Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: deze blog is niet gesponsord en ik schrijf ‘m echt omdat ik ontzettend veel plezier heb ik het gebruik van deze app. Een nieuwe taal leren met Duolingo is naar heel leuk ook nog eens heel simpel!

Een nieuwe taal leren is niet voor iedereen normaal

In het Nederlandse onderwijs is er altijd heel veel aandacht geweest voor het leren van andere talen dan het Nederlands. Een goed punt natuurlijk want met alleen ons eigen taaltje komen we niet heel ver. Ik heb inmiddels aardig wat buitenlandse vrienden en allemaal complimenteren ze de Nederlanders met hun vermogen om zo makkelijk te schakelen tussen verschillende talen. Steek dat complimentje maar even lekker in je zak. Dat heb ik overigens ook altijd zelf wel gemerkt als we in de zomer tussen de Duitsers op de Zeeuwse camping stonden. Waar wij, soms met handen en voeten, overschakelden naar Duits of Engels, hadden de Duitse kinderen van mijn leeftijd daar aanzienlijk meer moeite mee of ze vertelden zelfs dat ze echt alleen maar Duits kregen op school, of Engels pas op latere leeftijd.

Nu ben ik zelf vrij talig aangelegd en heeft het ook mijn interesse maar ik weet zeker dat mijn vermogen om een nieuwe taal te leren ook ligt in mijn wil om me ergens te kunnen redden. Dat ik gewoon mijn koffietje kan bestellen, de weg kan vragen en iemand kan bedanken voor de hulp of de goede zorgen.

Een nieuwe taal leren was ook lang niet altijd leuk

Echt, hoe vaak ik mijn taaldocenten op de middelbare school heb vervloekt… Ik begon mijn middelbare schoolloopbaan op het Gymnasium en startte met Engels, Frans en Latijn. Ik verruilde het gymnasium voor de Havo en het Latijn voor Duits. Later volgde ook nog twee jaar Spaans. Maar wat was ik overrompeld door de hoeveelheid en slechte herhaling in de lesmethodes. Hier heb je een hoofdstuk over jezelf voorstellen, dat oefenen we 10 keer, je maakt er een toets over en vervolgens komt het nooit meer terug. Eindeloos vervoegingen oefenen in invuloefeningen waar je eigenlijk maar weinig van leerde. Nee, die lesmanier was absoluut niet de mijne.

Overigens heb ik er heus wel wat van opgestoken, want een paar jaar geleden in Disneyland liet ik Jan en alleman (Of nou ja, Sebas, Sebastiaan, Maaike en de natuurlijk de medewerker die al stond te verzuchten dat hij geen Engels sprak) versteld staan van mijn kennis van de Franse taal door in een vloeiende zin te vragen naar een restaurant met meer vegetarische opties. Ik sta er zelf ook nog steeds versteld van, haha.

Waarom is het met Duolingo dan wel leuk om te doen?

Vooropgesteld is het leren van een nieuwe vaardigheid altijd leuker als je intrinsieke motivatie hebt. Dat je het zelf dus echt graag wilt leren. Op de middelbare wil je eigenlijk niets leren behalve hoe je onder je huiswerk vandaan komt en niet gesnapt wordt tijdens het spijbelen dus ja, je snapt me. Wat het leren met Duolingo zo leuk maakt, is dat het heel laagdrempelig is. Ieder lesje heeft 15 opdrachten die verschillen van invuloefeningen, het nazeggen van een zin, het vertalen van een woord of zit en begrijpend lezen en luisteren. De nieuwe woorden die je leert worden meteen in zinsverband aangeboden, dus het is geen eindeloos rijtjes stampen. Ook de grammatica leer je beetje bij beetje. Geen werkwoordenschema’s die je per werkwoord moet invullen, maar eerst eens oefenen met de ik-vorm en later de hij/zij en wij-vorm.

De motivatie is ook wat waard!

In de app van Duolingo is er ook echt aandacht besteed aan het motiveren. Je verdient XP, sterren en kroontjes, waarmee je weer nieuwe onderdelen kunt ontgrendelen. Als je daar lekker op gaat, weet ik zeker dat je ook de XP-competitie leuk vindt. Je start in de Bronze league, waarin je een week lang XP kunt verzamelen om door te groeien naar de Silver. Iedere week krijg je weer opnieuw de kans om mee te doen. En voor iemand met een enorme competitiedrang (vooral met mezelf) werkt dit echt heel aanstekelijk. En als je bang bent dat je vergeet om te oefenen, zet je gewoon een melding aan die jou eraan herinnert dat je nog even aan de slag moet!

Aan de slag met Duolingo

In de Duolingo app kun je heel simpel en gratis een nieuwe taal leren. Vanuit het Nederlands zijn er nu drie talen beschikbaar: Engels, Frans en Duits. Dat wil zeggen dat de opdrachten daar van en naar het Nederlands vertaald worden. Ben je de Engelse taal echter al meester, kun je uit nog veel meer talen kiezen. Zelf doe ik nu Spaans (vanuit het Engels) en ik moet zeggen dat dat prima te doen is. Met de meeste basiskennis van Engels kom je echt al een heel eind. Je kunt in je app ook meerdere cursussen tegelijkertijd volgen, het is maar net wat je wilt leren. Om echt vloeiend te worden in een taal zul je natuurlijk meer moeten doen dan alleen maar de oefeningen in de app. De app is een mooi middel om een basis te leggen maar je leert een taal natuurlijk pas echt door het echt te gebruiken.

Vakantietip!

Ga je deze zomer op vakantie in het buitenland? Zet de Duolingo app dan nu op je telefoon of tablet en ga een kwartiertje per dan aan de slag. Het is sowieso een stuk leerzamer dan eindeloos over social media scrollen, haha. Het is ook echt een aanrader voor kinderen die zelf al goed kunnen lezen. Hoe tof is het voor hen om straks op vakantie hun kennis te laten zien en hallo en dag te kunnen zeggen? De app is gratis in gebruik. Er is ook een betaalde versie, die er voornamelijk voor zorgt dat je geen reclame meer te zien krijgt en je dus wat vlotter door kunt leren. Maar met de gratis versie leer je dus dezelfde lesjes.

(Even voor de transparantie: deze link is niet gesponsord. Ik krijg er niet voor betaald. Echter, als jij je via deze link aanmeldt, krijg ik een week Duolingo Plus, dus de betaalde versie, gratis en kan ik dus nóg sneller mijn Spaanse taal masteren! Het kost jou niets en zeker niets extra’s!)

Welke taal zou jij graag willen leren spreken?

liefs Kirsten