Het is tegenwoordig helemaal hip om in elke kamer van je huis een diffuser te hebben staan met voor elke mood een eigen etherische olie. De hippe olievrouwtjes schieten als paddenstoelen uit de grond en ook Instagram kun je niet meer openen zonder dat je blends, rollers en zelfgemaakte beautyproducten voorbij ziet komen. Het ruikt heerlijk, maar of ik nou echt in de werking geloof, is een tweede. Werken etherische oliën echt of zit het vooral tussen je oren?

Olie is hip! Toch?

Laat ik vooropstellen: daar is helemaal niets mis mee. Ik vind namelijk dat iedereen vooral moet doen waar hij of zij gelukkig van wordt, mits dat anderen niet schaadt. Zo is het wat mij betreft ook met etherische oliën. Er zijn over de hele wereld die blijkbaar veel baat hebben bij het gebruik van deze oliën, al dan niet in een diffuser. En dat mag!

Het hele principe van natuurlijke producten gebruiken staat mij namelijk ook aan. En als je door het gebruik van een diffuser misschien zelfs wel minder last hebt van bepaalde klachten, is dat heel fijn. Ik deed eerder zelfs mee met een online workshop van Kristel, die samen met haar team van alles vertelde over het gebruik en de toepassing van bepaalde oliën. Oké, misschien deed ik vooral mee omdat ik zelf lippenbalsem wilde maken, maar dat terzijde. Ik kwam bij een groep vrouwen terecht die me vooral alle voordelen van etherische oliën konden geven. Maar er zijn dus ook wel wat dingetjes die me tegenstaan.

Werken etherische oliën nou echt zo goed?

Zo keek ik de documentaire [UN]well op Netflix, waarin een uitgebreide aflevering zit over het gebruik van etherische oliën en het verspreiden daarvan in je huis door middel van een diffuser. In deze aflevering wordt vooral de nadruk gelegd op de oliën van YoungLiving, een wereldwijd verkocht merk. De voordelen van het gebruik van oliën wordt belicht. Hoe je ze thuis kunt gebruiken en ook hoe ze bij ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis worden gebruikt door mensen met een serieuze opleiding in natuurgeneeskunde, homeopathie en andere dingen waar ik niet helemaal in thuis ben. Je ziet prachtige resultaten en testimonials van diverse mensen, vooral vrouwen, die helemaal lyrisch zijn over de producten.

Maar er is natuurlijk ook de keerzijde van de medaille. In de documentaire krijg je ook te zien hoe de marketingstrategie van dit bedrijf werkt. Hoe Multi-Level-Marketing lang niet voor iedereen goed werkt. Over huisvrouwen die in de financiële problemen kwamen omdat ze moesten blijven inkopen, maar eigenlijk niets verkochten of geen nieuwe leden aanbrachten. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden om niet aan deze manier van verkopen mee te doen en je etherische oliën te elders te halen.

Ook werd het verhaal van een vrouw verteld die heel enthousiast was geworden over etherische oliën, dat op diverse manieren gebruikte in, wat zij dacht, ongevaarlijke en natuurlijke producten maar uiteindelijk, na langdurig gebruik, een enorme allergische reactie kreeg op de olie waardoor ze voor het leven getekend is.

Wat is dan écht goed voor je?

Zonder dat we het door hebben, blijft iedereen maar herhalen wat ze van een ander hebben gehoord. Die het weer van iemand heeft gehoord, die het weer van een ander heeft gehoord. Dat is een beetje mijn angst wat betreft deze producten. Mensen zonder enig verstand van medische zaken of kennis hebben van ingrediënten, geven anderen advies over hoe ze oliën het beste kunnen gebruiken. Zelfs bij allerlei serieuze klachten.

Aan de ene kant hoor ik dat de oliën natuurlijk zijn, en natuurlijk is het allerbeste voor je gezondheid. Aan de andere kant hoor ik bijvoorbeeld van een huidtherapeut dat heel veel natuurlijke ingrediënten je huid juist kunnen aantasten. Wist je bijvoorbeeld dat lavendel lekker ruikt, maar je huid ook enorm kan irriteren? Evenals citrus. Het ruikt heerlijk, maar het prikt niet voor niets als je het in je ogen krijgt. De berichtgeving is heel tegenstrijdig en ik krijg vooral het idee dat iedereen elkaar maar een beetje napraat zonder er echt verstand van te hebben.

Maar waarom zou je dan toch een diffuser gebruiken?

Maar Kirsten, waarom zou je dan toch een diffuser willen gebruiken, als je eigenlijk niet overtuigd bent van de werking van etherische oliën? Nou, dat zal ik je proberen uit te leggen. Ik denk zelf dat de ‘werking’ van bepaalde oliën ook een stukje tussen je oren zit. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat een prettige geur je kan helpen bij het ontspannen. Of het er voor zorgt dat kinderen doorslapen, beter hun huiswerk kunnen maken of dat het je zodanig van klachten af helpt dat je geen medicatie meer hoeft te gebruiken, daar heb ik zo mijn twijfels bij.

Hoe groot is het Placebo-effect? En is het wijs om zomaar met je eigen medicatie te gaan experimenteren? Ik heb bijvoorbeeld jarenlang geen medicatie voor mijn astma gebruikt omdat ik me helemaal prima voelde. Totdat ik wel weer medicatie ging gebruiken en mijn ‘prima’ van een poosje daarvoor, compleet verbleekte bij hoe ik me voel bij het wel gebruiken van medicatie.

Als je dan toch een diffuser in huis zet, dan kan het natuurlijk maar beter een beetje een knappe zijn die mooi in je interieur past.

Ik vroeg om de mening van mijn volgers

Waarom ik dan toch op zoek ben naar een diffuser? Ik vroeg op Instagram waarom mijn volgers een diffuser in huis hadden en waarom. Natuurlijk kreeg ik van een aantal dames de reactie dat zij het gebruiken voor de werking van de oliën (en of ze me daar gelijk meer over mochten vertellen…) maar ik kreeg ook veel reacties over het feit dat ze zo’n dingen eigenlijk alleen in huis hadden vanwege de lekkere geurtjes. En daar sla je dus de spijker op z’n kop.

Ik heb twee honden, een open keuken en een kind (of hond) dat regelmatig een ongelukje heeft. Tel daarbij op dat ik niet dagelijks met een emmertje lindebloesemsop door mijn huis ga en je hebt wellicht wel een idee waarom een diffuser me een best idee lijkt. Ik zou graag iets willen doen aan de geurtjes in ons huis, die wij zelf allang niet meer ruiken. En ja, dan ben ik er dus wel van overtuigd dat een diffuser met een lekker ruikende natuurlijke olie een heel stuk beter is dan zo’n kunstmatig geproduceerd ‘huisparfum’ in een spuitbus met allerlei rare bijstoffen.

Dus om het maar even samen te vatten: je kunt dus prima een diffuser in huis zetten met heerlijke ruikende oliën erin, zonder dat je direct verandert in een olievrouwtje die voor elk probleem wel een andere olie heeft.

Heb jij een diffuser in huis en waarvoor gebruik jij ‘m het liefst? Deel vooral je favoriete geurtje met me, want ik moet dus nog op zoek!

liefs Kirsten

Uitgelichte afbeelding: Pexels
Deze blog bevat affiliate links.