Ik weet nog goed dat ik dacht dat podcasts niks voor mij waren. Uren luisteren naar mensen die slap kletsen over van alles. Ik dacht eigenlijk dat ik veel meer visueel wat ingesteld, dat alleen maar luisteren niet aan mijn weggelegd was. Maar dat was tot ik de gebaseerd op ware verhalen en true crime podcasts ontdekte. Daarom zet ik vandaag mijn favoriete podcasts op een rij. Doe er je voordeel mee!

Wat doe je tijdens uren wandelen?

Toen ik begin dit jaar begon met mijn dagelijkse ommetje, dacht ik dat het fijn zou zijn om wat muziek te luisteren onderweg. Ik loop iedere dag minimaal een half uur om bewust te ontprikkelen en op te laden. Maar hoewel ik ontzettend van muziek houd, ben ik eigenlijk een hele slechte luisteraar. Door muziek te luisteren heb ik niet het idee dat de tijd sneller gaat en toen ik net begon met mijn dagelijkse ommetje, vond ik de minimale 20 minuten LANG duren. Ik ging op zoek naar een podcast, zodat ik per wandeling een aflevering zou kunnen luisteren. Dat bleek een schot in de roos. Want ik loop nu regelmatig nog een extra blokje om om de aflevering af te kunnen luisteren. Wie had dat gedacht!

Wie is toch die Bob waar ze het steeds over heeft?

De allereerste podcast die ik beluisterde was het verhaal van Bob. Althans, eigenlijk het verhaal van (inmiddels dementerende) Eliza. In haar verhalen komt steeds een Bob terug, die vroeger bij haar in de straat zou hebben gewoond. Bob zou piloot zijn geworden. Maar zij zou ook zwanger zijn geweest van Bob en haar kindje moeten hebben afgestaan, zoals dat in die tijd (eind jaren ’40) regelmatig voorkwam bij ongehuwde moeders. Deze zesdelige podcast luistert als een Netflix-serie. Iedere keer hoop je dat er weer iets nieuws aan het licht komt. Maar vooral hoop je dat Elisa haar Bob terugvindt.

Podcasts over de oorlog

Altijd al ben ik geïnteresseerd geweest in verhalen over de Tweede Wereldoorlog en laten daar nou echt meerdere interessante podcasts over zijn! Ik begon met het verhaal over Tante Jos. Jos Gemmekes was in de oorlog onderdeel van het verzet en heeft als enige vrouw in Nederland, naast Koningin Wilhelmina, die de Militaire Willems-Orde kreeg. Mijke van Wijk gaat in deze podcast het verhaal van haar oudtante Jos achterna. En hoewel Tante Jos op handen werd gedragen, stelt Mijke toch wel hele kritische vragen.

Een andere prachtige podcast is die van Een jongen in de oorlog, waarin oud radio- en tv-maker Koos Postema vertelt over het bombardement van Rotterdam, dat hij als klein jongetje meemaakte. Voor mij is dit verhaal behalve interessant ook heel treffend. Een paar jaar geleden vertelde de oudoom van Sebas namelijk over dit bombardement en hoe hij dit heeft beleefd. Niemand in de familie had dit verhaal ooit gehoord en ook mijn schoonmoeder wist niet dat haar moeder dit op deze manier had meegemaakt. Het is zo bijzonder om te zien dat mensen over zo’n schokkende gebeurtenis jarenlang kunnen zwijgen, maar het ‘aan het eind van het leven’ toch naar boven komt. Deze podcast zette een aantal zaken voor mij in perspectief. Maar ook extra ‘leuk’ omdat het in deze podcast ook gaat over de regio waar ik nu woon.

True Crime Podcasts

Al zolang ik me kan herinneren kijken wij detectives en moordzaken op tv. Ik hou wel van het betere speurwerk en een goede true crime podcast is me dan ook echt op het lijf geschreven. Een aantal podcasts wil ik zeker even benoemen, want ik heb er echt met heel veel plezier naar geluisterd.

Te beginnen met de Moordzaken de podcast. Eddie en Carrie bespreken iedere aflevering een (onopgeloste) moordzaak uit de Nederlandse geschiedenis. Naast superinteressant ook nog enorm vermakelijk want zowel Eddy als Carrie zijn gewoon leken, zoals jij en ik. Zij geven hun ongezouten mening over de zaak die zij van tevoren uitvoerig bestudeerd hebben. Met afleveringen van 40-60 minuten een ideale lengte voor een lekkere wandeling. Overigens betrap ik mezelf er wel op dat ik hardop commentaar lever en antwoord geef op de vragen die worden gesteld. Dus als je me ziet lopen en ik praat hardop in mezelf, kan het zomaar zijn dat ik lekker tegen Eddie en Carrie aan klets.

Er zijn ook andere podcasts waarin een bepaalde zaak breder wordt uitgelicht. Neem bijvoorbeeld Mathilde’s Mysterie, De Brand in het Landhuis en de Showbizzmoord. Stuk voor stuk interessante cases waarbij in een serie de zaak wordt besproken en waar soms ook tot nieuwe inzichten wordt gekomen.

Tot slot Kwaad Bloed, over moord en doodslag op het platteland. Jacqueline Maris onderzoekt een aantal moord- en doodslagzaken uit haar directe woonomgeving. Als je dacht dat het platteland lekker rustig was, heb je het toch wel mis. Wat bijzonder is aan deze podcast is dat in de ene aflevering een zaak feitelijk wordt besproken en in de volgende aflevering een radiodrama is gemaakt over deze zaak. Een hele bijzondere manier om nog meer in het verhaal te worden getrokken.

Welke podcasts luisterde ik nog meer?

Naast de bovengenoemde podcasts heb ik al een aardig lijstje van geluisterde podcasts. Ik dit overzicht de complete lijst van geluisterde podcasts. Ik luister de podcasts overigens via de app Podcasts van Apple, die standaard op je iPhone staat. Via deze app kun je alles luisteren, maar dat kun je natuurlijk ook via Spotify of Google Podcast of via de site van NPO.

Denk je trouwens dat jij een podcast hebt die supergoed bij dit lijstje past? Ik hou me van harte aanbevolen voor suggesties!

Bob de podcastDe KofferbakmoordDe Nieuwjaarsmoord
Tante JosDe KasteelmoordMoordzaken de podcast
De Familie RomeijnKwaad BloedDe Deventer Moordzaak
De brand in het landhuisIn het hart geraaktDaders
De Jodenverraadsters Het kamp van mijn omaDe zomer van 1945
Een jongen in de oorlogDe Showbizzmoord
De Blankenberge TapesDe dood van Robbert
Phasmophobia Mathilde’s Mysterie

En natuurlijk ook een lijstje van de podcasts die nog op mijn te luisteren lijstje staan!

Leven na de oorlogJan en ChristinaHotel Schiller
Heerlijk duurt het langstDe Deventer MediazaakCrime Junkie (Engels)
De moord op PatrickBuiten de murenDe Volksjury
MoordMisdaad MeidenDe Politie Podcast Cold Case
De Morbide ZustersAl sla je me dood

Vond je deze blog leuk, of heb je er goede tips uitgehaald? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Vertel me vooral welke podcasts jij hebt geluisterd en welke je goed vindt. En heb je nog echt goede tips, laat ze dan ook zeker hier achter!

liefs Kirsten