Vraag aan elke moeder wat haar het meest pijn doet en een van de meest genoemde antwoorden zal zijn: ‘Als het met mijn kind niet goed gaat’. Want hoe je als ouder ook je best doet, soms heeft een kind meer hulp nodig dan alleen die van zijn ouders. In zo’n geval kun je de hulp inroepen van een kindercoach. Maar wat doet zo’n coach precies en hoe weet je dat je ook echt een goede kindercoach treft?
Het lijkt wel alsof je je kind niet kunt helpen, wat nu?
Als er een ding is wat elke ouder voor zijn kind wenst, is het wel geluk en gezondheid. Wat kun je je als ouder hulpeloos voelen als je kind ergens mee zit waarmee jij het niet kunt helpen? Kinderen kunnen soms flink last hebben van de ‘loosjes’. Machteloos, moedeloos, hopeloos… vul maar in. Opvoeden is nu eenmaal echt niet alleen maar makkelijk en het kan zeker een weerslag hebben op jouw eigen mentale gezondheid. Voordat je hier zelf ook echt aan onderdoor gaat, is het belangrijk dat je tijdig hulp inroept. Afhankelijk van de situatie ga je misschien eerst eens praten op school met de leerkracht of de sociaal pedagogisch hulpverlener, maar als het probleem dieper zit, is het misschien goed om eens een intake te doen bij een kindercoach.
Laten we vooral voorop zetten: je hoeft je niet te schamen als je hulp inroept om je kind te helpen. Het maakt jou zeker geen slechte ouder of opvoeder. Het geeft juist aan hoeveel je om je kind geeft en dat je er alles aan wilt doen om je kind verder te helpen.
Wat doet een kindercoach?
Een kindercoach is iemand die kan helpen bij het woorden geven aan gevoelens, iets wat veel kinderen lastig vinden. Het is niet zo dat kinderen woorden in de mond gelegd krijgen, maar juist door verschillende gevoelens (spelenderwijs) te benoemen kan een kind dingen van zichzelf gaan herkennen en benoemen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin het kind gepest wordt of steeds in ruzies terechtkomt, maar niet weet hoe het op te lossen. Of een kind dat onzeker of faalangstig is. De kindercoach is er om een kind te helpen met persoonlijke groei. Daarnaast is het traject heel oplossingsgericht. Wat is het probleem en wat kun jij er, misschien met een beetje hulp van anderen, zelf aan veranderen om het op te lossen? Grip krijgen op de situatie, groeien en ontwikkelen in je manier van aanpak.
Een kindercoach is er overigens niet alleen maar voor het kind. Ook ouders (en indien nodig bijvoorbeeld leerkrachten) worden meegenomen in het proces en krijgen de ondersteuning bij het begeleiden van het kind. En ja, dat is soms best confronterend, want jouw eigen gedrag kan in zekere mate invloed hebben op het gedrag van je kind. Daarom is juist die driehoek van kind-ouder-hulpverlener zo belangrijk!
Kan iedereen zich zomaar kindercoach noemen?
Helaas is het zo dat je geen specifieke opleiding nodig hebt om jezelf kindercoach te noemen. Het is een vrij beroep en dat betekent dus dat lang niet iedereen die zich kindercoach noemt, specialistische en deskundige hulp kan bieden. Wanneer je dus op zoek gaat naar een kindercoach, is het belangrijk dat je zelf goed checkt hoeveel ervaring deze coach heeft en welke opleidingen hij of zij gedaan heeft. Het is helemaal niet gek om dat na te vragen. Je begrijpt dat iemand met een post-hbo coaching opleiding of post-wo opleiding breder is opgeleid dat iemand die een driedaagse online cursus heeft gedaan.
Zelf kindercoach worden?
Kindercoach is een prachtig beroep. Je kunt vaak in een korte periode een groot verschil maken voor een kind. Natuurlijk is niet iedereen geschikt om coach te worden. Je zult bepaalde karaktereigenschappen moeten hebben die goed samengaan met luisteren en een creatieve manier van oplossingsgerichtheid hebben. Ook een flinke dosis geduld is zeker aan te raden. Lijkt het je interessant om misschien wel je eigen coachingspraktijk te starten? Ga sowieso eens sfeerproeven bij een open dag van een opleiding, zodat je kunt praten met (afgestudeerde) studenten.
Als je kindercoach zou willen worden, is het aan te raden daarvoor een erkende kindercoach opleiding, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, te gaan doen. Het is simpel: een erkende beroepsopleiding staat voor kwaliteit én je weet zeker dan je docenten treft die niet alleen veel kennis hebben, maar ook voldoende praktijkervaring om jou goed op te leiden.