Wat krijg je als je regisseur Tim Burton zijn gang laat gaan met The Addams Family? Juist, een prachtige serie met diepzwarte humor. In deze serie eens niet Burtons’ favorieten Johnny Depp of Helena Bonham Carter maar Jenna Ortega die in de huid van de inmiddels tiener Wednesday Addams kruipt. De trailer van deze serie was al veelbelovend en ik vertel je in deze blog waarom je Wednesday zeker op je kijklijst op Netflix moet zetten!

Wednesday Addams is terug

50 jaar lang stonden ze als comic in The New Yorker, er werden talloze series en films gemaakt maar de meest bekende films zijn toch wel The Addams Family en The Addams Family Values met de welbekende tune met de vingerknipjes waarin we kennis maken met een jong meisje met een diepzwarte ziel: Wednesday Addams. In deze twee films gespeeld door een 11-jarige Christina Ricci die werd geprezen om haar acteerprestaties.

Maar Wednesday is terug! In de Netflix serie Wednesday volgen we haar tijdens haar middelbare schooltijd. De rol wordt in deze serie met verve gespeeld door Jenna Ortega, die je misschien wel kent van Jane The Virgin waarin ze de jonge Jane speelde en het tweede seizoen van de Netflix thrillerserie You. In de nieuwe serie zien we een Wednesday die haar draai moet vinden op de middelbare school. Logischerwijs lukt het haar niet om zich aan te passen en wordt ze dan ook bij de een na andere school weggestuurd. Als laatste poging sturen haar ouders Gomèz en Morticia haar naar Nevermore Academy, waar zij vroeger zelf ook op school hebben gezeten. Tot groot verdriet van Wednesday, want zij wil vooral alles behalve zoals haar ouders worden.

Op Nevermore Academy is er onderwijs voor allerlei outcasts, zoals de normies de personen met speciale krachten noemen. Als er in de bossen rondom de school een aantal gruwelijke moorden worden gepleegd, staat de plaatselijke sheriff dan ook voor een raadsel. Was de dader wel een mens of was het een of ander gruwelijk monster?

Wednesday’s child is full of woe

Als Wednesday op Nevermore Academy aankomt, maakt ze kennis met Prinicipal Weems, een oud-klasgenoot van haar moeder. Wanneer zij vraagt naar haar bijzondere naam, doet Morticia een wel heel bijzondere uitspraak. Wednesday is namelijk niet geboren op een woensdag, ‘I was Born on Friday the Thirteenth’, maar haar naam komt uit de oude nursery rhyme Monday’s Child.

Monday’s child is fair of face,
Tuesday’s child is full of grace.
Wednesday’s child is full of woe,
Thursday’s child has far to go.
Friday’s child is loving and giving,
Saturday’s child works hard for a living.
And the child born on the Sabbath day
Is bonny and blithe, good and gay.

(Bron: wikipedia)

Wednesday’s child is full of woe, wat zoiets als droefheid, pijn en ergernis betekent. Het grappige is, is dat het woordje woe, waar haar naam dus op gebaseerd is, steeds terugkomt in de titels van de afleveringen. Voorbeelden hiervan zijn ‘Woe What A Night’ bij de aflevering over het schoolbal en ‘If You Don’t Woe Me By Know’ bij de aflevering waar heel veel duidelijk wordt over het mysterie dat zich rondom de school afspeelt. Misschien is het onze droge humor, maar wij vonden dit dus echt een geweldig detail.

Waarom je deze serie zeker op je kijklijst moet zetten

Is Wednesday Addams wel Wednesday Addams als ze niet door Christina Ricci wordt gespeeld was een van de gedachten die door mijn hoofd spookten toen ik de aankondiging van de serie zag. De rol in de films uit mijn jeugd is zo iconisch. Maar ja, als Tim Burton regisseert, moet het wel kneitergoed zijn. Na het zien van de trailer een paar maanden geleden wist ik het gelijk: deze moeten we zien. En echt, we zijn zeker niet teleurgesteld. Van de 8 afleveringen die het eerste seizoen telt, keken we de eerste 5 in een avond en hebben we de tv echt alleen maar uitgezet omdat we allebei echt kapot waren en het al diep na middernacht was. Het verhaal is spannend, grappig op een zwarte manier en omdat je zelf gaat speculeren hoe het afloopt, zit je er ook echt helemaal in. Tel daarbij op dat Jenna Ortega zelf cello heeft leren spelen voor de serie en Duits leerde spreken en je weet dat je iemand hebt die echt dat stapje extra zet voor een rol.

Wat mij betreft moet je deze serie echt gezien hebben! Nu maar hopen dat Netflix gek genoeg is om nog een volgend seizoen van Wednesday te maken. Kan haast niet anders wanneer je bedenkt dat er al in 50 miljoen huishoudens naar deze serie is gekeken.

Trailer

https://youtu.be/ZLPYL45Zbf4

Wat vond jij van Wednesday?

Heb je deze Duitse serie over Kaiserin Sissi ook al gezien?

liefs Kirsten