De schoolrun: het moment moeders als een kip zonder kop door het huis rennen en hopelijk iedereen op tijd op de plek van bestemming krijgt. Hoe chaotisch ik ook kan zijn, de ochtenden zijn bij ons thuis zelden chaotisch. In deze blog vertel ik je meer over onze ochtendroutine en waarom wij eigenlijk nooit te laat op school zijn.

Het begint met op tijd opstaan

Het is natuurlijk heel simpel: als je overal voldoende tijd voor neemt, kun je nooit te laat komen. Nu moet ik eerlijk toegeven: ik heb een grondige hekel aan te laat komen. Hier in huis gaat doordeweeks de wekker om 6.45u. Ik snooze dan meestal nog een keer of twee, maar zorg dat ik om 7.00u uit bed ben. Vaak is Nova dan al wakker. Voordat ik de badkamer in duik, leg ik haar kleren klaar op bed en kan zij gaan aankleden. Ondertussen doe ik mijn ochtendroutine in de badkamer. Plassen, wassen, haren kammen, tanden poetsen, je kent het wel. Ergens halverwege mijn badkamermomentje sluit Nova ook aan.

Een goede routine is het halve werk

We zijn meestal rond 7.20u beneden. Natuurlijk zijn we ook wel eens later (NEEEEEHEEEEHEEEE IK WIL GEEN JURK AAN – IK WIL EEN BROEHOEHOEHOEEEEEK!). Het eerste wat ik dan doe is een broodje smeren voor het ontbijt zodat Nova aan tafel kan gaan zitten. Terwijl zij haar boterham (‘doe maar chocopasta’) eet en een beker melk drinkt, vul ik de broodtrommeltjes. Broodje mee, krentenbol, stuk fruit, twee drinkbekers met water, check. Alles in een koeltasje en in de schooltas ermee.

Rust is key!

Wat ik heb gemerkt is dat naast een vaste routine, rust in de ochtend heel fijn is. Als de schooltassen klaar staan, zet ik een kop koffie en geef ik de honden eten. Het scheelt dat Sebas ze uitlaat voordat hij naar zijn werk gaat, dus dat hoef ik niet ook nog te doen. Vervolgens drink ik mijn koffie. Meestal is het dan zo rond 7.45u. Even zelf ook een momentje van rust pakken. Als Nova klaar is met eten, zet ze haar bord en beker bij/in de vaatwasser en pakt iets om te spelen. Soms aan tafel, soms in de kamer. Er is maar één regel bij ons in huis: in de ochtend geen schermen voor de kinderen. Geloof me, dat scheelt heel wat discussie, want zie ze maar weer eens losgerukt te krijgen. Als ik mijn koffie op heb, doe ik haar haren en zijn we eigenlijk good to go.

In de ochtend plan ik gewoon, behalve mijn kop koffie, niets voor mezelf. Ik doe niet aan miracle mornings, ik zit niet urenlang te journalen of te lezen en ik doe al zeker geen workout voordat ik de kinderen naar school breng. Ik leg ‘s ochtend de lat laag, HEEL laag en doe echt alleen het hoognodige. Het is simpel: hoe meer je van jezelf moet, hoe gestresster je wordt!

Kijk eens op de klok!

Al vanaf de eerste dag dat Nova op school zit, heb ik geprobeerd een vast patroon voor het vertrekken aan te houden. Hoewel Nova zelf nog geen klok kan kijken, herkent ze inmiddels wel 8 uur. Het enige wat ik vaak nog hoef te zeggen is: ‘Kijk eens naar de klok’. Op dat moment gaat het we-gaan-zo-weg plan in actie. Speelgoed opruimen, schoenen aantrekken, even plassen, jas aan trekken, honden koekje geven, tas pakken en let’s go!

Wat is je streeftijd?

