Zoals ik inmiddels wel vaker heb verteld, heb ik nogal last van verschillende allergieën. Dat maakt mijn leven soms best wel eens lastig. Als ik een optreden moet zingen terwijl ik nét een kop vol snot heb, of als ik van benauwdheid niet meer normaal kan functioneren. Dit zijn natuurlijk extremen, maar het zijn extremen die je met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt voorkomen. In deze blog vertel ik je, hoe je ondanks dat je allergieën, toch aan een goede nachtrust komt.
Waarom een goede nachtrust zo belangrijk is
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jouw lijf op zijn best kan functioneren. Genoeg uren slaap zorgen ervoor dat je lijf weer voldoende energie opbouwt om de volgende dag aan te kunnen maar tijdens je slaap herstelt je lijf zichzelf ook. Nu is het aantal benodigde uren rust voor iedereen anders. De één functioneert prima op 5 uurtjes terwijl een ander zelfs na 8 uur nog gebroken uit zijn of haar bed komt. En dan heb je ook nog de mensen waarnaast je een kanon kunt afschieten of juist de mensen die van ieder kuchje alweer rechtop in bed zitten. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je er in ieder geval voor zorgt dat de voorwaarden om lekker te kunnen slapen goed zijn.
Waarom slecht slapen door allergieën?
Als je last hebt van allergieën, kan dat je nachtrust nogal beïnvloeden. Als ik naar mezelf kijk, spelen mijn allergieën echt een grote rol in hoe ik ‘s ochtends wakker word. Ik heb bijvoorbeeld last van een huisstofmijtallergie, net zoals vele anderen. Bij mij uit een allergische reactie zich als snotterigheid, jeukende ogen en zelfs in sommige gevallen heftige benauwdheid. Nu ben je vast wel eens een keertje snipverkouden geweest en weet je hoe vervelend het is om dan te moeten slapen. Je kunt niet lekker ademhalen, misschien snurk je dan juist wel, of adem je door je mond waardoor je de volgende ochtend met keelpijn opstaat.
Natuurlijk zijn er een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij, ondanks je allergie, toch lekker kunt slapen. Of, in ieder geval, aan alle voorwaarden voldoet om aan een goede nachtrust te komen zonder extra last te hebben van je allergie.
Tip 1: Maak je kamer zo stofvrij mogelijk
Het is misschien een open deur maar het is belangrijk om je slaapkamer zo stofvrij mogelijk te houden. En dat is zeker nog niet makkelijk. Ik vraag me regelmatig af waar die stofwolken vandaag komen in mijn slaapkamer. Maar verkijk je niet op wat voor stofmagneet je slaapkamer eigenlijk is. Zorg er dus voor dat je je slaapkamer regelmatig stofzuigt en dweilt, en daarbij zeker niet de binnenkant van je kasten of het gedeelte onder je bed niet vergeten. Ik ben me wel eens rot geschrokken over de hoeveelheid stof die onder mijn lattenbodem vandaan kwam! Dat gebeurde me dus eens, maar nooit meer!
Tip 2: Ventileren!
Zorg dat je je kamer altijd goed ventileert. Slapen in een kamer vol frisse lucht gaat altijd beter en is aanzienlijk beter voor je luchtwegen. Als je luchtwegklachten hebt, is het ook goed om de luchtvochtigheid van je slaapkamer in de gaten te houden. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40-50%, maar dat wijkt in de meeste huizen af omdat slaapkamers vlakbij de vochtige badkamer liggen. Is je luchtvochtigheid consequent te hoog, is het wijs om een ontvochtiger te plaatsen. Is ‘ie juist te laag kun je aan de slag met een diffuser of van die bakjes water aan de radiator.
Tip 3: Kies geschikt beddengoed
Waar het vaak onbewust mis gaat, is het gebruik van verkeerd beddengoed. Je kunt bij een allergie dan ook beter kiezen voor anti-allergie beddengoed. Anti-allergie beddengoed is gemaakt van synthetische vezels, maar tegenwoordig zijn er ook donzen of bamboe dekbedden die zo gemaakt zijn dat huisstofmijt er liever niet in gaat zitten. Ook een goede keuze wat betreft hoofdkussens is belangrijk. Vervang in dit geval niet alleen maar je eigen kussen maar ook die van je partner. Dat wordt nog wel eens vergeten! (Ik spreek uit ervaring, haha).
Zorg overigens ook dat je af en toe je matras goed schoonmaakt, bijvoorbeeld door te reinigen met een stoomapparaat. Om huisstofmijt nog meer te weren kun je ook kiezen voor een speciale hoes om je matras.
Tip 4: Zo min mogelijk stoffen voorwerpen in de kamer
Als je echt last hebt van een huisstofmijtallergie is het goed om zo min mogelijk stoffen voorwerpen in je slaapkamer te plaatsen. Om een dekbed kun je natuurlijk niet heen, maar kies bewust voor een bed zonder stoffen omtrek. Kijk of je de zware overgordijnen kunt verruilen voor exemplaren die je makkelijk kunt wassen, of zelfs kunt vervangen met een rolluik. En, hoe leuk het ook staat of hoe warm het ook aan je voetjes is, ditch het tapijt. Tapijt en losse karpetten zijn namelijk het festivalterrein van de huisstofmijt.
Bij deze tip hoort overigens ook dat je hoopjes kleding op de ‘dit kan ik morgen nog wel een keertje aan’-stoel verleden tijd moet zijn. Evenals open kledingrekken of wasmanden. Of die 300 extra kussentjes die zo gezellig staan op het bed. Alles wat van stof is, trekt huisstofmijt aan en wil je dus achter dichte deuren opbergen.
Slaap lekker!
Deze tips zorgen er in ieder geval voor dat jouw slaapkamer allergieproof is en dat dit geen reden meer hoeft te zijn voor een slechte nachtrust. Helaas kan ik je aanzienlijk minder tips geven als het je kinderen zijn die jou van je slaapuurtjes beroven. Maar dat doen ze vast ook niet meer als ze 18 zijn!
Kende jij deze tips al, of heb je zelf nog een goede tip? Ik zie je reactie graag hieronder!
Uitgelichte afbeelding: Burst via Pexels
Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.