Waar ik altijd ontzettend fan was van mijn AirPods, heb ik sinds zo’n 2 jaar een noise cancelling koptelefoon en ik weet eigenlijk niet meer hoe ik zonder kan. Dus, voor iedere moeder: doe jezelf zo’n ding cadeau. In deze blog lees je 7 redenen waarom ik eigenlijk niet meer zonder kan!

Wat is een noise cancelling koptelefoon?

Een noise cancelling koptelefoon is een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon die is ontworpen om externe omgevingsgeluiden te verminderen of te elimineren, waardoor je een meer geïsoleerde en rustige luisterervaring krijgt. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en elektronische componenten.

Er zijn twee soorten noise cancelling koptelefoons:

Passieve Ruisonderdrukking

Deze koptelefoons gebruiken fysieke materialen om geluid te isoleren. Ze hebben vaak een over-ear ontwerp (zoals de ouderwetse koptelefoon) dat om het oor heen valt en daardoor geluid van buitenaf blokkeert. De demping wordt voor het grootste gedeelte bereikt door het afsluiten van de oren en het gebruik van geluidsisolerende materialen.

Actieve Ruisonderdrukking (ANC – Active Noise Cancellation):

Bij actieve ruisonderdrukking gaan de koptelefoons een stap verder en maken gebruik van elektronica om storende geluiden te neutraliseren. Microfoons op de koptelefoon nemen externe geluiden waar en het ingebouwde circuit genereert een tegengesteld geluid (antigeluid) dat wordt afgespeeld via de luidsprekers. Dit antigeluid gaat als het ware de strijd aan met het buitengeluid en verdrukt de geluiden van buitenaf.

Heb je in jouw omgeving last van geluiden met lage frequenties zoals gebrom, verkeersgeluiden of ventilatoren, dan is active noise cancelling een echte aanrader. In het geval van active noise cancelling kun je ook met kleine oordopjes het gewenste effect bereiken.

7 redenen waarom ik niet meer zonder een noise cancelling koptelefoon kan

Rust!

Mensen in mijn omgeving moeten er vreselijk om lachen, maar ik zet regelmatig mijn hou-je-koptelefoon op. Met zo’n koptelefoon op je hoofd ben je een stuk minder benaderbaar voor je omgeving en laten ze je heerlijk met rust!

Minder overprikkeling

Ik raak makkelijk overprikkeld van veel en harde geluiden. Om die irritatie en overprikkeling te voorkomen, maak ik op de vreemdste plekken gebruik van mijn noise cancelling headphones. Mijn kinderen gaan bijvoorbeeld graag naar Monkey Town of Ballorig maar voor mij is dat de hel op aarde als ik mijn oren niet bescherm. Dus zit deze mama heerlijk met haar koptelefoon op te werken in het krijspaleis.

Even focus op iets voor mezelf

Ook thuis loop ik regelmatig met mijn koptelefoon op. Ik luister naar een podcast, een luisterboek of naar muziek. Gewoon even alleen voor mij.Het voordeel van dat doen met een noise cancelling koptelefoon is dat je dan echt een veel rustigere luisterervaring hebt dan wanneer je het bijvoorbeeld op de tv of stereo aanzet.

Concentratie

Op vrijdag ben ik altijd bij mijn ouders en daar probeer ik dan ook nog een beetje te werken. Maar als er in de woonkamer ook nog een tv aan staat, of mijn ouders een gesprek voeren (beeld je vooral even in dat mijn vader een tikkeltje doof aan het worden is) is het soms best lastig om me te concentreren. Dus gaat de koptelefoon ook weer op. Overigens zet ik ‘m dan nog niet eens aan, want met bijvoorbeeld muziek op, kan ik me dan weer totaal niet concentreren.

Ontspanning en stress verminderen

Natuurlijk kan een noise cancelling hoofdtelefoon je helpen om minder snel overprikkeld te raken van je omgevingsgeluiden, maar hij kan je zeker ook helpen als je als overprikkeld bent. Je met een koptelefoon je afsluiten van de drukte kan je overprikkeling aanzienlijk doen afnemen.

Multitasken is een gave

Terwijl ik de was vouw, luister ik naar een podcast. Terwijl ik een spelletje op mijn telefoon speel luister ik een luisterboek. Terwijl ik druk in de weer ben met de stofzuiger heb ik een of andere meesleur playlist op mijn oren. Ook tijdens het koken (wanneer het geluid van het afzuigsysteem me mateloos irriteert, de kinderen oververmoeid en pieperig zijn en ik zelf eigenlijk ook nog maar weinig energie heb) heb ik mijn koptelefoon op. Het fijne aan zo’n koptelefoon is dat je ‘m altijd en overal kunt gebruiken en dus de minder leuke taken een stuk aangenamer kunt maken.

Warme oren

Je weet inmiddels wel dat ik het heerlijk vind om te wandelen en als het wat kouder wordt, is een koptelefoon met van die grote oorstukken een hele fijne oorwarmer! Je had er wellicht nooit aan gedacht, maar het is fantastisch, haha!

Zelf heb ik het eerdere type van de bovenstaande JBL, de 760NC (noise cancelling) en ben daar enorm tevreden over.

Nooit meer zonder noise cancelling koptelefoon

Kan ik nog zonder? Nee. Baal ik als ik mijn koptelefoon vergeet mee te nemen? Zeker! Wat mij betreft is een noise cancelling hoofdtelefoon het allereerste cadeau dat je een kersverse moeder moet geven. Het komt sowieso van pas!

Heb jij ook een noise cancelling koptelefoon?

Deze blog bevat affiliate links.

liefs Kirsten