De school begint om half 9. Dat betekent dat de deur om 8.20u open gaat en de leerlingen naar binnen mogen. Wat zou jij dan als streeftijd voor je aankomst nemen. 8.20u of 8.30u? Ik houd dus de eerste aan. Ik ben liever wat aan de vroege kant zodat ik nog even mee de klas in kan om te kijken wat ze hebben gemaakt dan dat ik al rennend met mijn kind aan de hand op het laatste moment naar binnen schiet. Maar ook: als je die eerste tijd aanhoudt, is er ruimte voor een kink in de kabel (NEEHEHEHEEEEEEE IK WIL GEEN SCHOENEN – IK WIL MIJN REGENLAARZEN AAN!) en ben je alsnog op tijd.

Wat voor ons dus heel goed werkt in de ochtendroutine:

  • Op tijd opstaan
  • Taken verdelen
  • Een logisch plan: eerst het ontbijt maken en als er wordt gegeten maak ik de broodtrommels
  • Tijd voor rust voor jezelf
  • Tijd om nog even te spelen
  • Vaste vertrektijd en routine
  • Duidelijkheid en geen onverwachtse dingen.
  • GEEN schermen.

Kom je echt nooit te laat op school?

Nee.

Hoe doe je dat dan als je Pippa ook weg moet brengen?

Op vrijdagochtend loopt het hier net even iets anders. Dat is de dag dat ik ook Pippa naar school moet brengen. In grote lijnen blijft mijn ochtendroutine hetzelfde, alleen gaat de wekker nu om 6.30u en sta ik uiterlijk 6.45u naast mijn bed. Om ook Pippa op tijd op school te hebben, stappen we hier om 7.30u in de auto richting Leidschendam. Althans, dat is het streven. Meestal rijden we ergens tussen 7.35u en 7.40u weg. Op dat moment neemt Sebas het over bij Nova, die dan al wel gegeten heeft en wiens tas ook klaar staat. Hij breng haar naar school en gaat daarna werken. Op donderdagavond zet ik wel altijd vast mijn eigen spullen klaar. Vrijdag is voor mij een werkdag, dus al mijn werkspullen gaan mee. Wat nog meer anders is? Mijn koffie gaat mee in de auto in plaats van dat ik ‘m thuis drink.

Pippa en ik komen tussen 8.05u en 8.10u aan bij mijn ouders, die zo’n 5 minuten lopen van school wonen. Ik parkeer mijn auto dus bij hen en we lopen vervolgens naar school. Aankomsttijd: 8.20u. Precies als de deuren open gaan.

Natuurlijk kan er onderweg wel eens wat gebeuren. Inmiddels zit Pip in groep 4 en heb ik de afgelopen 3,5 jaar misschien 2 of 3 keer gehad dat ik ‘s ochtends bijvoorbeeld in de file terecht kwam. Het gebeurt eigenlijk nooit, maar als er een ongeluk is gebeurd, heb je nou eenmaal pech. Maar, omdat ik ruimte heb ingebouwd, kan ik de stap ‘parkeren bij mijn ouders en naar school lopen’ overslaan. In dat geval rijd ik dus gelijk naar school. En volgens mij heb ik haar nog geen dag later dan 8.30u afgeleverd.

Te laat op school komen kan gebeuren

Natuurlijk kan het je een keer gebeuren dat je te laat komt maar persoonlijk ben ik van mening dat consequent te laat komen of altijd net op het laatste nippertje je kind naar binnen schuiven echt niet nodig is. Daarnaast, wat voor voorbeeld geef je je kind dan? Kijk naar je streeftijd en de dingen die je voordat je weg moet, nog moet doen. Hoeveel tijd kost dat? Als je weet hoeveel tijd je nodig hebt, kun je ook op tijd opstaan. Want zeg nou zelf, een relaxte ochtendroutine is toch veel fijner dan altijd maar dat gehaast?

Zeg eens eerlijk: ben jij altijd op tijd of altijd te laat? En in het laatste geval: wat gebeurt er waardoor je steeds te laat komt?

liefs Kirsten