Ben jij bezig om een nieuwe keuken uit te zoeken of ben je aan het oriënteren om je bestaande keuken te vervangen? Dan is het zeker een goed idee om deze blog even helemaal te lezen. Door goed na te denken over de inrichting van je keuken zorg je ervoor dat het koken een stuk makkelijker wordt!

Bepaal je budget

Voordat je een keuken gaat uitzoeken is het belangrijk om je budget te bepalen. Jouw droomkeuken hoeft echt geen 20.000 euro te kosten. Ook met een budget keuken kun je, mits je slim te werk gaat, een prachtige ruimte inrichten. Wees realistisch. Welk bedrag heb je te besteden en wat kun je kopen voor dat geld? Je bepaalt je budget aan de hand van de ruimte. Hoe groter de ruimte, des te meer kasten je vaak plaatst wat logischerwijs meer geld kost. Een kookeiland is fantastisch, maar brengt ook weer een kostenplaatje mee qua installatiewerk. Ben je een echte keukenprins(es)? Bedenk dan goed hoeveel werkruimte je nodig hebt. Tot slot maak je voor jezelf een lijstje voor de apparatuur. Keukenapparatuur is er van diverse merken en in diverse prijsklassen dus ook hier kun je een goedkopere variant kiezen.

Wat er niet mag ontbreken in je nieuwe keuken

Het is inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden dat ik de keuken voor ons huis uitzocht. Dat was overigens nog niet zo heel makkelijk omdat hele benedenverdieping open is en de keuken dus eigenlijk midden in onze woonruimte staat. Om inspiratie op te doen maakten we meerdere afspraken in keukenwinkels. Uiteindelijk kozen we toch om ons meer te richten op de goedkope keukens omdat met de ruimte die wij te vullen hadden, alles flink in de papieren liep. Uiteindelijk hebben we een mix gemaakt tussen wat goedkopere kasten (maar wel van degelijke kwaliteit) en zowel goedkopere als duurder segment inbouwapparatuur. Ik ben er toen wel achter gekomen dat een beetje doorzoeken op Google je budget heel erg kan helpen!

Genoeg werkruimte

Nadat ik me een paar jaar had moeten behelpen met zo’n 60 centimeter werkblad in onze vorige keuken, was het voor mij duidelijk dat ik in de nieuwe keuken (veel) meer werkruimte wilde. Ik vind bakken enorm leuk om te doen en ik wil dan ook dat er voldoende ruimte is voor bijvoorbeeld mijn keukenmachine, het uitrollen van deeg en het laten afkoelen van een bakplaat. Hier is dat overigens heel goed gelukt want met aftrek van de wasbak heb ik langs de muur mijn 4 meter aanrechtblad en dan heb ik het kookeiland nog niet eens meegerekend!

Een kokendwaterkraan

Toen wij ons huis kochten, zat er in de keuken al een kleine aparte boiler voor het warm water. Ooit was de keuken al eens verbouwd en was de wasbak verplaatst maar de leidingen dus niet doorgetrokken. Voor ons geen probleem want wij hebben een kokendwaterkraan geïnstalleerd. Dat betekent dat ik in mijn gootsteenkastje een kleine boiler heb staan waar ik dus al mijn warme water uit haal. Dat heeft zeker voordelen want hoewel de boiler natuurlijk stroom kost, is hij wel energiezuinig en hoef ik niet eerst de kraan minutenlang te laten lopen voordat de ketel is aangeslagen (gasverbruik!) en het warme water van zolder eindelijk beneden is. Zo’n kokendwaterkraan hoeft trouwens echt niet zo heel duur te zijn. Wij kochten er een via een online outlet, wat ons bijna de helft scheelde ten opzichte van de kranen die je bij de bouwmarkt kunt kopen.

Zo’n kokendwaterkraan is wat mij betreft echt het meest handige ding in de keuken. Ik heb in 20 seconden een kop thee gezet. Groente, rijst of pasta koken doe ik gelijk met kokend water uit de kraan dus de pan hoeft minder lang te verwarmen. En gewoon het gemak is wat mij betreft de investering waard. Daarnaast is het water dat uit deze kraan komt ook gefilterd, dus extra fris!

Grote koelkast en vriezer

In mijn keuken heb ik een inbouwkoelkast én een inbouwvriezer van 1.80m en dat kan ik echt iedereen aanraden. Een koelkast of vriezer koelt of vriest namelijk beter als er genoeg luchtdoorvoer is. Met andere woorden: als jij een kleine koelkast of vriezer helemaal tot de nok toe volpropt, kan het zijn dat er minder goede koeling is. Mijn vriezer is altijd gevuld met diepvriesgroente, een paar pakjes diepvriesfruit, wat ingevroren vlees en basisbenodigdheden zoals brood en bladerdeeg. Dat betekent dat ik altijd wel iets in huis heb om mee te koken. Omdat ik alle restjes die ik overhoud vaak ook invries, is er altijd wel een maaltijd die binnen een kwartier op tafel staat. Scheelt weer een keer eten bestellen!

Voldoende stopcontacten

Als er iets is wat irritant is, is als er in een keuken onvoldoende stopcontacten zitten en je steeds de stekkers moet wisselen. Hou bij het plaatsen van de stopcontacten dus rekening met waar je je apparatuur wilt zetten. Zorg er ook voor dat stopcontacten makkelijk bereikbaar zijn. Keukenapparatuur heeft wat mij betreft altijd te korte snoeren!

Ik kan nog wel even doorgaan over wat enorm handig is in je keuken maar het gaat er vooral om dat jij je keuken uitzoekt op hoe je ‘m gaat gebruiken. Wil je uitgebreid koken, dan zorg je voor voldoende werkruimte. Ben je van het bakken, neem dan twee ovens (trust me on that!) en er zijn zelfs mensen die zweren bij twee vaatwassers. Alles wat voor jou werkt!

Wat is wat jouw betreft echt onmisbaar in een keuken?