We weten allemaal dat het leven als moeder soms nogal overweldigend kan zijn. Je probeert alle ballen hoog te houden en ondertussen ben je op een eenwieler over een zijden draadje aan het balanceren. Niet gek dat je er af en toe eens lekker tussenuit wil. Even vakantie van het mama zijn. Gastblogger Chantal van Alleen Op Reis reist al 14 jaar regelmatig alleen de wereld over. Als expert op het gebied van alleen reizen heeft zij 7 handige tips voor een fantastische momcation voor je bedacht. Alleen op reis als moeder is echt een goed idee!

Alleen op reis als moeder klinkt heerlijk!

Samen zandkastelen maken op het strand en onbeperkt ijsjes eten. Het is super leuk om samen met je kids te genieten van een welverdiende vakantie. Maar laten we eerlijk zijn; soms verlang je misschien ook even terug naar die relaxte vakanties voordat er kinderen waren, die tijd waarin je op vakantie alleen maar bezig was met waar je zelf zin in had. Heb je wel eens zitten dagdromen over een weekje alleen op vakantie zonder kinderen? Dan heb ik zeven tips voor jou.

1 | Geniet van de tijd voor jezelf

Toch wel het grootste voordeel van alleen reizen is dat je zoveel tijd voor jezelf hebt. Als je alleen reist, kun je zelf beslissen wat je wilt doen en wanneer je het wilt doen. Kinderen hebben vrijwel constant aandacht nodig, als je zonder kids weg bent heb je opeens zeeën van tijd voor jezelf. Fijn om je hoofd eens goed leeg te kunnen maken en te ontspannen zonder je zorgen te maken over wat anderen willen. Verwen jezelf en doe die dingen die jij het liefste doet, bezoek een massage, lees een boek, ga lekker een dagje ongestoord winkelen. Een vakantie alleen is de uitgelezen kans om even op adem te komen en te genieten van de tijd voor jezelf.

Eten wat je wilt, drinken wat je wilt en het beste: geen gezeur aan tafel!

2 | Knoop eens een praatje aan 

Alleen op vakantie gaan is ook een leuke manier om nieuwe contacten te leggen. Alleen ben je immers meer geneigd om open te staan voor anderen en zet je misschien eerder de stap om iemand die je nog niet kent aan te spreken. Op deze manier ontmoet je vaak interessante mensen en hoor je leuke verhalen. En wie weet hou je er zelfs een leuk contact aan over!

3 | Kies de juiste bestemming 

Zorg ervoor dat je weet wat je wil en wat je verwachtingen zijn van jouw vakantie alleen. Hou je van cultuur? Kies dan een stad met veel musea en bezienswaardigheden. Heb je vooral behoefte aan ontspanning en stranddagjes? Ga dan voor een bestemming met mooie stranden. Inspiratie nodig? Bekijk dan eens deze prachtige ansichtkaarten van Sal.

Je hoeft niet gelijk twee weken naar de andere kant van de wereld. Een weekend op stedentrip is ook altijd een goed idee! De onderstaande reisgidsen lees je trouwens gratis met Kobo Plus!

4 | Zoek een plek om te overnachten die bij jou past 

Weet je al op wat voor plek je het liefst zou slapen? Heb je behoefte aan luxe en wellness of heb je juist meer behoefte aan persoonlijk contact en kleinschaligheid? Let ook op de locatie van de accommodatie die je kiest. Kijk op Google Maps hoe ver het is van de belangrijkste bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Met de ‘streetview’ functie in Google Maps kun je zien hoe de straat er uit ziet. Lees ook even deze tips over wat je vooral niet moet doen tijdens een stedentrip!

5 | Bedenkt hoe lang je weg wilt

Als je nog nooit alleen op vakantie bent geweest, overweeg dan om klein te beginnen met bijvoorbeeld alleen een weekendje weg. Er is natuurlijk geen vaste regel voor hoe lang een moeder zonder kinderen op vakantie kan gaan. Sommige ouders vinden het prettig om slechts een paar dagen zonder hun kinderen door te brengen, terwijl anderen misschien 2 weken weg willen om echt even dat vakantiegevoel te kunnen ervaren. Denk na over wat het beste werkt voor jou en je gezin en bespreek dit met je partner als je die hebt. Bereid je vakantie goed voor en denk na over dingen als wil je wel of juist niet (dagelijks) bellen met je kids. Zo kan je op vakantie optimaal genieten!  

7 | Praat met een andere moeder die alleen op vakantie geweest is

Twijfel je nog? Praat dan eens met andere moeders die eerder op vakantie zijn gegaan zonder kinderen. Hier heb je over het algemeen meer aan dan adviezen en meningen van mensen die datgene wat jij wilt nog nooit zelf ervaren hebben. Mensen die nooit eerder alleen op vakantie zijn geweest, zeggen vaak dingen als “Zou je dat nou wel doen, is dat niet gevaarlijk/saai/eenzaam?” Maar uiteindelijk is dat vaak niet gebaseerd op hun eigen ervaringen. Bespreek daarom eventuele zorgen liever met andere moeders die hetzelfde hebben meegemaakt. Vraag hen hoe zij het hebben aangepakt en hoe zij het ervaren hebben.

8 | Ontspan

Alle begin is moeilijk toch? Dus als je het voor eerst weg bent zonder je kind is dat vast even wennen. Maar onthoud dat op vakantie gaan zonder je kind, je niet minder toegewijd maakt als ouder. Sterker nog, tijd voor jezelf nemen is echt belangrijk om even echt goed te ontspannen en te herstellen van de dagelijkse stress. Dat maakt je uiteindelijk toch ook een leukere moeder? Slaap lekker uit, lees een goed boek, relax in een hangmat, you name it. Als je terugkomt, voel je je weer helemaal opgeladen. 

Alleen op reis lijkt me heerlijk maar…

Met deze tips kun je natuurlijk gelijk aan de slag maar vind je het toch erg spannend om alleen op reis te gaan? Chantal is naast een hele leuke blogger ook reiscoach en kan jou zeker verder helpen om je bezwaren te tackelen of de juiste reis voor jou te vinden. En dat is misschien nét even dat extra zetje in de rug die jij nodig hebt om als moeder alleen op reis te gaan!

Deze blog nog eens lezen? Sla ‘m met deze afbeelding op op je favoriete Pinterestbord met de rode knop hieronder!

Afbeeldingen via Unsplash – Deze blog bevat affiliate links