde groenten en fruit op je bord te kunnen leggen. En het leuke is, het is helemaal niet moeilijk om zelf grote of fruit te verbouwen. Ook als je een grote tuin of een volkstuintje hebt, kun je in je eigen tuintje of zelfs op je balkon of dakterras (en ja, zelfs in de vensterbank) een eigen moestuin aanleggen.

Een moestuin op je balkon of dakterras – 5 tips

Om zelf een moestuintje aan te leggen heb je eigenlijk niet heel gek veel nodig. In de basis heb je een paar bloembakken nodig, goede voedingsstofrijke potgrond en natuurlijk wat zaadjes. Dat is nu het mooie aan moestuinieren: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wil je gaan starten met een moestuin maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze 5 handige tips komen vast van pas:

 1. Kies de juiste bakken
  Er zijn diverse soorten bloempotten te koop die speciaal zijn voor in de moestuin. Heel handig natuurlijk maar met een normale plantenbak kun je ook prima van start. Waar je bij het uitzoeken van de bakken wel op moet letten is het soort plant dat je wilt gaan planten. Een tomatenplant groeit bijvoorbeeld de lucht in, maar aardappelen groeien onder de grond. Toch even iets om rekening mee te houden! Vaak is het zo dat je in een pot maar één plant zet, maar in een bredere plantenbak kun je prima meerdere planten en kruiden zetten.
 2. Kies de juiste planten
  Niet alle planten groeien lekker in een pot, dus check altijd even op de verpakking van de zaadjes of deze ook geschikt zijn voor een pot of plantenbak. Daarbij is het ook een goed idee om, wanneer je voor het eerst een moestuin aanlegt, te kiezen voor wat ‘makkelijkere’ planten. Tomaat is bijvoorbeeld een plantje waarbij de slagingskans heel hoog ligt! Ook sla, paprika, boontjes en aardbeien zijn heel geschikt om mee te beginnen. De verzorging van deze planten is simpelweg gewoon niet zo ingewikkeld!
 3. Zorg voor de juiste omstandigheden
  Check ‘hoe’ je balkon staat ten opzichte van de zon en pas daar je planten op aan. Er zijn veel planten die het juist in de volle zon heel goed doen (mits je ze voldoende water geeft natuurlijk) maar ook op de schaduwrijke stukken van je balkon of dakterras kun je prima planten! Al deze informatie vind je gewoon op het zakje van de zaadjes. Het is dus echt aan te raden om echt even de tijd te nemen voor het uitzoeken van de zaden.
 4. Gebruik je ruimte optimaal
  Als je je planten alleen in potten plant en die op de grond van het balkon of dakterras zet, zul je al gauw merken dat er weinig ruimte overblijft om er zelf ook nog eens te zitten met een kop koffie en een goed boek. Door alle beschikbare plekken te gebruiken, kun je je ruimte optimaal inzetten. Een aardbeienplant kun je bijvoorbeeld prima in een hanging basket aan het plafond of een muurbeugel hangen. Ook met kruiden kun je heel goed verticaal tuinieren. Gebruik dus niet alleen de grond, maar zeker ook de muren, schutting of het dak.
 5. Vergeet de verzorging niet
  Een moestuin betekent niet alleen maar zaadjes planten en afwachten tot de planten gaan groeien. Zeker als de planten al wat groter worden, of als het weer warmer wordt, ben je dagelijks even bezig met water geven, okselscheutjes verwijderen, dorre blaadjes of bloemen te verwijderen zodat de energie van de plant juist naar de gezonde delen gaat enz. Anderzijds: heb jij er zelf veel energie inzitten, is het resultaat nog bevredigender!

Heb jij nog een andere goede tip om een moestuin te starten op je balkon of dakterras? Ik lees je tips graag in de reacties!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.